Noileg
2024. július 13., szombat Jenő napja
árfolyam:
1 euro = 4.9737 RON
1 dollár = 353.2067 RON
100 forint = 0.0547 RON

Az RMDSZ módosító javaslataival szavazta meg a parlament az új igazságügyi jogszabálytervezeteket

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Döntő házként szavazta meg a szenátus a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) működéséről, az igazságszolgáltatás megszervezéséről, illetve a bírák és ügyészek jogállásáról szóló tervezeteket. Az RMDSZ módosításai biztosítják az igazságszolgáltatás függetlenségét, reális garanciát jelentenek arra, hogy nem lesznek visszaélések ezen a területen, és a nemzeti kisebbséghez tartozó bíró és ügyész jelöltek számára is pozitív változásokat sikerült bevinni.


 „Ma sikerült a parlamentnek konszenzusra jutnia és megszavazni azt a három igazságügyi törvénytervezetet, amelyet a kormány iktatott a parlamentben az őszi ülésszak elején. A törvénytervezetek elfogadása fontos lépést jelentenek az igazságszolgáltatás terén és ugyanakkor összefüggenek Románia schengeni csatlakozásával is, hiszen a román igazságszolgáltatás brüsszeli monitorizálása többek között csak akkor szűnik meg, ha Románia korszerűsíti az igazságügyi törvényeit” – nyilatkozta Turos Lóránd, Szatmár megyei szenátor, az RMDSZ szenátusi frakcióvetője.

Császár Károly, Maros megyei szenátor, az igazságyügyi törvénytervezeket tárgyaló speciális bizottság RMDSZ-es tagja rámutatott: „A 2021-2024-es kormányprogramban prioritásként szerepelt az igazságszolgáltatás megszervezésére és működésére vonatkozó jogszabályok kidolgozása, figyelembe véve az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV), GRECO-jelentés és az Európai Bizottság jogállamisági jelentése kapcsán megfogalmazott valamennyi ajánlásokat. Az igazságügyi törvények elfogadása és hatályba lépése mérföldkő az Országos Helyreállítási és Reziliencia Terv (PNRR) megvalósításában. Az Igazságügyi Minisztérium kezdeményezésére a parlamentben ma elfogadtuk az igazságügyi rendszer szervezésére és működésére vonatkozó törvénytervezeteket. Az RMDSZ munkájának eredményeként sikerült úgy módosítani a törvényt, hogy pontegyenlőség esetén azokban a bírósági és ügyészségi választókerületekben, ahol a településen valamely nemzeti kisebbség aránya legalább 50 százalék, ott a kisebbség nyelvét beszélő jelöltek egyenlő arányban élveznek elsőbbséget. Továbbá, sikerült olyan módosításokat eszközölni a törvénytervezetben, amely biztosítja az igazságszolgáltatás függetlenségét és reális garancia arra, hogy nem lesznek visszaélések ezen a területen, többek között nem fog felmerülni ugyanaz a probléma, mint ami az Igazságügyi Ellenőrzés jelentéseiből a közvéleménybe jutott” - fogalmazott a Maros megyei szenátor.

Az igazságügyi törvénytervezetek megvitatására és elfogadására az őszi parlamenti ülésszak elején egy speciális bizottság jött létre. Az RMDSZ-t a bizottságban Császár Károly Zsolt Maros megyei szenátor és Ladányi László-Zsolt Hargita megyei képviselő, a bizottság titkára képviselték. A törvénytervezetek végső jelentéséről ma szavazott a különbizottság, majd döntéshozó fórumként meg is szavazta a szenátus plénuma.


(közlemény)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentekReklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Komoly és megbízható hitelajánlat Komoly és megbízható hitelajánlat 24 órás nem banki hitel. Finanszírozásra van szüksége (...)

JÓ HITELRE VAN SZÜKSÉGE? JÓ HITELRE VAN SZÜKSÉGE? Sziasztok, SZELECZKI GÁBOR vagyok, becsületes, 24 órán belüli (...)

JÓ HITELRE VAN SZÜKSÉGE? JÓ HITELRE VAN SZÜKSÉGE? Sziasztok, SZELECZKI GÁBOR vagyok, becsületes, 24 órán belüli (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek