n
2024. február 27., kedd Ákos, Bátor napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Cseke Attila: földrengésbiztossá tesszük az épületeket

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

366 épület tartószerkezetének megerősítésére és földrengésbiztossá tételére kapott finanszírozási kérést, 5,7 milliárd lej értékben a fejlesztési minisztérium. A szaktárca rekordidő alatt, jövő hétig kiértékeli a kéréseket, majd sor kerülhet a finanszírozási kérések aláírására és az építkezési munkálatokra – jelentette be Cseke Attila RMDSZ-es fejlesztési miniszter azt követően, hogy a szaktárca lezárta tegnap este a pályázást.


A fejlesztési minisztérium kormányzati forrásokból teszi földrengésbiztossá az épületeket, iskolákat, kórházakat, tömbházlakásokat újít fel. „A 366 kérés között 97 iskolaépület és egyéb tanügyi intézmény, 28 kórház és 132 tömbházlakás van, illetve sok a fővárosi épület, de Partiumból, Erdélyből is érkeztek kérések” – nyilatkozta az RMDSZ-es miniszter.

139 finanszírozási kérés érkezett bukaresti épületekre. Cseke Attila a finanszírozási kérések gyors kiértékelését rendelte el. „Már a kérések beérkezése alatt elkezdtük a letett pályázatok értékelését, és 290 kérés esetén további információkat kértünk a pályázóktól. Legkésőbb március elsejéig kiértékeljük a maradék kérést és aláírom a miniszteri rendeletet, amely leszögezi a felújításra váró épületek listáját.”

A miniszteri rendelet értelmében az önkormányzatok digitálisan nyújthatják be a szükséges dokumentációt, ezt követően a szaktárca aláírja a finanszírozási szerződést, majd kezdődhet a közbeszerzési eljárás és az építkezés – mutatott rá Cseke Attila.

Mint ismeretes, a fejlesztési szaktárca további 295 épületet tesz földrengésbiztossá, a munkálatokat a helyreállítási alapból (PNRR), illetve az Országos Beruházási Vállalaton (CNI) keresztül finanszírozza.

A kormányzati földrengésbiztonsági program keretében a szaktárca idén 500 millió lejre írhat alá finanszírozási kérést. A támogatás 100%-os, sem a lakóknak, sem a helyi önkormányzatoknak nem kell visszatéríteni a beruházás értékét. Továbbá nem csak tömbházlakásokat, hanem kórházakat és iskolákat, közintézményeket is felújíthatnak.

Ez a minisztérium által kidolgozott új szabályozás eredménye, mondta el az RMDSZ-es miniszter, hiszen eddig a beruházást vissza kellett fizetni, ami akadályozta a folyamatot, és csak a tömbházlakásokat tehette földrengésbiztossá az álam. „A régi törvénykezés alapján 30 év alatt 30 épületet sikerült csupán felújítani, nem működött a program, ezért már tavaly elkezdtünk ennek javításán dolgozni” – zárta nyilatkozatát Cseke Attila.

(Forrás: rmdsz.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentekReklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

magánszemélyek közötti hitelajánlat Pozdrav, gospodine ili gospođo. Es necesario esforzarse por implementar actividades activas o (...)

magánszemélyek közötti hitelajánlat Pozdrav, gospodine ili gospođo. Es necesario esforzarse por implementar actividades activas o (...)

magánszemélyek közötti hitelajánlat Pozdrav, gospodine ili gospođo. Es necesario esforzarse por implementar actividades activas o (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek