GaGa
2024. július 15., hétfő Henrik napja
árfolyam:
1 euro = 4.9737 RON
1 dollár = 353.2067 RON
100 forint = 0.0547 RON

Botrány övezte a költségvetési vitát a parlamentben, rárontottak Dan Tanasáék az RMDSZ törvényhozóira

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Az ellenzéki pártok rendbontása és bekiabálásai közepette a kétkamarás bukaresti parlament kedd esti együttes ülésén megkezdődött a 2024-es állami költségvetés tervezetének plenáris vitája, amelyen a szociáldemokrata Marcel Ciolacu miniszterelnök a „méltányosság és fejlődés büdzséjeként” jellemezte a szociálliberális PSD–PNL-koalíció által kidolgozott tervezetet.


A Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért (ALDE) pártcsaládhoz tartozó ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselői és szenátorai „Új illetékek”, „A különnyugdíjasok költségvetése” feliratú dobozokkal vonultak fel a kormánynak fenntartott padsorok körül, míg a szélsőséges, nacionalista szólamokat hangoztató Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) Ingyenélők nélkül”, „A PSD és PNL monopolizálja a parlamentet” feliratú lapokat tartottak a magasba és hangoskodással akadályozták az ülés megtartását. Az ülés elején a hasonló botrányok kezdeményezőjeként elhíresült, az AUR-ból kizárt Diana Șoșoacă független szenátor George Simion AUR-elnököt provokálva próbálta felhívni magára a figyelmet.

Szóváltásuk végül gyalázkodásba torkollott (Simion adott pillanatban „közönséges kocának” nevezte Șoșoacát), amit szokásuk szerint mindketten élőben közvetítettek telefonjukkal közösségi oldaluk követői számára. A botrány a miniszterelnök beszéde alatt is folytatódott: Marcel Ciolacut is dobozokkal vették körül az USR-s törvényhozók, George Simion pedig a tanároknak azonnali fizetésemelést követelve tagadta meg, hogy elhagyja a szónoki emelvényt. Heves civakodás, szócsata alakult ki az AUR és az RMDSZ törvényhozói között is.

A magyargyűlölő megnyilvánulásairól, a magyar jelképek használata elleni pereskedéseiről elhíresült Dan Tanasă képviselő és több frakciótársa rárontott a szövetség frakciójának tagjaira, és alpári hangnemben számon kérték tőlük, hogy miért támogatták a román balliberális koalíciót. Az ülésteremben sokáig tartott a helyenként agresszív szóváltás, adott pillanatban Benedek Zakariás Szeben megyei képviselő és Tánczos Barna Hargita megyei szenátor kis híján ölre ment egymással Dan Tanasával, és ugyancsak fenyegetőzésbe torkollt a vita Kolcsár Károly Maros megyei képviselő és Daniel Ghiță honatya, egykori kick-box bajnok, ketrecharcos. Tanasă azt állította Benedekről, hogy „pálinkától bűzlik”, a többi AUR-os a PSD-vel folytatott korábbi együttműködést rótta fel az RMDSZ-nek, ugyanakkor azzal is vádolták a magyar honatyákat, hogy „Orbán Viktortól és kormányától is pénzt kapnak”. „Nem, nem, soha autonómia!” – üvöltötte Tanasă, miközben az RMDSZ törvényhozói „bohócnak, papagájnak” nevezték a román nacionalista politikust, és többször értésére adták, hogy „mi itthon vagyunk”. A hangzavar közepette Marcel Ciolacu miniszterelnök kifejtette: kormánya olyan költségvetéshez kéri a parlament hozzájárulását, amely a beruházásokat és a társadalmi igazságosságot helyezi előtérbe, gazdasági növekedést és a lakosság életszínvonalának emelését eredményezi. Szerinte Románia az Európai Unió második legnagyobb, 3,4 százalékos gazdasági növekedését fogja elérni, és minden eddiginél többet, 120 milliárd lejt, vagyis a GDP 7 százalékára tehető összeget fordít beruházásokra állami forrásokból és európai uniós támogatásokból – közölte az MTI.

Ciolacu hozzátette: a nyugdíjasok, minimálbérből élők, a tanárok és közigazgatási alkalmazottak – együttesen 12 millió állampolgár – jövedelme növekedni fog 2024-ben. Szerinte az adókedvezmények kivezetése tisztességes, valóban versenyképes gazdasági környezet megteremtését szolgálja, a költségvetési bevételek növelését pedig az adóbehajtás hatékonyságnak növelésétől, az adócsalás visszaszorításától várja. Ciolacu leszögezte: a szomszédban zajló háború körülményei között, az állampolgárok biztonságának garantálása érdekében Románia 2024-ben is a GDP 2,5 százalékának megfelelő összeget fordít a védelemi kiadásokra. 2024-ben nem lesz adóemelés, egyetlen románnak sem kell jövőre nagyobb energiaszámlát fizetni, az átlagnyugdíj 2300-ról 2800 lejre emelkedik, a kormány eleget tesz a pedagógusok béremelésére vonatkozó korábbi vállalásainak – ígérte parlamenti beszédében a román miniszterelnök.

Anca Dragu, az USR szenátora ellenzéki pártok gazdaságilag megalapozatlan „hazugságnak” nevezte a PSD–PNL-kormány költségvetési tervezetét, és felhívta a figyelmet, hogy a irreális sarokszámokkal kidolgozott 2023-as költségvetést is a tervezett 4,4 százalékos GDP-arányos hiány helyett 6 százalékos deficittel fogja zárni az ország. A 2024-es költségvetési törvényről várhatóan szerdán fog szavazni a bukaresti parlament.

(kronikaonline.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentekReklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

speciális hitel ajánlat 3%-os kamattal nyújtok kölcsönt és 300 000 ft-tól 50 000 000,00 ft-ig kínálok kölcsönt. (...)

Komoly és megbízható hitelajánlat Komoly és megbízható hitelajánlat 24 órás nem banki hitel. Finanszírozásra van szüksége (...)

JÓ HITELRE VAN SZÜKSÉGE? JÓ HITELRE VAN SZÜKSÉGE? Sziasztok, SZELECZKI GÁBOR vagyok, becsületes, 24 órán belüli (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
noileg
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek