rmdsz
2024. június 20., csütörtök Rafael napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Október elsejétől 3300 lejre nőtt az országos bruttó minimálbér

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A kormány csütörtökön elfogadott határozata értelmében október elsejétől 10 százalékkal, 3000-ről 3300 lejre nőtt az országos bruttó minimálbér.


Ennek megfelelően a teljes munkaidőre számított minimális órabér a szeptemberi 18,145 lejről 19,96 lejre emelkedett. Az intézkedés 1.867.588 alkalmazottat érint.

Az országos bruttó minimálbér nettó összege 1898 lejről 2079 lejre nőtt október elsejétől. Ez nem vonatkozik az építőiparban, mezőgazdaságban és élelmiszeriparban dolgozókra, akik továbbra is az eddigi - külön törvényben meghatározott - minimálbért kapják.

A munkaügyi minisztérium indoklása szerint a minimálbér-emelés célja a szegénység és a társadalmi kirekesztés kockázatának kitett munkavállalók számának csökkentése, a foglalkoztatás ösztönzése és a vásárlóerő növelése.

Egy tavalyi sürgősségi rendelet előírásai szerint az idei év végéig a minimálbér összegéből 200 lej adómentes.

Pénteken a Concordia munkáltatói szövetség ügyvezető igazgatója, Radu Burnete egy közleményben kifogásolta, hogy a kormány az eddigi gyakorlattól eltérően most nem egyeztetett a szakszervezetekkel és a munkáltatókkal a minimálbér növeléséről már hónapokkal az intézkedés hatályba lépése előtt, és nem hagyott időt a vállalatoknak felkészülni az átállásra. Ráadásul a minimálbér emelése nem az év elejétől, hanem a tizedik hónaptól lépett hatályba, ami felborítja a munkáltatók idei költségvetését.

(agerpres.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentekReklam


Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres vállalkozása felélesztésére, akár pénzre van (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres vállalkozása felélesztésére, akár pénzre van (...)

adj fel hirdetést
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek