rmdsz
2024. június 23.,  Zoltán napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Bajba került Ponta kampányfőnöke

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Hivatali visszaélésben való bűnsegédlettel és jogtalan haszonszerzéssel gyanúsítja a korrupcióellenes ügyészség (DNA) Dan Şova volt közlekedési minisztert, a kormányzó Szociáldemokrata Párt szenátorát. A nyomozó hatóság szerint az államfői tisztségre pályázó Victor Ponta miniszterelnök kampányfőnökének ügyvédi irodája olyan szerződéseket kötött 2007-ben két olténiai hőerőmű képviseletében, amelyek 71 millió lejes kárt okoztak az állami vállalatoknak, Şováék azonban haszonra tettek szert.


Bűnvádi eljárást indított az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) Dan Şova volt közlekedési miniszter ellen, aki jelenleg az államfői tisztségre pályázó Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök választási kampányfőnöke.

A DNA szerdai közleménye szerint Şovát hivatali visszaélésben való bűnsegédlettel és jogtalan haszonszerzéssel gyanúsítják. A vádhatóság szerint a Şova és társai ügyvédi iroda olyan szerződéseket kötött 2007-ben két olténiai hőerőmű képviseletében, amelyek 71 millió lejes kárt okoztak az állami tulajdonban lévő turceni-i és rovinari-i energetikai létesítményeknek. Az ügyvédi irodának mégis 3,4 millió lejnyi honoráriumot és sikerdíjat fizettek ki.

A Legfelső Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) vizsgálati részlegének januárban készült kimutatása szerint az ügyben a Şova-féle ügyvédi irodával üzleti kapcsolatban lévő Victor Ponta neve is felbukkan. A CSM jelentése szerint 2009 és 2013 között 19 különböző bűnügyi dossziéban szerepelt a kormányfő neve, ezek közül tizennégyet vádemelés nélkül lezártak, öt esetben pedig még folyamatban van a nyomozás.

A Digi 24 hírtelevízió szerdán azt közölte, hogy ez utóbbi, még lezáratlan esetek között szerepel a Gorj megyei energetikai komplexum korrupciógyanús szerződéskötéseinek ügye. Ponta 2004-2008 között a Szociáldemokrata Párt (PSD) egyik Gorj megyei parlamenti képviselője volt.

Dan Şova a DNA épületéből való távozásakor újságírói kérdésre válaszolva azt állította, hogy Ponta nem szerepel a gyanúsítottak listáján. „A rovinari-i hőerőmű pénzéből Ponta úr sohasem kapott egyetlen lejt sem" – tette hozzá kihallgatása után a PSD szenátora. Şova egyúttal cáfolta azt is, hogy az ellene felmerült korrupciógyanú miatt mondott le júniusban a közlekedési tárca éléről, azt hangoztatva, a bűnvádi eljárás lemondása után indult meg.

Különben Dan Şova a kormányfő egyik közeli munkatársának és bizalmasának számít, korábban a PSD szóvivője volt. 2008 óta szenátor, a párt 2012-es kormányra kerülése után először parlamenti kapcsolatokért felelős miniszter volt, majd – tárca nélküli miniszterként, később pedig a közlekedési minisztérium élén – ő irányította az autópálya-építési programot. Júniusban azzal indokolta lemondását a közlekedési tárca éléről, hogy a PSD államfőjelöltjének választási kampányfőnöke lesz.

(kronika.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentekReklam


NAGYBÁNYAI ESEMÉNYNAPTÁR

Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres vállalkozása felélesztésére, akár pénzre van (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres vállalkozása felélesztésére, akár pénzre van (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres vállalkozása felélesztésére, akár pénzre van (...)

adj fel hirdetést
no
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek