no
2024. április 19., péntek Emma napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Csép Éva Andrea: a betegszabadságra kivetett adó megszüntetését kezdeményezzük a parlamentben

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

„Az RMDSZ határozottan ellenzi bármilyen további adóteher kivetését. Elfogadhatatlan, hogy büntessék azokat az édesanyákat, akik beteg gyerekeiket felügyelik, azokat, akik veszélyeztetett terhesek vagy a gyerekágyas szabadság idejét töltik, továbbá a krónikus és a rákos betegségben szenvedőket. A beteg emberek kiszolgáltatott helyzetben vannak, betegségtipustól függetlenül maximális gondoskodást, odafigyelést és szakszerű állami ellátást kell kapjanak, semmiképen sem kevesebb pénzt a betegszabadságuk ideje alatt. A parlamenti eljárásban az újonnan bevezetett betegszabadságra kivetett adó megszüntetését kezdeményezzük. A kormány feladata ellenőrizni, hogy azok, akik betegszabadságra mennek, valóban betegségük miatt teszik ezt, vagy visszaélés történik, nem pedig plusz adóterheket kiróni a betegekre. A parlamentnek azonnal napirendre kell tűznie az erről szóló jogszabályt módosítás céljából” - erről Csép Éva Andrea, az RMDSZ munkaügyekért felelős szakpolitikusa nyilatkozott szerdán délelőtt Bukarestben.


Az előző év decemberében a kormánykoalíció sürgősségi kormányrendelettel vezette be, hogy 2024. január elsejétől minden betegszabadságon lévő személy plusz 10%-os egészségbiztosítási járulékot kell fizessen (CASS). Ez egy plusz adóteher a korábbi járulékok befizetése mellett, hiszen addig a betegszabadság alatt kapott juttatásokat 25%-os társadalombiztosítási (CAS) és 10% jövedelemadó terhelte, most pedig ehhez hozzáadódik még egy további 10% egészségbiztosítási járulék.

Egy átlagbért kereső romániai magyar januártól 18 lejt fizet vissza az államnak naponta, amennyiben betegszabadságon van. Ezt az összeget az államnak nem elvennie kellene, hanem támogatnia kellene a beteget vagy a beteg gyereket ellátó szülőt a mielőbbi felépülés érdekében, amely sajnos sokszor pénz kérdése. A kormány nem lehetetlenítheti el ezeket az embereket, különösen olyan időkben, amikor a hírek naponta arról szólnak, hogy emberek halnak meg a kórházak előtt, és az egészségügyi rendszer számos kihívással néz szembe” – fogalmazott az RMDSZ Maros megyei törvényhozója, majd emlékeztetett arra is, hogy az Országos Statisztikai Intézet (INS) februárban közzétett adatai szerint többszörös áremelkedés történt. Az élelmiszerárak 5,64%-kal, a nem élelmiszeráruk 7,36%-kal, míg a szolgáltatások árai 10,91%-kal emelkedtek.

A betegszabadságra kivetett plusz adó bevezetése a jelenlegi gazdasági kontextusban azt jelenti, hogy a már egyébként is nehéz anyagi helyzetben lévő állampolgárokra további anyagi terheket ró ki az állam, mivel az élelmiszerek és szolgáltatások árai folyamatosan emelkednek. A kormány nem tesz mást, csak tovább növeli az emberek pénzügyi terheit, miközben az életkörülmények nehezek. Ez a helyzet különösen súlyosan érintheti a családokat és anyákat, akik gyakran már korlátozott pénzügyi erőforrásokkal rendelkeznek” – taglalta Csép Éva Andrea képviselő.

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentekReklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Nabídka úvěru Nabídka úvěru Potřebujete naléhavě půjčku? Poskytujeme osobní půjčky? podnikatelské (...)

Megbízható és gyors hitel ajánlat Üdvözlöm! A különféle pénzügyi gondok leküzdése érdekében nem kell többé törődnie (...)

Megbízható és gyors hitel ajánlat Üdvözlöm! A különféle pénzügyi gondok leküzdése érdekében nem kell többé törődnie (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek