rmdsz
2024. június 20., csütörtök Rafael napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Az ATELIER Nemzetközi Színházfesztiválon vendégszerepel a Háromszék Táncegyüttes

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Rendhagyó táncszínházi előadással nyitja meg június 7-én a Háromszék Táncegyüttes az ATELIER Nemzetközi Színházfesztivált, amely idén 30. alkalommal kerül megrendezésre Nagybányán.


Farkas Tamás békéscsabai koreográfus és Tapasztó Ernő aradi színész-rendező egyedi módon dolgozza fel Munkácsy Mihály tíz emblematikus festményét az ECCE HOMO c. produkcióban. A fesztivál nyitó előadására június 7-én, pénteken 17:15 órától kerül sor a Nagybányai Városi Színházban. 

A produkciót a Munkácsy-emlékév apropóján mutatta be az együttes januárban, ugyanis a magyar festőóriás 180 éve, 1844. február 20-án született Munkácson (Kárpátalja, Ukrajna). Ám az ötlet a világjárvány idején fogalmazódott meg Farkas Tamás rendező-koreográfusban, aki a festőgéniusz munkáin keresztül aktuális, 21. századi kortárs gondolatokat kíván közvetíteni. Munkácsy drámai életútjának egy-egy elemét beépítve, olyan témákat dolgoz fel, amelyek a mai korban is aktuálisak, mint pl. a nagy problémát jelentő gyermekmunka, a gyermekek kizsákmányolása. Boncolgatja az emberi gyarlóságot, szeretetet, gúnyt, vágyat, az áteredő bűnnel terhelt emberi természet sajátosságait.

Az alkotók a folyton változó vetített képek segítségével alakítják a táncteret a festmények sajátos helyszínévé. Az előadás során megérthetjük és megérezhetjük ezeket a fenomenális zsánerképeket, szalonképeket, a Krisztus-trilógiát, melynek egyik darabja adja az előadás címét is. A műsor egésze tulajdonképpen az „Íme az ember” filozófiai gondolat mentén halad, egybefonódva Munkácsy festményeinek erős drámaiságával. 

 

Az előadás zeneszerzője Fazakas Levente, akinek alkotásait neves és ismert művészek adják elő: Tiberius String Quartet, Dresch Mihály, a Heveder banda, Lőfi Gellért, Gáspár Csaba, valamint Kerezsi Csanád. A korhű, változatos jelmezek Cristina Breteanu nagyváradi jelmeztervező munkái, a látványvilágot, projekciót és díszletet Izsák Szőke-Előd és Szőke Zsuzsi tervezték. A festmények kiválasztásában Gyarmati Gabriella művészettörténeti tanácsadó segítette az alkotókat. A koreográfus Farkas Tamás, a produkció rendezését pedig Farkas Tamás és Tapasztó Ernő közösen jegyzik. 

Az előadásban felhasznált műtárgyfotók a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria, a debreceni Déri Múzeum, valamint Pákh Imre magángyűjtő tulajdonát képezik, és jogi védelem alatt állnak.

A Háromszék Táncegyüttes hivatalos fenntartója Kovászna Megye Tanácsa. 

 

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentekReklam


Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres vállalkozása felélesztésére, akár pénzre van (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres vállalkozása felélesztésére, akár pénzre van (...)

adj fel hirdetést
n
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek