GaGa
2024. július 15., hétfő Henrik napja
árfolyam:
1 euro = 4.9737 RON
1 dollár = 353.2067 RON
100 forint = 0.0547 RON

A romániai lakások csak egyötödének van biztosítása, miközben 14 millió romániai földrengésveszélyes térségben él

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Országosan ötből négy romániai lakás nincs biztosítva természeti katasztrófák ellen, miközben a lakosság közel 70 százaléka mérsékelt vagy magas szeizmikus kockázatú térségben él - számolt be hétfőn a Romániai Biztosítók és Viszontbiztosítók Országos Szövetsége (UNSAR).


A szervezet az 1500 halálos áldozattal járó 1977. március 4-i földrengés 47-ik évfordulóján tette közzé ezeket az adatokat.

Az UNSAR emlékeztetett arra, hogy egy felmérés szerint a romániaiak több mint fele félti földrengéstől vagy tűzesettől az otthonát, ennek ellenére csak a lakások 20 százaléka van biztosítva természeti katasztrófák ellen, és ez az arány jóval kisebb a 65 százalékos uniós átlagnál.

A közlemény szerint a múlt év első kilenc hónapjában a biztosítótársaságok több mint 119,2 millió lej értékű kárigényt fizettek ki a lakásbiztosítási szerződések alapján, ami 61 százalékos növekedést jelent a 2022-es év azonos időszakában kifizetett 74,1 millió lejhez képest.

Az Országos Statisztikai Hivatal adataira hivatkozva az UNSAR közölte azt is, hogy a lakosság 70 százaléka, mintegy 14 millió romániai él mérsékelt vagy magas szeizmikus kockázatú régióban. Ha pedig most következne be az 1977-eshez hasonló erejű földrengés, 7-11 milliárd eurós közvetlen kár keletkezne, a gazdasági veszteség pedig meghaladná a 25 milliárd eurót.

'Mivel mintegy 7,6 millió otthon nincs védve az előre nem látható eseményekkel szemben, a lakások természeti katasztrófa elleni biztosításának kétségtelenül országos prioritássá kell válnia, de minden egyes román állampolgár egyéni felelősségévé is' - idézte a közlemény Alexandru Ciuncant, az UNSAR vezérigazgatóját.

(agerpres.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentekReklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

speciális hitel ajánlat 3%-os kamattal nyújtok kölcsönt és 300 000 ft-tól 50 000 000,00 ft-ig kínálok kölcsönt. (...)

Komoly és megbízható hitelajánlat Komoly és megbízható hitelajánlat 24 órás nem banki hitel. Finanszírozásra van szüksége (...)

JÓ HITELRE VAN SZÜKSÉGE? JÓ HITELRE VAN SZÜKSÉGE? Sziasztok, SZELECZKI GÁBOR vagyok, becsületes, 24 órán belüli (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek