rmdsz
2024. június 23.,  Zoltán napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Miért nem lehet autonómia? A kormány szerint ezért!

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Semmi nem írja elő a területi autonómia biztosítását – ezt válaszolta a román kormány a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) egyik petíciójára.


„Romániára nem hárul semmilyen nemzetközi egyezményből származó kötelezettség, amely szerint etnikai alapú területi autonómiát vagy bármilyen kollektív jogot kellene biztosítania a kisebbségeknek. A nemzetközi jog csupána nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek egyéni jogait szentesíti,amelyeket másokkal együtt is lehet gyakorolni” – áll a kormány közkapcsolatokért és kommunikációért felelős igazgatósága által kibocsátott dokumentumban.

Féltik az „állam működőképességét”

A kormány azt is közölte, hogy nincsen olyan nemzetközi norma, amely egy bizonyos területi közigazgatási felosztást írna elő az államok számára. „Az államokat a közigazgatás hatékonyságának a kritériuma köti, és az az elv, hogy a döntések minél közelebb kerüljenek az állampolgárokhoz” – áll a válaszban. A kormány azt is közölte: „ha etnikai alapon, vagy a szegregáció elve mentén” újítaná meg a közigazgatást, azzal „lehetséges, hogy súlyosan sértené az állam működőképességét, a többség és a kisebbség együttélését, és az alapvető állampolgári jogok védelmének jogelveit”.

A kormány álláspontja szerint Románia – az Európa Tanács és az Európai Unió tagjaként – vállalta a kisebbségi jogok biztosítását, és folyamatosan keresi a megoldásokat ahhoz, hogy a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek jogait minél magasabb szinten biztosítsa.

Eddig nem is válaszoltak

A székely szabadság napján, ez év március 10-én Marosvásárhelyen elfogadott kiáltványra adott kormányzati választ ma tette közzé az SZNT illetékese az egyik közösségi portálon. Gazda Zoltán, az SZNT irodavezetője az MTI-nek elmondta: azt követően kaptak választ a petícióra, hogy levélben figyelmeztették a kormányt válaszadási kötelezettségére. Kiáltványaik mindmáig válasz nélkül maradtak.

A székely szabadság napján felolvasott kiáltványban a tömegdemonstráció résztvevői követelték, hogySzékelyföld alkosson önálló fejlesztési és közigazgatási régiót, melynek autonómiáját törvény szavatolja. Tiltakoztak a székely nép érdekeit sértő, létét fenyegető közigazgatási átalakítás terve ellen, követelték, hogy a hatóságok azonnal szüntessék be a székely jelképek üldözését, és a kormány kezdjen párbeszédet Székelyföld státusáról a Székely Nemzeti Tanáccsal és a székely önkormányzatokkal.

(foter.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentekReklam


NAGYBÁNYAI ESEMÉNYNAPTÁR

Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres vállalkozása felélesztésére, akár pénzre van (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres vállalkozása felélesztésére, akár pénzre van (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres vállalkozása felélesztésére, akár pénzre van (...)

adj fel hirdetést
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek