rmdsz 1
2024. április 19., péntek Emma napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Magyar kultúra napja: átadták a Hollósy-díjakat Nagybányán

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A magyar kultúra napja alkalmából szervezett díszelőadáson először adták át a Hollósy-díjakat Nagybányán, ezzel köszönve meg azoknak a Máramaros megyei személyiségeknek a munkáját, akik a közösségért dolgoztak és fáradoztak az elmúlt időszakban - számol be a Maszol.ro


Az RMDSZ megyei szervezete tavaly alapította a díjat azzal a céllal, hogy elismerésben részesítse azokat a személyeket, szervezeteket, egyházakat, akik hozzájárulnak a máramarosi magyarság megmaradásához és identitásának megerősítéséhez. A díjat és az ezzel járó emlékplakettet öt kategóriában – ifjúsági, oktatási, társadalomszervezési, közművelődési és alkotói kategóriában – osztották ki.

A tervek szerint a Hollósy-díjat ezután minden évben átadják a magyar kultúra napján.

Díjat kapott Tinca Richárd (Máramarossziget) az ifjúsági élet szervezéséért, az önkéntesség területén tett kimagasló eredményeiért és a fiatalok szülőföldön maradásának példamutatásáért. Elismerésben részesült Dembrovski Károly (Hosszúmező), a máramarosi magyar oktatás területén kifejtett példamutató és eredményes munkájáért. Tomonicska Lászlót (Nagybánya) hegyimentős évei alatt végzett munkájáért, az önkéntesség területén kifejtett odaadó és fáradhatatlan tevékenységéért díjazták. Horzsa Zsófia (Felsővisó) a máramarosi magyar közművelődés területén végzett kimagasló és példamutató munkájáért részesült az elismerésben. Továbbá Győri Sánta Kinga a kortárs nagybányai művészeti életben elért eredményeiért, az eddigi változatos festészeti pályafutása elismeréseképpen kapta meg a Hollósy-díjat.

A díjat Hollósy Simon festőművészről nevezték el, aki Máramarosszigeten született 1857-ben, majd Nagybányán alapította meg a világhírű festőtelepet. A díj létrehozói úgy gondolták, hogy a festőművész az a kultúrtörténeti személyiség, akinek az identitása a leginkább jellemző a máramarosi magyarokra.

Az ünnepségre a 100 Tagú Cigányzenekart hívták meg, akiket dupla teltház fogadott a városi színházban.

(maszol.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentekReklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Nabídka úvěru Nabídka úvěru Potřebujete naléhavě půjčku? Poskytujeme osobní půjčky? podnikatelské (...)

Megbízható és gyors hitel ajánlat Üdvözlöm! A különféle pénzügyi gondok leküzdése érdekében nem kell többé törődnie (...)

Megbízható és gyors hitel ajánlat Üdvözlöm! A különféle pénzügyi gondok leküzdése érdekében nem kell többé törődnie (...)

adj fel hirdetést
n
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek