rmdsz header
2024. május 28., kedd Emil, Csanád napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Rembrandt metszeteiből nyílik tárlat Kolozsváron

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

„Soha nem rendeztek még ilyen nagyszabású kiállítást Rembrandt, a világ egyik legismertebb festője, az egyik legjelentősebb 17. századi holland művész metszeteiből Romániában, mint amilyen április 12-én nyílik Kolozsváron. Amiért előbb a kincses városban, és nem Bukarestben láthatja a közönség a kivételes tárlatot, egyszerű: ami Németországnak Bajorország, az Romániának Erdély” – jelentette ki Thomas Emmerling luxemburgi műgyűjtő a Rembrandt, a metszet művészetének csúcsa című tárlat hétvégi beharangozó sajtótájékoztatóján.


A műgyűjtő hozzáfűzte, a vándorkiállítást júniustól Bukarestben, Iaşiban és Temesváron is bemutatják. Az alkotások tulajdonosa azt is kifejtette: ez a lehető legteljesebb tárlat a holland művész metszeteiből, hiszen a létező 286 darabból 273-at láthat április 12. és június 8. között a kolozsvári Erdélyi Néprajzi Múzeumba látogató közönség.

Mint ecsetelte, a metszeteket azokról a nyomólapokról nyomtatták, amelyeket Amand Durand francia képzőművész restaurált és dolgozott fel 1865 és ’67 között a Francia Nemzeti Könyvtár megbízásából. Kifejtette, arról sajnos nem lehet szó, hogy az eredeti Rembrandt-metszeteket állítsák ki, hiszen az eredeti nyomólapok megsérültek, deformálódtak az idő folyamán, ezért volt szükség a restaurálásukra.

Vasile Radu műkritikus szerint egy metszet értéke akár az 50 ezer eurót is elérheti. Thomas Emmerling arról is beszélt, Rembrandt azért készített metszeteket, mert az olajfestményeket csak a gazdag nemesek tudták megfizetni, míg a metszeteket a vékonypénzű műkedvelők is meg tudták vásárolni. Mint mondta, a tárlat anyagát korábban Stuttgart mellett és Varsóban is bemutatták, ahol százezres látogatottságot értek el – Kolozsváron a 10–50 ezer látogató már nagy sikernek számítana.

Újságírói kérdésre válaszolva a műgyűjtő azt is kifejtette, a 273 metszetet két részletben állítják ki: május 10-éig az önarcképek és Biblia-ábrázolások lesznek láthatók, ezt követően pedig az egyéb portrékat és más kategóriába sorolt alkotásokat lehet megtekinteni. Rembrandt gyakorlott metszetkészítő volt, emellett számos rajza és rézkarca is fennmaradt. Alkotásai abban az időszakban születtek, amelyet a művészettörténészek holland aranykornak, illetve „arany évszázadnak” vagy egyszerűen Rembrandt korának neveznek (kb. a 17. század).

A rendkívüli tárlatot beharangozó sajtóeseményen részt vett Wouter Rejers, Hollandia tiszteletbeli konzulja is, aki elmondta: Hollandia számára azért fontos a kiállítás megszervezése, mert Rembrandt művei megmutatnak valamit az ország történelméből is, továbbá mert a legendás németalföldi művész egyensúlyt tudott teremteni az üzlet és művészet között. Radu Vasile kolozsvári művészettörténész és műkritikus úgy értékelte, a Rembrandt-kiállítás a legnagyobb figyelmesség, amelyben a kincses város művészetkedvelő közönsége részesülhetett.

Tudor Sălăjan, a múzeum igazgatója elmondta, a kiállítás belépője 20 lejbe kerül, de természetesen lesznek kedvezmények csoportoknak, diákoknak és nyugdíjasoknak is. A múzeumok éjszakáján – amikor egyébként ingyenes lesz a múzeum látogatása – a Rembrandt-tárlat megtekintéséért szimbolikus összeget, mindössze két lejt fognak kérni.

(kronika.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentekReklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Pénzügyi segítség minden komoly embernek. Hello Hölgyem és Uram! Hitelt keres vagy tevékenységének növelésére, projekt (...)

Hitelajánlat jó jellemű személyeknek Hitelajánlat jó jellemű személyeknek Sok bank utasított vissza ? Szüksége van (...)

Hitelajánlat jó jellemű személyeknek Hitelajánlat jó jellemű személyeknek Sok bank utasított vissza ? Szüksége van (...)

adj fel hirdetést
n
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek