rmdsz header
2024. május 28., kedd Emil, Csanád napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Szokatlan mű premierjére készülhetünk a kolozsvári színházban

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Az Ivanovék karácsonya cím meghitt hangulatú történetet sejtet, de a darab középpontjában egy brutális gyilkosság áll, Ivanovékról pedig szó sem esik benne.


Szokatlan műnek a premierjére készülünk – kezdte a Kolozsvári Állami Magyar Színház legújabb bemutatójának, az Ivanovék karácsonyának az ismertetőjén Tompa Gábor, a színház igazgatója, majd így folytatta: – „Egy abszurd, groteszk, szürreális műről van szó, amelynek a cselekményét szinte lehetetlen összefoglalni. AzIvanovék karácsonyában szó sincs Ivanovékról – legalábbis név szerint nincs –, szó sincs Ivanovról vagy Csehov művére történő utalásról. Valószínűnek tartom inkább, hogy rólunk szól, azokról az Ivanovokról, akik bármilyen diktatórikus, a szabadságukat korlátozó, az egyén elembertelenedésén vagy az emberi gondolkodás felbomlásán dolgozó rendszerekben élnek.”

Az orosz abszurd egyik megteremtőjének tartott Alexandr Ivanovics Vvegyenszkij drámája Tompa elmondása szerint a nyelvét és az üzenetét tekintve kortárs darabnak tekinthető. Szerkezete epizodikus, a történet jelenetek laza láncolatán keresztül épül fel. És noha a cím meghitt hangulatú történetet sejtet, a darab középpontjában egy brutális, horrorisztikus gyilkosság áll. Tompa ismertetője szerint a mű olyan dramaturgiának az előfutára, ami később klasszikussá vált. 
 

Ivanovék karácsonya

Karácsony előtti este a Puzirjov szülők balettet néznek a színházban, e közben a dada a gyermekeket fürdeti. Szonya Osztrova, 32 éves kislány visszafelesel a dadának, aki dühében egy baltával levágja a gyermek fejét. A rendőrök letartóztatják a dadust, a hazatérő szülők rémüldöznek, majd szeretkeznek. A tragikus események dacára a szülők úgy döntenek, hogy másnap a Puzirjov család megüli a karácsonyt. Közben a favágók az erdőben a karácsonyfákat vágják, ezekből visznek majd egyet Puzirjovéknak is. A dadát előbb elmegyógyintézetbe viszik, de az orvos egészségesnek ítéli meg, így bíróság elé kell állnia. A bírósági tárgyaláson a bírák egymás után halnak meg. Végül a Puzirjov család karácsonyestjét látjuk, ahol a család minden tagja meghal az est végére.


Nagyon megfogott az a világlátás, az a dramaturgia, amely természetesnek veszi, amit máskor mindig külön kihangsúlyozunk, mint az abszurd vagy a szürreális – indokolta a darabválasztást a szabadkai Urbán Andrásrendező. A darabról elmondta, a mű sajátos költészete foglalkoztatta, az a konceptualista nyelv, mely nem a reális valósághoz képest teszi abszurddá a művet. Gyarmati Katadramaturggal közösen vendégszövegeket is beépítettek az előadásba, Urbán elmondása szerint viszont a vendégszövegek és a dramaturgia intervencióik ellenére 90 százalékban a Vvegyenszkij-féle szövegre alapoz az előadás. 

„Vvegyenszkij korántsem konszolidált az irodalmi és a dramaturgiai struktúrákkal, illetve konvenciókkal kapcsolatban. Folyamatosan bátran használja a meglepetést, a váratlan, a konvencionálisnak ellentmondó közlést. A generációs, társadalmi kereteknek a felrúgása folyamatosan jelen van. Például nagyon érdekesek az írói utasítások, így a 82 éves kisfiú vagy a 37 éves kislány” - mondta.

Gyarmati Kata dramaturg a darab kapcsán azt emelte ki, hogy meg kellett nézniük azt a kontextust, amelyben született. „Tényleg fel kellett oldani az irreális és a reális közötti ellentmondást, hiszen Vvegyenszkij csoportjának is az volt a lényege. Ebben a darabban nem a klasszikus értelemben beszélhetünk lineáris történetmesélésről, a történet elmesélésének módja tudja színházzá varázsolni” - mondta Gyarmati. 
 

Alexandr Ivanovics Vvegyenszkij

1904-ben született Szentpéterváron. Alkotásai az 1920-as évek orosz avantgárd művészetében gyökereznek, de Vvegyenszkij továbblépett, az orosz abszurd egyik megteremtője, képviselője. Az 1926-ban alapított OBERIU csoport tagja. A csoport betiltása után gyermekverseket ír. 1941-ben másodszor is letartóztatják, a táborba menet, útközben hal meg. Fennmaradt művei csak nemrégiben kerültek elő, köztük az Ivanovék karácsonya is.


Antal Attila zeneszerző beszámolója szerint a produkció hanganyaga együtt született meg az előadással, így az szerves része lesz annak, dramaturgilag alátámasztott, és hangulatában is segíti azt. Carmencita Brojboiu díszlet- és jelmeztervező bevallása szerint tartott az Urbán Andrással való találkozástól, de félelme alaptalannak bizonyult, rövid eligazításokból is megértették egymást.

(transindex.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentekReklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Pénzügyi segítség minden komoly embernek. Hello Hölgyem és Uram! Hitelt keres vagy tevékenységének növelésére, projekt (...)

Hitelajánlat jó jellemű személyeknek Hitelajánlat jó jellemű személyeknek Sok bank utasított vissza ? Szüksége van (...)

Hitelajánlat jó jellemű személyeknek Hitelajánlat jó jellemű személyeknek Sok bank utasított vissza ? Szüksége van (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek