rmdsz
2024. június 20., csütörtök Rafael napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

A politika okozta a TVR csődjét

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A brit közszolgálati műsorszolgáltató, a BBC modellje szerint kellene átszervezni a román közszolgálati televíziót (TVR), amely egyben azt is jelentené, hogy a társaságot összevonnák a közszolgálati rádióval, de elbocsátások is jöhetnek. Ezt Stelian Tănase, a TVR elnök-vezérigazgatója jelentette be, közölve azt is: a társaság a csőd szélén áll. A TVR igazgatótanácsát decemberben leváltották, mivel a tévé éves jelentése megbukott. A vezető testület korábbi tagja, Nagy Zoltán szerint nem sokban segítenének az átszervezések, amelyek azonban élvezik Victor Ponta miniszterelnök támogatását.


A román közszolgálati televízió (TVR) súlyos anyagi helyzete miatt félő, hogy elkerülhetetlenek lesznek az újabb elbocsátások. Ezt Stelian Tănase, a TVR elnök-vezérigazgatója egyelőre nem tudta megerősíteni, mivel szerinte előbb új vállalati struktúra kidolgozására van szükség.

Ehhez azonban új igazgatótanácsot kell választani, a testület eddigi tagjait ugyanis decemberben leváltották, miután a televíziótársaság éves jelentését elutasította a parlament. A TVR új vezetőtanácsának tagjait kedden választják meg a képviselőház és szenátus együttes ülésén.

Nagy Zoltán, a vezetőtanács RMDSZ által delegált korábbi tagja lapunknak elmondta: a TVR 150 millió euróra rúgó adósságából csak nagyon keveset sikerült törleszteni, „a tévé mutatói pedig igen rosszak".

„Ezt azonban véleményem szerint újabb átszervezésekkel aligha lehet megoldani. Hiszen nem személyzeti problémák, hanem azok az évekkel ezelőtt felelőtlenül megkötött sportközvetítési és filmvásárlási szerződések vezettek a hatalmas adósságokhoz, amelyeket jelen pillanatban csak hatalmas öszszegek kifizetése ellenében lehet felbontani " – fejtette ki a Krónikának Nagy. Hozzátette: ő biztosan nem lesz tagja az új vezetőtanácsnak, államtitkári kinevezése nyomán ugyanis összeférhetetlenné vált.

A BBC-modellt alkalmazná

Stelian Tănase hangsúlyozta: a társaság a csőd szélén áll, mivel idei költségvetésének több mint felét a fizetések biztosítása emészti fel. „Nem jelenthetem ki, hogy nem kell elbocsátanunk újabb embereket. A társaság fizetési alapja a költségvetés 20 százalékáról az elmúlt évben 41 százalékra emelkedett, idén pedig már az ötven százalékot is meghaladja. Egy cég, amely a büdzséjének több mint felét a bérekre költi, a csőd szélén áll" – fejtette ki Stelian Tănase.

A köztévé elnök-vezérigazgatója egyébként Victor Ponta miniszterelnökkel és a jelenleg ellenzékben lévő Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökével, Crin Antonescuval is egyeztetett a TVR ügyében, mindkét fél támogatásáról biztosította. Tănase nagyarányú átszervezést szorgalmaz a köztévénél, ehhez azonban törvénymódosításra lesz szükség, így reménykedik a kormány támogatásában.

A vezérigazgató által javasolt mélyreható reform elképzelése szerint 2016-ig lenne megvalósítható, ekkorra a közszolgálati televízió a brit közszolgálati műsorszolgáltató, a BBC modellje szerint szerveződne át. Mindez azt is feltételezi, hogy a TVR a román közszolgálati rádióval egyesülne. Bár Tănase a „BBC-modellben hisz", a brit közszolgálati adónál sincs kolbászból a kerítés: 2011-ben például bejelentették: a BBC Világszolgálatának (World Service) 2400 munkatársa közül 650-et elbocsátanak.

Trabanttal versenyeznek

Tănase szerint a TVR „teljesen túlhaladott" törvény alapján működik, így az első és legfontosabb lépés a törvénymódosítás lenne. „A közszolgálati tévé fele szovjet modell szerint működik, a másik fele pedig ugyanúgy, ahogy bármelyik tévétársaság a szabad piacon. Ez így nem mehet tovább: olyan, mintha Trabanttal próbálnánk versenyre kelni a legújabb autómodellekkel" – mutatott rá.

Hozzátette: bár az egy eurós romániai televízióilleték európai viszonylatban a legalacsonyabb, 2014-ben már nem lehet emelni. Tănase szerint az új törvénytervezet a TVR vezetőtanácsára is kitér, szeretnék ugyanis politikamentessé tenni a közszolgálati tévét. Mint ismeretes, a TVR vezetőtanácsának tagjait jelenleg a parlamenti képviselettel rendelkező pártok delegálják, így a politikai befolyás Tănase szerint túl nagy, holott a vezetőtanács tagjai szakmai döntéseket kell hogy hozzanak, nem pedig politikaiakat.

„A politikusok beavatkozása az utóbbi 20 évben a TVR összeomlásához vezetett. Az öszszes kormány a tévétársaság számára előnytelen döntéseket hozott" – fogalmazott az elnök-vezérigazgató. Victor Ponta miniszterelnök a sajtónak nyilatkozva kijelentette: Stelian Tănase minden támogatást megkap a kormány részéről a TVR újraszervezéséhez.

Mint mondta, a tévé vezetésének „apolitizálása" előtt sem lát akadályt, mindössze a megfelelő törvénymódosításra van szükség. A TVR 3320 alkalmazottjából 2012-ben egyébként mintegy 980-at bocsátottak el, jelenleg 2340 munkatárssal működik.

(kronika.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentekReklam


Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres vállalkozása felélesztésére, akár pénzre van (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres vállalkozása felélesztésére, akár pénzre van (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek