rmdsz header
2024. május 26.,  Fülöp napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Lojalitást vár el a magyaroktól Corlățean

| Vélemények 1 | Nyomtatom | A+ | A-

Románia többi polgárához hasonlóan szeretne jobb életet biztosítani a magyaroknak is, de lojalitást vár el tőlük – mondta Titus Corlățean külügyminiszter egy, a bukaresti közszolgálati televíziónak adott interjúban.


Corlățean (képünkön) a szerda esti interjúban nagy veszteségnek nevezte a kétoldalú kapcsolatok számára Martonyi János magyar külügyminiszter visszavonulását, és úgy vélekedett, hogy utódjának nem lesz könnyű dolga, mert ugyanolyan magas szinten kell majd tartania a két ország közötti „kiváltságos” párbeszédet.

Kifejtette, a magyar–román kapcsolatok jövője szerinte azon múlik, előnyben részesíti-e az Orbán-kormány a „pozitív" elemeket a Jobbik által megjelenített „kísértésekkel” szemben.

„Mi nyitottak vagyunk, de látva, mennyire megerősödött egy szélsőséges, euroszkeptikus párt – a Jobbikról beszélek – szeretném leszögezni: arra senki ne számítson, hogy a román hatóságok elfogadnak majd olyasmit, amit a Jobbik művelt a kampány idején. Szélsőséges megnyilvánulásokat nem tűrünk, és ezek ellen határozottan fellépünk" - jelentette ki Titus Corlățean.

Felidézte, hogy évekkel korábban, amikor mindkét országot baloldali kormány vezette, sikerült megkötni egy olyan alapszerződést, amely lehetővé tette a kereskedelmi kapcsolatok bővítését, kölcsönös beruházásokat, a határ menti infrastruktúra fejlesztését.

Arra a kérdésre, hogy mit kezdenek majd a román hatóságok az olyan vitás kérdésekkel, mint a székelyföldi autonómiatörekvés, amelyet Budapest is támogat, és amely „utcai zavargásokhoz” vezetett Marosvásárhelyen, Corlățean azt mondta: Marosvásárhelyen (a Székely Nemzeti Tanács március 10-i autonómiatüntetésén – szerk. megj.) provokátorok szították a kedélyeket, de ő azt tartja a legfontosabbnak, hogy most  az RMDSZ is tagja a bukaresti kormánykoalíciónak.

„Az a fontos, hogy itthon, a koalíciós pártok szintjén beszéljük meg a dolgainkat, nem Budapesten. Nekünk kell eldöntenünk, milyen közigazgatási felosztás, decentralizációs képlet jobb a román állampolgároknak, az itt élő románoknak, magyaroknak, németeknek. Az etnikai alapú területi autonómiáról szóló mesékben még a Hargita és Kovászna megyei műveltebb magyarok, a politikusok sem hisznek, mert egy ilyen entitás gazdaságilag egy hónapig sem lenne életképes” – állította a román külügyminiszter.

Arra a műsorvezetői közbevetésre, hogy az RMDSZ-en kívül a magyarságot más pártok is képviselik, Corlățean azt mondta, más – adott esetben szélsőséges retorikájú – alakulatokkal ellentétben az RMDSZ-nek az kölcsönöz legitimitást, hogy minden ciklusban beválasztják a parlamentbe.

„Mi szeretnénk jobb életet biztosítani az ország minden lakosa számára, a magyarokat is beleértve, de úgy, hogy lojális polgárai legyenek Romániának” – szögezte le Titus Corlățean külügyminiszter.

Sajtóértesülések szerint egyébként Martonyi helyét mintegy fél évig Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, igazságügy-miniszter foglalhatja el, azt követően ugyanis EU-biztossá kívánják jelölni.

(kronika.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

eduárd istván 2014.04.11 21:15:32
Néhány napja még azt mondta a tisztelt oláh elnök úr, hogy Hargita a befizetett összeg többszörösét kapja vissza. Akkor miért ekkora gond az autonómia? Hisz több pénz maradna az államkincstárba, na meg a zsebükben is persze. Vagy mégsem így áll a dolog? Az rmdsz meg persze hogy 'legitim' párt olájék szerint, hisz mindig annak a nótáját fújja akitől többet kap. Nekik mindig sikerült mindegyik román kormánypárttal kiegyezni. Hogy nem látják ezt az erdélyiek? S még meg is szavazzák őket, ez csúcs! Na meg itt van ez a Titus Corlatean is ( a neve is milyen igazi dákó-római, hát még ősi családja...) aki jobb életet ígér az erdélyi magyaroknak is, csak tessenek beolvadni persze a nagy román tengerbe és ne magyarkodni. Hisz itt semmiféle szélsőséges megnyilvánulást nem fognak elnézni, de arról nem nyilatkozik sem ő sem pedig a többi fényes bukaresti ' proconsul ' kollégája, hogy az ő tisztességes európai hazájukba még egy sportesemény sem zajlik le anélkül, hogy el ne durranjon néhány magyarellenes szlogen. Tudjuk a cél az, hogyha lassan is de kihaljon a magyar, nagy romániából. És ebbe segítenek a vegyes házasságok is. Hát ezért fog kihalni a magyar Erdélyben! Néhány évtizeddel ezelőtt még hajlongtak és bókoltak az oláh jobbágyok ha magyar urat láttak, ma ők az urak s ti nemes erdélyi magyarok ivadékai bókoltok előttük, mert ígérnek nektek jobb életet, kisebbségi jogokat, parlamenti karosszéket,...csak ne magyarkodjatok, olvadjatok be, olvadjatok el....


Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Komoly hitel ajánlat A leggyorsabb hiteleket kínáljuk. 300 000 ft-tól 500 000 000 ft-ig lehet jelentkezni. A (...)

Komoly hitel ajánlat A leggyorsabb hiteleket kínáljuk. 300 000 ft-tól 500 000 000 ft-ig lehet jelentkezni. A (...)

Komoly hitel ajánlat A leggyorsabb hiteleket kínáljuk. 300 000 ft-tól 500 000 000 ft-ig lehet jelentkezni. A (...)

adj fel hirdetést
no
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek