rmdsz header
2024. május 28., kedd Emil, Csanád napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

„Magyar” lehet az idei UNITER-gála

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A sepsiszentgyörgyi és a kolozsvári magyar színházak ismét vezetik az UNITER jelöltlistáját, de a nagyszebeni Radu Stanca Színház magyar vonatkozású előadása is számos díjra esélyes.


Idén ismét magyar művészek és magyar vonatkozású produkciók lesznek a főszereplői a Román Színházi Szövetség (UNITER) április 28-ai díjátadó gálájának. Nemcsak azért, mert azt a marosvásárhelyi százéves Kultúrpalotában szervezik meg, hanem mert a legfontosabb díjakra magyar előadások alkotóit jelölte a szervezet.

A nagyszabású gála vásárhelyi beharangozó sajtóértekezletén Gáspárik Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház igazgatója még arról beszélt, hogy „az ország legerősebb művészeti szervezete soha nem különböztette meg hátrányosan a magyar vagy német nyelven játszó társulatokat”. Ez idén is beigazolódott az Andreea Dumitru, Sebastian-Vlad Popa és Ionuţ Sociu színikritikusokból álló háromtagú zsűri jelölései alapján.

A két nagy esélyes a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház és a Kolozsvári Állami Magyar Színház. A legjobb előadásnak járó díjra a szentgyörgyi teátrum Hamletjét, a kolozsváriak Viktor, avagy a gyermekuralom című előadását és a nagyszebeni Radu Stanca Színház és a budapesti Maladype Színház koprodukcióját, a Mester és Margaritát jelölték.

A Hamletet Bocsárdi László, a szentgyörgyi színház igazgatója, a Viktort a világhírű Silviu Purcărete, míg a Bulgakov regénye alapján készült szebeni koprodukciót a kolozsvári származású, Budapesten élő Balázs Zoltán rendezte – mindhárman esélyesek a legjobb rendezőnek járó díjra is.

Ilyen egybeesés a román színházi Oscarként is emlegetett UNITER-díjak két legfontosabb kategóriájának jelöltjei esetében ritkán fordul elő, de ez nem minden, hiszen a szentgyörgyi és a nagyszebeni előadást öt-öt, a kolozsvárit pedig összesen négy kategóriában jelölték.

A Hamlet főszerepéért Mátray László, mellékszereplőjeként pedig Pálffy Tibor is díjat kaphat, utóbbi Claudius szerepéért, de Bartha József képzőművészt is jelölte a zsűri a Hamlet díszleteiért. Ugyanebben a kategóriában a szebeni Mester és Margarita díszlettervezőit, Balázs Zoltánt és Velica Pandurut is jelölték.

A legjobb férfi mellékszereplőnek járó díjra Bogdán Zsolt is esélyes, a legjobb női mellékszereplő díjáért pedig Albert Csilla izgulhat – mindketten a kolozsvári Viktor, avagy a gyermekuralom című előadásban nyújtott alakításukért. A szebeni előadás főszereplői, Marius Turdeanu és Mariana Mihu is alakítási díjra esélyesek.

Bocsárdinak négy jelölés után ötödször is esélye van arra, hogy „hazai előadással” legyen a legjobb rendező. 2012-ben már megkapta ezt a díjat a Caligula rendezéséért, ezt az előadást azonban nem a saját társulatával, hanem a craiovai Marin Sorescu Nemzeti Színházban vitte színre. A Hamlet címszerepéért jelölt Mátray Lászlót is régóta az UNITER alakítási díjainak várományosaként tartja számon a szakma.

A tavalyi naptári év kiemelkedő teljesítményeit jutalmazó gálát április 28-án a korábbi gyakorlathoz híven élőben közvetíti a román közszolgálati televízió – ezúttal a vásárhelyi Kultúrpalotából.

(kronika.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentekReklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Komoly és biztonságos hitelajánlat Hello Hölgyem és Uram! Vannak projektjei, vagy finanszírozást vagy kölcsönt keres? (...)

Pénzügyi segítség minden komoly embernek. Hello Hölgyem és Uram! Hitelt keres vagy tevékenységének növelésére, projekt (...)

Hitelajánlat jó jellemű személyeknek Hitelajánlat jó jellemű személyeknek Sok bank utasított vissza ? Szüksége van (...)

adj fel hirdetést
n
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek