rmdsz header
2024. május 26.,  Fülöp napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Nincs egyezség az orvosin, lemondanak a magyar oktatók

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Eredménytelenül végződött Mihnea Costoiunak, a felsőoktatásért felelős tárca nélküli miniszternek a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen (MOGYE) tett látogatása. A bukaresti tisztségviselő hiába próbált közvetíteni a felek között, csütörtökön délután újból bizonyosságot nyert, hogy az egyetem román többségű vezetősége hallani sem akar az önálló magyar struktúrák megalakításáról.


Maga Leonard Azamfirei rektor is azzal érvelt, hogy a 2012 őszén aláírt hétpontos egyezségből a román fél betartott már hatot, ami szerinte fontos előrelépést jelent az anyanyelvű oktatás területén, az önálló magyar tagozat létrehozását kimondó hetedik pontot azonban nem hajlandó elfogadni. A rektor arra a megállapodásra utalt, mellyel a Ponta-kormány próbálta feloldani az egyetem román vezetése és magyar tagozata között kialakult konfliktust.

Az újabb kudarc nyomán Szabó Béla, a magyar tagozat vezetője bejelentette, a hónap elején eldöntöttek értelmében a vezető tisztségeket betöltő képviselőik tiltakozásképpen lemondanak, a vezetőtestületekbe beválasztott tagok pedig bojkottálni fogják ezek tevékenységét mindaddig, amíg nem állítják helyre a törvényességet.

Kérdésünkre, hogy nem éppen ez lehetett a másik fél célja, Szabó annyit mondott, reméli, hogy nem erről van szó. Egyébként a miniszterrel folytatott tárgyalásra Szilágyi Tibor, a magyar tagozatért felelős rektorhelyettes már az előre megírt lemondásával érkezett.

A magyar tanárok döntése kapcsán Mihnea Costoiu sajnálkozásának adott hangot, és hangsúlyozta: helytelennek tartja a magyar pedagógusok radikális lépését. „Lehangol ez a lépés, hisz én a párbeszéd híve vagyok. Meggyőződésem, hogy pillanatnyi megrekedésről van szó, és remélem, a közeljövőben sikerül megoldást találni. A döntés joga kizárólag a MOGYE kezében van, a minisztérium csak közvetítői szerepet játszhat” – jelentette ki Mihnea Costoiu.

A tárca nélküli miniszter ugyanakkor fél szájjal elismerte, hogy a magyar tanárok kérése törvényes, mondván, „legális olyat kérni, amit lehet”. Szabó Béla azzal indokolta a magyar tanerők döntését, hogy ezúttal még csak ígéretet sem kaptak arra, hogy a szenátus újratárgyalná az önálló magyar struktúrák létrehozásának kérdését.

A tárgyalások kudarca több okból is borítékolható volt. Szinte mindent elárult a miniszter részrehajlásáról az a tény, hogy a 16 órára kitűzött megbeszélést megelőző nyilvános rendezvényen, a Kultúrpalotában a tárcavezető „Leo barátomnak” nevezte az egyetem rektorát.

Ugyanott elhangzott nyilatkozatával, miszerint a politikum nem sértheti meg az egyetem autonómiáját, Costoiu világossá tette, nem a törvényesség betartása mellett akar szót emelni Marosvásárhelyen.

Egyébként az egyetemen folytatott megbeszélést megelőzően Szilágyi Tibor is legyintve nyilatkozott lapunknak, mondván: ő már semmit nem vár az újabb tárgyalásoktól. Amint arról beszámoltunk, március 20-ai ülésén a MOGYE szenátusa egy évvel elnapolta a döntést a magyar főtanszékek megalakításáról.

(kronika.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentekReklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Komoly hitel ajánlat A leggyorsabb hiteleket kínáljuk. 300 000 ft-tól 500 000 000 ft-ig lehet jelentkezni. A (...)

Komoly hitel ajánlat A leggyorsabb hiteleket kínáljuk. 300 000 ft-tól 500 000 000 ft-ig lehet jelentkezni. A (...)

Komoly hitel ajánlat A leggyorsabb hiteleket kínáljuk. 300 000 ft-tól 500 000 000 ft-ig lehet jelentkezni. A (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek