Noileg
2024. július 13., szombat Jenő napja
árfolyam:
1 euro = 4.9737 RON
1 dollár = 353.2067 RON
100 forint = 0.0547 RON

Megegyezett a mezőgazdasági miniszter a mezőgazdasági termelőkkel a gazdák 13 követelésének teljesítésében

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Több mint három órás tárgyalást követően megállapodás született hétfőn Florin Barbu mezőgazdasági miniszter és a tüntető mezőgazdasági termelők képviselői között utóbbiak 13 követeléséről.


Ezek közé tartozik az APIA-támogatások sürgősségi eljárással - február 29-ig - történő kifizetése és az ukrán gabonaimport miatt veszteségeket szenvedett gazdák kompenzációja.

Emellett a tárcavezető és a Szövetség a Mezőgazdaságért és az Együttműködésért (AAC) képviselői megállapodtak abban is, hogy a termelők működőtőkéhez és a mezőgazdasági üzemekbe történő beruházásokhoz használható kamattámogatott hitelekhez férhetnek hozzá. Ugyanakkor hektáronként 100 euró támogatásban részesülnek a 2022. őszi vetésű növények után, és ha a legközelebbi költségvetés-kiigazításkor el tudnak különíteni további alapokat, a 2023. tavaszi vetésű növényekre is utalnak ki támogatást.

Megegyeztek abban is, hogy június 31-ig aktualizálják a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj jövedéki adóját kompenzáló állami támogatás összegét.

A 13 pontos követelési listán szerepel az a javaslat is, hogy a kormány január végéig tisztázza, milyen feltételek mellett mentesülnek a gazdák a parlagoltatásra és a vetésforgóra vonatkozó uniós előírások alól. Ugyanakkor kérik a szankciók százalékos arányának minimálisra csökkentését.

Megállapodtak abban is, hogy a 2002/195-ös sürgősségi kormányrendelet módosításával egyenértékűsítik a B és a TR kategóriájú, illetve a B1 és a TR1 kategóriájú jogosítványokat, valamint abban, hogy a munkagépek forgalomba helyezéséhez elegendő a bejegyzésük az adott önkormányzatnál, a törzskönyv kiváltása nem kötelező. A megegyezés szerint a következő ülésén a kormány jóvá is hagyja az erről szóló jogszabály-módosítást.

Egy másik elfogadott javaslat szerint a parlament felülvizsgálja a haszonbérleti szerződések minimális időtartamáról, illetve a legelők koncesszióba adásáról szóló törvényi előírásokat.

Ugyancsak a következő kormányülést szabták meg határidőként annak a sürgősségi rendeletnek az elfogadására, amellyel lehetővé teszik a banki hiteltörlesztés elhalasztását az aszálykárokat szenvedett gazdák számára.

Hétfő reggel a Szövetség a Mezőgazdaságért és az Együttműködésért országos tiltakozásokat helyezett kilátásba, ha a mezőgazdasági minisztérium nem teljesíti követeléseiket.

(agerpres.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentekReklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Komoly és megbízható hitelajánlat Komoly és megbízható hitelajánlat 24 órás nem banki hitel. Finanszírozásra van szüksége (...)

JÓ HITELRE VAN SZÜKSÉGE? JÓ HITELRE VAN SZÜKSÉGE? Sziasztok, SZELECZKI GÁBOR vagyok, becsületes, 24 órán belüli (...)

JÓ HITELRE VAN SZÜKSÉGE? JÓ HITELRE VAN SZÜKSÉGE? Sziasztok, SZELECZKI GÁBOR vagyok, becsületes, 24 órán belüli (...)

adj fel hirdetést
noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek