no
2024. április 16., kedd Csongor napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

10 friss magyar könyv márciusra

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Családregény, apai gondok, irodalmi gasztronómia, kortársvers-antológia – a közelmúlt magyar könyvterméséből válogattunk.


Grecsó Krisztián: Lányos apa

A februárban nagy sikerrel a Radnóti Színházban bemutatott új Grecsó-könyv seperc alatt az eladási toplisták elejére szökkent. A szerző kötetében a családi tematikához, az apasághoz fordul, egybegyűjtve a bensőséges történeteket, melyeket a szülői szerepkörben tett megfigyelések ihlettek. Párhuzamba állítja a gyerekkori történéseket a felnőttkori döntésekkel, megöröklött szülői mintákat fed fel és az apává válás örömeit és kihívásait örökíti meg.

Dragomán György: Adjuk meg a módját!

A többek közt József Attila-, Márai Sándor- és Füst Milán-díjjal kitüntetett író gasztronómia iránti szenvedélye a három éve megjelent Főzőskönyv óta nem hagyott alább. Sőt, láthatóan még bőven maradt Dragománban mondanivaló az elsőre rendhagyónak tűnő témával kapcsolatban. A könyvben a receptek és a hozzájuk kapcsolódó történetek, gondolatfüzérek, novellák és történeti-tudományos írások üdítő stílusa új dimenzióba helyezi nemcsak a főzést, de az ételekhez és az étkezéshez fűződő viszonyt is.

Gurubi Ágnes: Másik Isten

A négy kiadást is megért Szív utca szerzőjének második könyve merész vállalás jegyében született: egy életközépi válságba került nő útkeresését, apjának elvesztését és egy nagy hatású, de reménytelen szerelem történetét meséli el. A házasságtörés, a gyász és a vívódás témakörét felölelő Másik Isten megkapó őszinteséggel beszél a főszereplő Juli vágyairól, édesapjával való kapcsolatáról, már-már pszichoanalitikus műgonddal rögzítve a nő gondolatait.

Visky András: Kitelepítés

Visky András Kitelepítés című regénye a szerző és családja históriáját dolgozza fel: az 1956-os forradalom után édesapját 22 év börtönre és teljes vagyonelkobzásra ítélték, a család többi tagját pedig egy romániai lágerbe telepítették. Az anya és hét gyermeke megpróbáltatásokkal teli hétköznapjait, az életben maradásért folytatott küzdelmet a család legfiatalabb tagjának szemszögéből örökíti meg Visky, mely történet tanulsága szerint a szereteten és a bizalmon alapuló kötelék még ezt a kegyetlen időszakot is képes túlélni.

Oravecz Imre: A megfelelő nap

Az eredetileg a 2000-es évek elején megjelent verseskötetet a költő 80. születésnapjának apropóján frissítették fel. Az átszerkesztett idei újrakiadás Oravecz pályafutásának egyik legszebb művét adja újra az olvasók kezébe. A tömör, természetközeli és hétköznapi életképekből kiinduló írások élet és halál kérdésein rágódnak, egyedi egyszerűséggel, mégis mélyen filozofikus megközelítésben.

Bárány Bence – Élő Csenge Enikő (szerk.): Felhajtóerő

Nemrég jelent meg a Jelenkor Kiadó és a Vates gondozásában kiadott kortársvers-antológia, a Felhajtóerő. A kötetben 48 kortárs szerző művét olvashatjuk, három ciklusra tagolva. A kötet átfogó képet ad a jelenkori magyar líra nagyjairól és fiataljairól, többek között Áfra János, Babiczky Tibor, Nádasdy Ádám, Kemény Zsófia, Simon Márton, Ráday Zsófia, Vida Kamilla és Závada Péter szereplésével.

Moldova György: Ha elhagysz, veled mehetek?

Az író utolsó kézirata, a Ha elhagysz, veled mehetek? tavaly jelent meg, annak ellenére, hogy felesége tiltakozott a könyv publikálása ellen. Az ellenérzés hátterében bizonyára a megrendítően őszinte számvetés, szerelmük titkainak kendőzetlen leírása állhatott, melyeknek papírra vetéséhez az előszó szerint a szerző négyszer veselkedett neki. Moldova György utolsó kötete sok bensőséges, intim életképet fest fel, egyben a sorssal való szembenézés és a búcsú gesztusa is szól műből.

Kordos Szabolcs: Egy város titkai

Az Egy város titkai rendhagyó utazást kínál azoknak, akik Budapest rejtett zugaira és történeteire kíváncsiak. Kordos kötete átfogó barangolásra hívja az olvasót térben és időben, a várost alakító emberek történeteit is elmesélve, Huszár Dávid fotóival illusztrálva. Elpusztult épületek és városrészek, rejtett terek, furcsa tárgyak legendáit gyűjti össze a kötet, több helyen megszólaltatva a hozzájuk kötődő személyeket, vagy azok leszármazottait is.

Vámos Miklós: Visz a vonat

A nemrég megjelent kötetben Vámos Miklós néhol férfi, néhol női szereplőkön keresztül beszél a mindenkori utazás élményéről, legyen az szó szerint történő vagy szimbolikus úton lét. A Karcsú Könyvek című sorozatának harmadik részeként álló Visz a vonat kisregényei és novellái mind a vonatutak mágikus véletlenjei, váratlan találkozásai és történései köré épülnek, könnyed játékossága ugyanakkor a komikumon túl bátran nyúl az esendőség tragikuma felé is.

Kő András: Egy betűvető betakarítása

Kő András hét évtizede lépett az újságírói pályára. Életműve legfontosabb írásait gyűjti össze a kötet. Az író-újságíró a rendszerváltás előtti korszak krónikásaként – és azután is meghatározó médiaszemélyiségként – számos nagy hatású kulturális, politikai és sport témájú cikket, tárcát, riportot és interjút közölt. Könyvének szerkesztése egyszerre szolgálja azt, hogy körképet fessen arról a történelmi korról, amelynek nyilvánosságában tevékenykedett, de szintúgy célja önarcképének, pályatörténetének megrajzolása is.

(kultura.hu)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentekReklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

G7global1@proton.me A refinery in Kazakhstan,Qatar and Russia have product allocation for D2, D6, ESPO, JET A1, JP54 (...)

My company offer loans at low interest rates of 2% My company offer loans at low interest rates of 2%. The company is registered with the ministry of (...)

Hitel- és pénzügyi segítség online Jó nap, Jelentkezzen itt mindenféle hitelre, pénzügyi helyzetétől függetlenül, hitelünk (...)

adj fel hirdetést
n
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek