rmdsz header
2024. május 22., szerda Júlia, Rita napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Folytatódik a tanárok sztrájkja, a szakszervezetek „nem látják a végét”

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Folytatódik a pedagógussztrájk - jelentették be a tanügyi szakszervezeti szövetségek vezetői a Nicolae Ciucă miniszterelnökkel és Marcel Ciolacu PSD-elnökkel folytatott kedd délutáni találkozójuk után. - számol be a Maszol.ro portál.


A megbeszélésre a Victoria-palotában került sor, ahol a kormányfő egyeztetett a Szülők Országos Szövetségének elnökével, és a a Diáktanácsok Oszágos Egyesületének vezetőjével, Miruna Croitoruval is.

A találkozók végén a szakszervezeti vezetők bejelentették, hogy a hétfőn indított általános sztrájk addig folytatódik, amíg a kormány „elfogadható megoldással” nem áll elő.

A szakszervezeti vezetők elmondták, az álláspontok egyelőre nem közelítettek egymáshoz. A szakszervezeti vezetők szerda délután 5 órakor ismét összegyűlnek a FSLI székházába, ahol szívesen látják a kormány képviselőit is, amennyiben addig megtalálják a megoldásokat a felvetett problémákra.

Arra a kérdésre, hogy mi lenne az elfogadható megoldás, a szakszervezeti vezetők elmondták, az oktatásban dolgozók bérét kellene tisztességes szintre emelni még az egységes bértörvény hatályba lépése előtt. Hozzátették, a tagság visszajelzése szerint a tanárok nem hajnaldók engedni a nyomásnak. Tájékoztatták a kormányfőt, hogy 2500 lejes fizetésből nem lehet megélni, és – mint mondták – ezzel a miniszterelnök is egyet értett.

Simion Hăncescu, a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetségének (FSLI) elnöke megjegyezte, csütörtökön nagyszabású tüntetést terveznek az oktatási szakszervezetek.

A Spiru Haret Szakszervezeti Szövetséget vezető Marius Ovidiu Nistor is megerősítette, hogy az általános sztrájk folytatódik. „Hátha holnap olyan megoldással állnak elő a döntéshozók, amelyet elfogadnak a kollégák” – fogalmazott. Emlékeztetett arra, hogy a sztrájk esetleges beszüntetéséről nem a szakszervezeti vezetők, hanem a tagság dönt. A keddi találkozónak szerinte informális jellege volt, amin a kormány képviselői megoldások keresésére tettek ígéretet.

Arra a kérdésre, hogy a szakszervezetek készek-e kompromisszumra a béremelések kérdésében, Marius Ovidiu Nistor kijelentette: „Ismerve a kollégáink elvárásait, jelenleg nem áll módunkban kompromisszumot kötni. Ismétlem, a tagságnak kell eldöntenie, hogy mi a legelfogadhatóbb változat vagy ajánlat a kormány részéről”.

A diákok lezárásáról Nistor elmondta: a szakszervezetek is a tiltakozások mielőbbi befejezésében érdekeltek. „De én nem szaladnék ennyire előre. Jelenleg tiltakozunk. Azt akarjuk, hogy az akciónk minél hamarabb véget érjen, és várjuk, hogy a kormány világos megoldásokkal álljon elő a konfliktus megszüntetésére” – fogalmazott a Spiru Haret Szakszervezeti Szövetség elnöke. 

(Maszol.ro)

 

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentekReklam


Reklam
Uj Szo
n
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek