n
2024. február 27., kedd Ákos, Bátor napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Megegyezett a mezőgazdasági miniszter a mezőgazdasági termelőkkel a gazdák 13 követelésének teljesítésében

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Több mint három órás tárgyalást követően megállapodás született hétfőn Florin Barbu mezőgazdasági miniszter és a tüntető mezőgazdasági termelők képviselői között utóbbiak 13 követeléséről.


Ezek közé tartozik az APIA-támogatások sürgősségi eljárással - február 29-ig - történő kifizetése és az ukrán gabonaimport miatt veszteségeket szenvedett gazdák kompenzációja.

Emellett a tárcavezető és a Szövetség a Mezőgazdaságért és az Együttműködésért (AAC) képviselői megállapodtak abban is, hogy a termelők működőtőkéhez és a mezőgazdasági üzemekbe történő beruházásokhoz használható kamattámogatott hitelekhez férhetnek hozzá. Ugyanakkor hektáronként 100 euró támogatásban részesülnek a 2022. őszi vetésű növények után, és ha a legközelebbi költségvetés-kiigazításkor el tudnak különíteni további alapokat, a 2023. tavaszi vetésű növényekre is utalnak ki támogatást.

Megegyeztek abban is, hogy június 31-ig aktualizálják a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj jövedéki adóját kompenzáló állami támogatás összegét.

A 13 pontos követelési listán szerepel az a javaslat is, hogy a kormány január végéig tisztázza, milyen feltételek mellett mentesülnek a gazdák a parlagoltatásra és a vetésforgóra vonatkozó uniós előírások alól. Ugyanakkor kérik a szankciók százalékos arányának minimálisra csökkentését.

Megállapodtak abban is, hogy a 2002/195-ös sürgősségi kormányrendelet módosításával egyenértékűsítik a B és a TR kategóriájú, illetve a B1 és a TR1 kategóriájú jogosítványokat, valamint abban, hogy a munkagépek forgalomba helyezéséhez elegendő a bejegyzésük az adott önkormányzatnál, a törzskönyv kiváltása nem kötelező. A megegyezés szerint a következő ülésén a kormány jóvá is hagyja az erről szóló jogszabály-módosítást.

Egy másik elfogadott javaslat szerint a parlament felülvizsgálja a haszonbérleti szerződések minimális időtartamáról, illetve a legelők koncesszióba adásáról szóló törvényi előírásokat.

Ugyancsak a következő kormányülést szabták meg határidőként annak a sürgősségi rendeletnek az elfogadására, amellyel lehetővé teszik a banki hiteltörlesztés elhalasztását az aszálykárokat szenvedett gazdák számára.

Hétfő reggel a Szövetség a Mezőgazdaságért és az Együttműködésért országos tiltakozásokat helyezett kilátásba, ha a mezőgazdasági minisztérium nem teljesíti követeléseiket.

(agerpres.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentekReklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

magánszemélyek közötti hitelajánlat Pozdrav, gospodine ili gospođo. Es necesario esforzarse por implementar actividades activas o (...)

magánszemélyek közötti hitelajánlat Pozdrav, gospodine ili gospođo. Es necesario esforzarse por implementar actividades activas o (...)

magánszemélyek közötti hitelajánlat Pozdrav, gospodine ili gospođo. Es necesario esforzarse por implementar actividades activas o (...)

adj fel hirdetést
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek