Noileg
2024. július 13., szombat Jenő napja
árfolyam:
1 euro = 4.9737 RON
1 dollár = 353.2067 RON
100 forint = 0.0547 RON

A világhírű festőiskola eddig még soha be nem mutatott remekeit is felsorakoztatja a Nagybányán nyílt kiállítás

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Iványi-Grünwald Béla, Perlrott-Csaba Vilmos, Ferenczy Károly, Czóbel Béla és az előző századfordulón indult nagybányai festőiskola más alkotóinak képeit mutatja be a nagybányai Máramaros Megyei Művészeti Múzeumban hétfőn megnyílt kiállítás - számol be a kronikaonline.ro.


A Nagybányai remekművek magángyűjteményekből című, harminc festményt felvonultató tárlat a Közép-Európai Örökség Program keretében, a budapesti Ernst Galéria szakmai közreműködésével valósult meg – emlékeztetett a megnyitón Pacsay-Tomassich Orsolya, a programot gondozó Közép-Európai Épített Örökség Megőrző Alapítvány kuratóriumi tagja. Mint hozzátette, Nagybányán eredetileg Hollósy Simon müncheni festőiskolájának nyári művésztelepét szerették volna létrehozni 1896-ban, de néhány éven belül Európa egyik legfontosabb festőiskolája jött létre a partiumi városban. Felidézte, Nagybánya nemcsak a magyar és román festőket vonzotta: az 1930-as évek derekáig összesen mintegy 2500 nemzetközi növendéke volt az iskolának.

Pacsay-Tomassich Orsolya az MTI tudósítása szerint hangsúlyozta: a kiállítás egy hosszú távú kulturális misszió első lépése, hiszen magyar, román és nemzetközi képzőművészek részvételével nyári alkotótábor is nyílik az egykori nagybányai művésztelep helyén.

Baán László, a budapesti Szépművészeti Múzeum főigazgatója, a tárlat fővédnöke elmondta, az itt alkotó művészeknek köszönhetően Nagybánya utcái, hegyei, egykori mindennapjai festmények, rajzok ezreiről köszönnek vissza. „A nagybányai festőiskola kitörölhetetlen nyomot hagyott a magyar művészet történetében” – jegyezte meg Baán László. Hozzátette, ez a tárlat is nagyszerű példája annak, hogy a műgyűjtők ma is ragaszkodnak Nagybánya művészetéhez; gyűjteményeikből ezúttal egy nemzetközi léptékű válogatás állt össze.

Eleni Korani, az Ernst Galéria tulajdonosa, a tárlat kurátora kiemelte: a kiállításon látható festmények nem csupán Magyarországon és Romániában féltett alkotások, hanem nagy európai gyűjtemények megbecsült darabjai. A válogatás felvonultatja az alapító nagymesterek, többek között Ferenczy Károly munkáit, ezt követik az 1920-as, 1930-as évekből származó alkotások, végül néhány portré hozza közelebb a látogatókat a művészekhez – mutatta be a tárlatot. Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármestere arra emlékeztetett, hogy Nagybánya évszázadokig pénzverdéjéről volt híres, az 1896-ban nyílt festőiskola azonban sokkal szélesebb körben ismertté tette az észak-partiumi várost, Nagybánya kulturális örökségét egészen egyedivé alakítva.

Cătălin Cherecheș, Nagybánya polgármestere a tárlat üzenetéről szólva kiemelte, hogy a művészet, a kultúra „az emberiség legfontosabb leckéjére, a diverzitásra”, egymás tehetségének, identitásának tiszteletben tartására tanít. A több, eddig kiállításon még soha be nem mutatott festményt is felvonultató tárlat szeptember 24-ig látogatható a nagybányai Máramaros Megyei Művészeti Múzeumban.

(kronikaonline.ro, képek: Pongrácz Panni)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentekReklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Komoly és megbízható hitelajánlat Komoly és megbízható hitelajánlat 24 órás nem banki hitel. Finanszírozásra van szüksége (...)

JÓ HITELRE VAN SZÜKSÉGE? JÓ HITELRE VAN SZÜKSÉGE? Sziasztok, SZELECZKI GÁBOR vagyok, becsületes, 24 órán belüli (...)

JÓ HITELRE VAN SZÜKSÉGE? JÓ HITELRE VAN SZÜKSÉGE? Sziasztok, SZELECZKI GÁBOR vagyok, becsületes, 24 órán belüli (...)

adj fel hirdetést
noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek