rmdsz header
2024. május 28., kedd Emil, Csanád napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Áthelyezték a bányászszobrot a Bányatérre

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Pap Zsolt István alpolgármester javaslatára és közbenjárásával áthelyezték a Bányászati Szakközépiskola (jelenleg Aurel Vlaicu Technikai Szakkollégium) udvarán levő bányászszobrot a kereszthegyi bánya melletti zöld övezetbe, a Bánytérre.


Az eljárást 2021-ben az alpolgármester kezdeményezte, és összefogásnak köszönhetően most a terv megvalósult, mert az RMDSZ-nek fontos Nagybánya bányászati múltjának a megmutatása, a bányászat örökségének megőrzése.

Értékeink kiemelése mindannyiunk közös érdeke a megbékélés, a múltunk elfogadása és közös jövőnk építésének útján. 
Városunkban két bányászati műemlék áll: az új főtéren lévő bányaigazgatóság előtti bányászszobor, illetve a most áthelyezett, pihenő bányászt ábrázoló alkotás. Mindkét szobrot az 50-es években leplezték le, és jelenleg eléggé megrongálódott állapotban vannak. Épp ezért a jövő évi költségvetésben belefoglták azt az összeget amely az alkotás restaurálására szükséges. 

A most áthelyezett szobor Basca Maria bukaresti szobrászművész alkotása. Egy 160 cm magas ülő bányászalakot ábrázol, amely ruskicai márványból készült. Az alkotás szerves részét képezi városunk múltjának, és emléket állít egy olyan időszaknak, amely századokon át meghatározta a nagybányaiak életét.

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentekReklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Pénzügyi segítség minden komoly embernek. Hello Hölgyem és Uram! Hitelt keres vagy tevékenységének növelésére, projekt (...)

Hitelajánlat jó jellemű személyeknek Hitelajánlat jó jellemű személyeknek Sok bank utasított vissza ? Szüksége van (...)

Hitelajánlat jó jellemű személyeknek Hitelajánlat jó jellemű személyeknek Sok bank utasított vissza ? Szüksége van (...)

adj fel hirdetést
n
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek