k rmdsz
2024. április 13., szombat Ida napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Áthelyezték a bányászszobrot a Bányatérre

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Pap Zsolt István alpolgármester javaslatára és közbenjárásával áthelyezték a Bányászati Szakközépiskola (jelenleg Aurel Vlaicu Technikai Szakkollégium) udvarán levő bányászszobrot a kereszthegyi bánya melletti zöld övezetbe, a Bánytérre.


Az eljárást 2021-ben az alpolgármester kezdeményezte, és összefogásnak köszönhetően most a terv megvalósult, mert az RMDSZ-nek fontos Nagybánya bányászati múltjának a megmutatása, a bányászat örökségének megőrzése.

Értékeink kiemelése mindannyiunk közös érdeke a megbékélés, a múltunk elfogadása és közös jövőnk építésének útján. 
Városunkban két bányászati műemlék áll: az új főtéren lévő bányaigazgatóság előtti bányászszobor, illetve a most áthelyezett, pihenő bányászt ábrázoló alkotás. Mindkét szobrot az 50-es években leplezték le, és jelenleg eléggé megrongálódott állapotban vannak. Épp ezért a jövő évi költségvetésben belefoglták azt az összeget amely az alkotás restaurálására szükséges. 

A most áthelyezett szobor Basca Maria bukaresti szobrászművész alkotása. Egy 160 cm magas ülő bányászalakot ábrázol, amely ruskicai márványból készült. Az alkotás szerves részét képezi városunk múltjának, és emléket állít egy olyan időszaknak, amely századokon át meghatározta a nagybányaiak életét.

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentekReklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Did you know you can borrow from $3,000 Hello,How are you today? Did you know you can borrow from $3,000 to $50,000,000? Get the financial (...)

GOOD NEWS WE CAN HELP SOLVE YOUR FINANCIAL PROBLEM We offer all types of loans, sumitihomelend@gmail.com and our offer is from 2000 euros to 50 (...)

MEGBÍZHATÓ HITELAJÁNLAT 1.000 € és 7.000.000 € közötti pénzkölcsönöket kínálunk mindenkinek, aki képes azt törleszteni, évi 3%-os kamattal és 1-30 éves futamidővel, az igényelt összegtől függően. Az alábbi területeken tevékenykedünk: - Pénzügyi kölcsön MEGBÍZHATÓ HITELAJÁNLAT 1.000 € és 7.000.000 € közötti pénzkölcsönöket kínálunk (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek