n
2024. február 27., kedd Ákos, Bátor napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Ingyenes pszichológiai tanácsadást kaphatnak az anyák, akiknek szülés utáni depressziójuk van

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Ingyenes pszichológiai tanácsadás biztosít a szülés utáni depresszióban szenvedő nőknek az egészségügyi törvény még decemberben elfogadott módosítása, amelyet Klaus Iohannis államfő a múlt héten már ki is hirdetett. A mostani módosítás elvileg lehetővé teszi, hogy a kismamák azután is ingyenes pszichológiai asszisztenciát igényeljenek, hogy elhagyták a kórházat.


Csép Éva Andrea, az RMDSZ szociális ügyekkel foglalkozó szakpolitikusa szerint a korábbi szabályozás szerint csak addig kaphattak ingyenes pszichológusi segítséget a nők, ameddig szülés után a kórházban voltak. Elvileg minden kórháznak van egy pszichológusa, aki ellátja a kismamák lelki gondozását, amennyiben igénylik, vagy amennyiben a szakemberek úgy látják, hogy szükséges a jelenlétük. Miután kikerültek a kórházból, már csak akkor juthattak ingyenes pszichológusi támogatáshoz a kismama, ha pszichiáter javasolja a terápiát. Egyébként ez nem csak a szülő nőkre igaz, hanem bárkire, aki a romániai állami egészségügyi rendszerben van biztosítva.

„Szóltam a családorvosomnak, adott egy küldőpapírt a pszichiáterhez, aki aztán felírta a terápiát – és így járhattam végül. Noha a pszichiáter jelezte, hogy a depresszió a lehető legenyhébb diagnózis, ami ezen a területen adható, később, a munkavállalásnál mégis okozott némi problémát. Amikor a későbbi családorvosom meglátta a depressziót igazoló papírt (…) vonakodott attól, hogy egy munkaképességi igazolást állítson ki a számomra” – fogalmazta meg tapasztalatait korábban egyik interjúalanyunk, aki teljesen magára utalva járta ki, hogy terápiára mehessen a szülés utáni depressziója miatt. A szülés utáni depresszióval kapcsolatos tapasztalatairól itt mesélt nekünk.

Ezen a helyzeten könnyíthet elvileg a most elfogadott jogszabálymódosítás.

" Ebben az esetben az egészségbiztosítóval kötött szerződés alapján a kismamák az után is jogosultak a szülés utáni depresszió ingyenes kezelésére, ha kijöttek a kórházból" 

- magyarázta Csép, aki szerint a kórházi pszichológusok mellett azokhoz a kabinetekhez fordulnak majd terápiás segítségért, amelyek szerződésben állnak az állami Egészségbiztosítási Pénztárral. Csép ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a törvénymódosítás végrehajtása módszertanát még ki kell dolgozni. 

Elmondása szerint az eredeti törvénytervezetben a szülést követő négy hónapban lettek volna jogosultak a nők erre az ingyenes segítségre. A módosítás decemberben ellenszavazat nélkül elfogadott formájában, amit az egészségügyi minisztérium is támogatott, már úgy írták bele, hogy addig jár az ingyenes támogatás, ameddig a hozzárendelt költségvetési keret engedi. Csép elmondása szerint most készül letenni egy kérdést az egészségügyi minisztériumnál, hogy végül mekkora az a költségkeret, amelyet ennek a törvénynek a kivitelezéséhez rendeltek.

"Törvényalkotóként írhatunk jó törvényt, de a kivitelezését a minisztérium kell végezze. Viszont törvényhozóként ezeket a folyamatokat is követjük, hogy amit a törvényhozók kigondoltak, az alkalmazva is legyen".

-magyarázta a képviselő, aki szerint a módszertan kidolgozása után lehet majd lépésről - lépésre elmondani, hogy pontosan miként folyamodhatnak az anyák segítségért. 

A törvénymódosítás kezdeményezői a javaslatuk indoklása egy 2011-es adatra hivatkozva azt írják, Romániában 9-ből 1 nőt érint a szülés utáni depresszió, azaz a nők 10-15 százalékát. A Medicover kutatására hivatkozva ugyanakkor azt kijelentik, hogy a szülés utáni depressziót átélő nők 86 százaléka nem részesül (sokan hajlamosak csak a bolondok járnak pszichológushoz) és a bizonytalan anyagi helyzet miatt nem fordulnak segítségért. Ebben hozhat a mostani jogszabálymódosítás.

Csép elmondása szerint RMDSZ-nek is lesz tájékoztató kampánya az általuk is megszavazott módosításról. "Minden egyes jogosultságról, amit a családoknak megszavazunk, tartunk tájékoztató kampányt, mert látjuk, hogy nagyon sok előrelépés van, amit fontos ismerni, hogy ténylegesen kérjék a segítséget azok, akikért dolgozunk" - nyilatkozta.

(Forrás: transtelex.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentekReklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

magánszemélyek közötti hitelajánlat Pozdrav, gospodine ili gospođo. Es necesario esforzarse por implementar actividades activas o (...)

magánszemélyek közötti hitelajánlat Pozdrav, gospodine ili gospođo. Es necesario esforzarse por implementar actividades activas o (...)

magánszemélyek közötti hitelajánlat Pozdrav, gospodine ili gospođo. Es necesario esforzarse por implementar actividades activas o (...)

adj fel hirdetést
n
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek