n
2024. március 04., hétfő Kázmér napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Botrány övezte a költségvetési vitát a parlamentben, rárontottak Dan Tanasáék az RMDSZ törvényhozóira

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Az ellenzéki pártok rendbontása és bekiabálásai közepette a kétkamarás bukaresti parlament kedd esti együttes ülésén megkezdődött a 2024-es állami költségvetés tervezetének plenáris vitája, amelyen a szociáldemokrata Marcel Ciolacu miniszterelnök a „méltányosság és fejlődés büdzséjeként” jellemezte a szociálliberális PSD–PNL-koalíció által kidolgozott tervezetet.


A Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért (ALDE) pártcsaládhoz tartozó ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselői és szenátorai „Új illetékek”, „A különnyugdíjasok költségvetése” feliratú dobozokkal vonultak fel a kormánynak fenntartott padsorok körül, míg a szélsőséges, nacionalista szólamokat hangoztató Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) Ingyenélők nélkül”, „A PSD és PNL monopolizálja a parlamentet” feliratú lapokat tartottak a magasba és hangoskodással akadályozták az ülés megtartását. Az ülés elején a hasonló botrányok kezdeményezőjeként elhíresült, az AUR-ból kizárt Diana Șoșoacă független szenátor George Simion AUR-elnököt provokálva próbálta felhívni magára a figyelmet.

Szóváltásuk végül gyalázkodásba torkollott (Simion adott pillanatban „közönséges kocának” nevezte Șoșoacát), amit szokásuk szerint mindketten élőben közvetítettek telefonjukkal közösségi oldaluk követői számára. A botrány a miniszterelnök beszéde alatt is folytatódott: Marcel Ciolacut is dobozokkal vették körül az USR-s törvényhozók, George Simion pedig a tanároknak azonnali fizetésemelést követelve tagadta meg, hogy elhagyja a szónoki emelvényt. Heves civakodás, szócsata alakult ki az AUR és az RMDSZ törvényhozói között is.

A magyargyűlölő megnyilvánulásairól, a magyar jelképek használata elleni pereskedéseiről elhíresült Dan Tanasă képviselő és több frakciótársa rárontott a szövetség frakciójának tagjaira, és alpári hangnemben számon kérték tőlük, hogy miért támogatták a román balliberális koalíciót. Az ülésteremben sokáig tartott a helyenként agresszív szóváltás, adott pillanatban Benedek Zakariás Szeben megyei képviselő és Tánczos Barna Hargita megyei szenátor kis híján ölre ment egymással Dan Tanasával, és ugyancsak fenyegetőzésbe torkollt a vita Kolcsár Károly Maros megyei képviselő és Daniel Ghiță honatya, egykori kick-box bajnok, ketrecharcos. Tanasă azt állította Benedekről, hogy „pálinkától bűzlik”, a többi AUR-os a PSD-vel folytatott korábbi együttműködést rótta fel az RMDSZ-nek, ugyanakkor azzal is vádolták a magyar honatyákat, hogy „Orbán Viktortól és kormányától is pénzt kapnak”. „Nem, nem, soha autonómia!” – üvöltötte Tanasă, miközben az RMDSZ törvényhozói „bohócnak, papagájnak” nevezték a román nacionalista politikust, és többször értésére adták, hogy „mi itthon vagyunk”. A hangzavar közepette Marcel Ciolacu miniszterelnök kifejtette: kormánya olyan költségvetéshez kéri a parlament hozzájárulását, amely a beruházásokat és a társadalmi igazságosságot helyezi előtérbe, gazdasági növekedést és a lakosság életszínvonalának emelését eredményezi. Szerinte Románia az Európai Unió második legnagyobb, 3,4 százalékos gazdasági növekedését fogja elérni, és minden eddiginél többet, 120 milliárd lejt, vagyis a GDP 7 százalékára tehető összeget fordít beruházásokra állami forrásokból és európai uniós támogatásokból – közölte az MTI.

Ciolacu hozzátette: a nyugdíjasok, minimálbérből élők, a tanárok és közigazgatási alkalmazottak – együttesen 12 millió állampolgár – jövedelme növekedni fog 2024-ben. Szerinte az adókedvezmények kivezetése tisztességes, valóban versenyképes gazdasági környezet megteremtését szolgálja, a költségvetési bevételek növelését pedig az adóbehajtás hatékonyságnak növelésétől, az adócsalás visszaszorításától várja. Ciolacu leszögezte: a szomszédban zajló háború körülményei között, az állampolgárok biztonságának garantálása érdekében Románia 2024-ben is a GDP 2,5 százalékának megfelelő összeget fordít a védelemi kiadásokra. 2024-ben nem lesz adóemelés, egyetlen románnak sem kell jövőre nagyobb energiaszámlát fizetni, az átlagnyugdíj 2300-ról 2800 lejre emelkedik, a kormány eleget tesz a pedagógusok béremelésére vonatkozó korábbi vállalásainak – ígérte parlamenti beszédében a román miniszterelnök.

Anca Dragu, az USR szenátora ellenzéki pártok gazdaságilag megalapozatlan „hazugságnak” nevezte a PSD–PNL-kormány költségvetési tervezetét, és felhívta a figyelmet, hogy a irreális sarokszámokkal kidolgozott 2023-as költségvetést is a tervezett 4,4 százalékos GDP-arányos hiány helyett 6 százalékos deficittel fogja zárni az ország. A 2024-es költségvetési törvényről várhatóan szerdán fog szavazni a bukaresti parlament.

(kronikaonline.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentekReklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Itt a megoldás minden pénzügyi problémájára Üdvözöljük! Megtalálta a megoldást projekt-végrehajtási problémáira? Pénzintézetünkkel (...)

Itt a megoldás minden pénzügyi problémájára Üdvözöljük! Megtalálta a megoldást projekt-végrehajtási problémáira? Pénzintézetünkkel (...)

PÉNZÜGYI HITELEK E-mail: isabellemonica9@gmail.com A nevem ; Isabel MONICA Bankár vagyok, aki teljes szívvel a bankomnak dolgozik. Nagy összeg van a számlámon, és az a célom, hogy segítsek azoknak, akiknek nincs módjuk a munkájuk elvégzésére. Komoly és be PÉNZÜGYI HITELEK E-mail: isabellemonica9@gmail.com A nevem ; Isabel MONICA Bankár vagyok, aki (...)

adj fel hirdetést
n
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek