rmdsz
2024. június 15., szombat Jolán napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

INSCOP-elemzés: az AUR népszerűsége szédítően emelkedik, a liberálisoké pedig zuhan

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Az ellenzékben levő, szélsőséges és botrányoktól övezett Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) az elmúlt két évben a legnagyobb növekedését könyvelheti el a közvélemény-kutatásokban, míg a kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) szenvedte el a legdrasztikusabb csökkenést, derül ki a Remus Ștefureac, az INSCOP közvélemény-kutató intézet igazgatója által ismertetett adatokból.


Az elemzést egy évvel az európai parlamenti választások előtt végezték el, számol be a G4Media.- a Maszol.ro portálról

Következtetések: 

1. 2021 júniusában a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és az RMDSZ volt kormányon; 2022 júniusában a PNL és a Szociáldemokrata Párt kormányoztak, néhány napig még az RMDSZ is benne volt a kormánykoalícióban. 

2. A kormányzás leginkább a liberálisokat erodálta, ugyanis a PNL volt leghosszabb ideig ebben periódusban kormányon. A párt valamivel több mint 8 százalékpontot veszített a közvélemény-kutatásokban a népszerűségéből 2021 júniusához képest (a 2021. júniusi 26,6%-ról 18%-ra 2023 júniusában), és két százalékpontot 2021 decemberéhez képest, amikor a PNL-PSD-RMDSZ kormány hivatalba lépett (20,1%-ról 18%-ra).

3. A Szociáldemokrata Párt (PSD) másfél éve van kormányon, ez őket is kezdi megviselni. A PSD másfél százalékpontot veszít 2021 júniusa óta, amikor ellenzékben volt (a 2021. júniusi 30,2%-ról 28,7%-ra 2023 júniusában), és mintegy 7 százalékpontot a 2021. november-decemberi kormányra kerülése óta (a 2021. decemberi 36%-ról 28,7%-ra 2023 júniusában).

4. Az AUR, amely ebben az időszakban folyamatosan ellenzékből politizált, bár hullámzó eredményeket produkált, az elmúlt két évben mégis 6 százalékpontot emelkedett a közvélemény kutatásokban, a 2021. júniusi 14,2 százalékról 2022 júniusára 20,1 százalékra. Az elmúlt fél évben az AUR potenciális szavazói tábora szándéka viszonylag folyamatosan növekedett.

5. a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), amely 2021 júniusában került a hatalomból ellenzékbe, stagnál (13,2 százalék 2021 júniusában és 12,7 százalék 2023 júniusában). Az idei év eleje óta enyhe növekedésnek indult, és mintegy 3 százalékot visszanyert a 2022 utolsó felében mért 10 százalékhoz képest.

6. A négy legnagyobb párt eredményei kezdenek közelíteni egymáshoz, ami arra utal, hogy szoros verseny várható az európai parlamenti választásokon, ha folytatódik a kormánypártok erodálódásának és az ellenzéki pártok növekedésének tendenciája. Egy évvel az első választások előtt minden pártnak van ideje arra, hogy üzeneteiket, politikájukat és intézkedéseiket úgy hangolják össze, hogy ez a tendencia megváltozzon.

Ez nehéz, de nem lehetetlen: a politikai bölcsességre, a lakosságot foglalkoztató valódi problémákra való ráhangolódásra, jobb kommunikációra van szükség, elengedhetetlen a felelősségvállalás, az őszinteség, az eredmények, viszont a hiábavaló populizmusból a lehető legkevesebb kell, összegzett Remus Ștefureac. 
Az adatok az INSCOP Research elmúlt két évben végzett felméréseiből származnak.

- a Maszol.ro portálról

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentekReklam


Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Anna Vállalkozásfinanszírozást, személyi pénzügyeket, jelzáloghiteleket, autóhiteleket, (...)

Anna Vállalkozásfinanszírozást, személyi pénzügyeket, jelzáloghiteleket, autóhiteleket, (...)

Anna Vállalkozásfinanszírozást, személyi pénzügyeket, jelzáloghiteleket, autóhiteleket, (...)

adj fel hirdetést
no
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek