Noileg
2024. július 13., szombat Jenő napja
árfolyam:
1 euro = 4.9737 RON
1 dollár = 353.2067 RON
100 forint = 0.0547 RON

Yoko Ono-kiállítás nyílik a Nemzeti Múzeumban

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A békevágy és a béke témájához kapcsolódó alkotásokat mutat be Yoko Ono kortárs japán képzőművész és zenész, John Lennon felesége életművéből A háborúnak vége! Ha akarod – Tribute to Yoko Ono című kamarakiállítás, amely jövő vasárnap nyílik Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeumban.


A februárban a kilencvenedik életévét betöltő világhírű performansz- és kortárs művész tárlatán interaktív és performatív művek, valamint festmények, szobrok és rövidfilmek lesznek láthatók. 

– Mindannyian látjuk a szomszédunkban zajló embertelen és minden szempontból igazságtalan háború következményeit, ami mellett nem mehetnek el szól nélkül a Nemzeti Múzeum munkatársai – hangsúlyozta L. Simon László főigazgató a kiállítás pénteki sajtótájékoztatóján. Mint mondta, az intézmény több mint ezer év fontos dokumentumait és tárgyait őrzi, köztük sok olyat, amelyek a magyar történelem legsúlyosabb kataklizmáihoz, tragédiáihoz, háborúihoz vagy jogfosztásaihoz kapcsolódnak. A főigazgató szerint a mi nemzetünk története azt mutatja, hogy Európa keleti felén soha nem volt igazán béke.   

L. Simon László hangsúlyozta: a Yoko Ono-kiállítás a béke fontosságára hívja fel a figyelmet. Arra, hogy nincs szükség háborúra, mert annak soha nincsenek igazán nyertesei, csak súlyos vesztesei vannak, az etnikai konfliktusokat, gazdasági kérdéseket nem lehet fegyverekkel megoldani. Mint mondta, magyar sorsok is érintettek az értelmetlen fegyveres konfliktusban, amelyben több száz kárpátaljai magyar vesztette életét vagy menekült el otthonából. A Yoko Ono-kiállításból befolyó összeget az ukrajnai háború kárpátaljai áldozatainak támogatására fordítják.   

Ötvenkét évvel ezelőtt New Yorkban jelentek meg szórólapok War is over! If you want it (A háborúnak vége, ha te is akarod) felirattal. A Yoko Ono kezdeményezésére indult projekthez később csatlakozott John Lennon is, akkor a vietnami háború ellen tiltakoztak – emlékeztetett a sajtótájékoztatón Gulyás Gábor, a kiállítás kurátora. Felhívta a figyelmet arra, hogy ez a békeaktivista megnyilvánulás ismét aktuálissá vált az ukrajnai háború miatt.

A oko Ono-kiállításon az alkotó több mint 30 fontos műve lesz látható. Ennyi még soha nem szerepelt együtt Magyarországon kiállításon.

Az épület előcsarnokában lesz látható a Kívánságfa a békéért elnevezésű installáció, amelyre az ukrajnai béke eléréséhez szükséges kívánságokat, üzeneteket helyezhetnek majd el a látogatók. A fára felakasztott üzenetek a kiállítás után Izlandra kerülnek, a Képzeld el a békét! elnevezésű torony tövébe, a Kollafjördur-öbölben lévő Videy-szigeten – mondta Gulyás Gábor. Közölte: Yoko Ono huszonegy fehér sakk-készletet épített, az első New Yorkban, a MoMA-ban (Modern Művészeti Múzeum) szerepel kiállításon. A budapesti tárlaton két sakk-készlet mutatkozik be Játssz bizalommal! címmel, az egyik a Ludwig Múzeum gyűjteményéből.

Nyisd ki az elmédet 90 című installáció a nyitottságra inspirál. Egy kulcs szerepel benne, amely fontos motívum a japán és a keleti kultúrákban. A Levágott darab című performansz a művészettörténetben az egyik legelső, közismertté vált művészeti akció volt. Yoko Ono először 1964-ben a tokiói Sogetsu Art Centerben mutatta be, később New Yorkban és jó néhány nyugati nagyvárosban. Az elmúlt két évtizedben már több olyan előadása volt, amelyben nem a japán művész szerepelt. Az eredeti performanszban Yoko Ono ruhájából vághatott le egy darabot a közönség. A fővárosi tárlaton kilenc alkalommal lesz látható az előadás, az első alkalommal Trill Zsolt színész részvételével. Az utolsó alkalmon, február 18-án Yoko Ono és John Lennon fia, Sean Lennon zenész vesz részt.

Gulyás Gábor elmondta azt is, a konceptuális művészet iskolateremtő mestere 1933. február 18-án született Tokióban, híres szamurájok leszármazottjaként. Arisztokrata származásának köszönhetően a középiskolában egy osztályba járhatott Akihitóval, a későbbi japán császárral.

Yoko Ono 2016-ban az Emlékezet és Tolerancia Múzeumban Mexikóvárosban. Fotó: AFP/Alfredo Estrella

Yoko Ono, a második világháború után elkezdődő modernizmus legnagyobb hatású japán művésze leginkább az Egyesült Államokban népszerű. Magyarországon a popkultúrának köszönhetően vált ismertté. Harminchárom zenei nagylemezt adott ki, több mint hatvan filmet készített, számos könyvet írt, életművének legjelentősebb része a képzőművészethez kapcsolódik. Yoko Ono a saját életművét egyedül építette fel.

A kárpátaljai támogatási akció két nagykövete, Szűcs Nelli és Trill Zsolt színész is részt vett a sajtótájékoztatón. Szűcs Nelli azt kérte: legyen béke, a politikusok ne mérgezzék meg közös kútjainkat, azokat a kutakat, amelyekből több nemzet iszik egyszerre. A sajtótájékoztatón Trill Zsolt is a békére szólított fel.

Nyitókép: Gulyás Gábor, a kiállítás kurátora. Forrás: Magyar Nemzeti Múzeum

(kultura.hu)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentekReklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Komoly és megbízható hitelajánlat Komoly és megbízható hitelajánlat 24 órás nem banki hitel. Finanszírozásra van szüksége (...)

JÓ HITELRE VAN SZÜKSÉGE? JÓ HITELRE VAN SZÜKSÉGE? Sziasztok, SZELECZKI GÁBOR vagyok, becsületes, 24 órán belüli (...)

JÓ HITELRE VAN SZÜKSÉGE? JÓ HITELRE VAN SZÜKSÉGE? Sziasztok, SZELECZKI GÁBOR vagyok, becsületes, 24 órán belüli (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek