rmdsz header
2024. május 22., szerda Júlia, Rita napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Ciucă: Románia 2027-ig 31,5 milliárd euró európai forrásból részesül a kohéziós politika révén

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Nicolae Ciucă kormányfő üdvözölte hétfőn az Európai Bizottság döntését a partnerségi megállapodás aktualizálásáról, mondván, hogy ez a "bizalom" és a "támogatás" jele Románia prioritásai iránt, mivel országunk 2027-ig 31,5 milliárd euró európai forrásból részesül a kohéziós politika révén.


'Románia 2027-ig 31,5 milliárd euróban részesül az európai kohéziós politika révén. A 13,6 milliárd eurós nemzeti társfinanszírozást figyelembe véve több mint 45 milliárd euró áll majd rendelkezésre a gazdasági, társadalmi és területi kohéziót, valamint a zöld és digitális átmenetet szolgáló beruházási projektekre. Üdvözlöm az Európai Bizottság döntését, amelyet a bizalom jelének és Románia prioritásai iránti támogatásnak tekintek' - írta Ciucă a kormány Facebook-oldalára feltöltött üzenetében.

Hozzátette, hogy a bukaresti hatóságok készen állnak átláthatóan és a lehető leghatékonyabban kezelni a kiutalt összegeket.

'Minden állampolgár valós időben, online követheti majd nyomon, hogyan költik el az uniós pénzeket a https://www.fonduri-ue.ro/statistici weboldalon. Csökkentjük a bürokráciát, kiigazítjuk a jogszabályokat, és segítünk a helyi közösségeknek, hogy saját kezükbe vegyék sorsukat. Az előző költségvetési évtől eltérően mostantól a helyi önkormányzatoknak döntő beleszólásuk lesz a projektek rangsorolásában, hogy a hátrányos helyzetű térségek nagyobb támogatást kapjanak a fejlődésben való felzárkózáshoz" - jelentette ki a miniszterelnök.

Nyomatékosította ugyanakkor, hogy az eddigi tapasztalatok segítenek abban, hogy az európai alapok lehívása gyors ütemben haladjon, mivel az operatív programok és a projektfelhívások időkeretét le tudják rövidíteni.

'Felszólítom a potenciális kedvezményezetteket, hogy időben készítsék elő projektjeiket, mert minden tevékenységi ágazatnak oxigénként van szüksége a finanszírozásra" - tette hozzá Ciucă.

Emlékeztetett, hogy az országos fejlesztési tervben (PNRR) szereplő összegekkel és az egyéb európai politikákból származó finanszírozásokkal együt összesen 90 milliárd euró áll Románia rendelkezésére a kiemelt jelentőségű területeken történő beruházásokra.

Románia az Európai Bizottsággal kötött partnerségi megállapodás értelmében 2021 és 2027 között összesen 31,5 milliárd eurót kap a régiók gazdasági, társadalmi és területi kohézióját, valamint a zöld és digitális átállás előmozdítását szolgáló kohéziós politika révén - derül ki az uniós testület hétfőn közzétett sajtóközleményéből.

(agerpres.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentekReklam


Reklam
Uj Szo
no
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek