GaGa
2024. július 15., hétfő Henrik napja
árfolyam:
1 euro = 4.9737 RON
1 dollár = 353.2067 RON
100 forint = 0.0547 RON

Célegyenesben a PNL–PDL-fúzió

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Szerda délután ült első alkalommal tárgyalóasztalhoz a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Demokrata-Liberális Párt (PDL), hogy a jobboldali erők összefogásáról tárgyaljon, ám a megbeszélés előtti nyilatkozatok alapján máris körvonalazódni látszik az együttműködés, amely akár a két párt összeolvadásáig is elmehet.


A PDL vezetősége szedai ülésén megszavazta a PNL-lel kötendő szövetséget, Vasile Blaga pártelnök pedig közölte: örömmel fogadják, hogy a liberálisok átlépnek az Európai Néppártba (EPP). Közölte, hosszú távú együttműködést terveznek, egy nagy jobboldali pártot akarnak, de a közös államfőjelölt nevén még nem gondolkodtak.

Crin Antonescu, a PNL leköszönő elnöke kedden este a Realitatea hírtelevízióban kijelentette: a liberálisok hajlandóak a fúzióról is tárgyalni a PDL-vel annak érdekében, hogy létrejöjjön egy erős jobboldali párt, a választási szövetségek ugyanis nem kellőképpen hitelesek a Demokratikus Konvenció, a D..A. szövetség és a Szociálliberális Unió kudarca után.

„A romániai jobboldal problémája immár 24 éve az, hogy míg a baloldalon van egy monolitikus párt, a jobboldalon sohasem volt. A jobboldalon néha csak testvérharc zajlott, de sohasem volt egy kellőképpen nagy párt” – indokolta a fúzió szükségességét Antonescu. Rámutatott: a PNL által a vasárnapi európai parlamenti választáson elért 15, illetve a PDL által megszerzett 12 százalék már elegendő egy nagy pártnak.

A két párt vezetősége szerda kora este megerősítette, hogy közös államfőjelöltet állítanak, és abban is megegyeztek, hogy fúzióra lépnek, ám ennek időpontját még nem szögezték le.

Mint arról beszámoltunk, a kudarcosnak számító eredmény miatt a PNL csúcsvezetése felajánlotta lemondását, Antonescu pedig a jobboldali pártok összefogását javasolta, hogy közösen álljanak ki az EP-megmérettetésen 37 százalékot szerző, a Szociáldemokrata Pártból (PSD) és két, minimális támogatottsággal rendelkező alakulatból, a Románia Fejlődéséért Országos Szövetségből (UNPR) és a Konzervatív Pártból (PC) álló szövetséggel szemben a novemberi államfőválasztáson.

Antonescu azt is közölte, készen áll lemondani államfőjelölti ambícióiról, amennyiben olyan alternatíva merül föl, aki eséllyel veheti föl a versenyt a PSD várható jelöltjével, Victor Pontával. Antonescu szerint Klaus Johannis nagyszebeni polgármester, a PNL leköszönt első alelnöke ilyen személy lehet.

Szerdán egyébként Johannis bejelentette: a június 28-29-i tisztújító kongresszuson harcba száll a pártelnöki tisztségért. Antonescu szerint – aki szerdán közölte: nem indul a pártelnöki tisztségért – Ponta veszélyesebb Romániára nézve, mint Traian Băsescu államfő, mivel előbbi miniszterelnök is, és esélyes az államfői tisztség elnyerésére, míg utóbbi mandátuma véget ér, és a hozzá közel álló Népi Mozgalom Párt (PMP) nem nyert elég szavazatot ahhoz, hogy Băsescu megőrizhesse befolyását.

Vasile Blaga, a PDL elnöke szintén kedden este azt mondta: a PNL és a PDL egyenlő félként ül tárgyalóasztalhoz, és úgy vélekedett, könnyen megállapodnak majd egy potenciális, 2016-ra szóló kormányprogramról. Rámutatott: Victor Ponta aggódik, hiszen a tervezett 45 helyett pártja csak 37 százalékot ért el. Blaga szerint a két párt közötti tárgyalásokon eldől majd, hogy ki lesz az államfőjelölt. Mint ismeretes, a PNL Antonescut, a PDL pedig Cătălin Predoiu volt igazságügy-minisztert kívánja indítani.

Victor Ponta megpróbálta elbagatellizálni a számára amúgy valóban potenciális veszélyt jelentő jobboldali összefogást. Szerinte a PSD számára a jobboldal újraegyesülése lenne a legjobb forgatókönyv, mivel Antonescu, Blaga és az összefogáshoz szintén csatlakozni kívánó Mihai Răzvan Ungureanu volt kormányfő „eddig csak köpködték egymást, most viszont összecsókolóznak”.

Călin Popescu-Tăriceanu volt liberális pártelnök, egykori kormányfő, a szenátus elnöke, aki a kormányból való márciusi kilépés miatt otthagyta a pártot, úgy vélte, az EPP-be való átlépés nyomán a PNL felszámolódik.

(kronika.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentekReklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

speciális hitel ajánlat 3%-os kamattal nyújtok kölcsönt és 300 000 ft-tól 50 000 000,00 ft-ig kínálok kölcsönt. (...)

Komoly és megbízható hitelajánlat Komoly és megbízható hitelajánlat 24 órás nem banki hitel. Finanszírozásra van szüksége (...)

JÓ HITELRE VAN SZÜKSÉGE? JÓ HITELRE VAN SZÜKSÉGE? Sziasztok, SZELECZKI GÁBOR vagyok, becsületes, 24 órán belüli (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek