GaGa
2024. július 15., hétfő Henrik napja
árfolyam:
1 euro = 4.9737 RON
1 dollár = 353.2067 RON
100 forint = 0.0547 RON

„Politikai agresszió”: elutasította a román jobboldali szövetség létrehozását a választási iroda

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Elutasította a Központi Választási Iroda (BEC) vasárnap három román ellenzéki párt választási szövetségének létrehozásáról szóló kezdeményezést; az alakulatok a balliberális hatalmat bírálják, és bírósághoz fordulnak.


A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), a Népi Mozgalom Pártja (PMP) és a Jobboldal Ereje (FD) vezetői szombaton nyújtották be a választási irodához a június 9-i választásokon való részvételre létrehozott Egyesült Jobboldal Szövetség megalakításáról szóló megállapodást. Cătălin Drulă USR-elnök vasárnap közölte, hogy a BEC elutasította a szövetség létrehozását, mégpedig a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) képviselőjének javaslatára.

Az ellenzéki politikus „politikai agressziónak” nevezte a döntést, amely mögött szerint Klaus Iohannis államfő, valamint a PSD és PNL alkotta koalíció társelnökei, Marcel Ciolacu és Nicolae Ciucă áll. 

Drulă előrebocsátotta, hogy megtámadják a határozatot a bukaresti legfelsőbb bíróságon. „Ez csak egy szánalmas és kétségbeesett kísérlet annak megakadályozására, hogy az Egységes Jobboldal Szövetség égisze alatt vegyünk részt a választásokon. Iohannis bábjai mindent elkövetnek, hogy akadályokat gördítsenek szereplésünk elé, hiszen tudják, hogy közeledik számukra a politikai vég. Mindez hatalmas gyávaság részükről, ugyanakkor románok százezrei akaratának, a demokráciának a lábbal tiprása” – vélekedett az USR elnöke. Drulă hangsúlyozta, hogy a BEC kifogásaival ellentétben Eugen Tomac a PMP törvényes elnöke, és a párt 2022-es kongresszusának döntését a bukaresti törvényszék is érvényesítette. Az USR egyébként előző nap azzal vádolta a román kormánypártok képviselőit, hogy „első visszaélésükkel” jogalap nélkül elutasították a PMP képviseletét a Központi Választási Irodában. „Az Egységes Jobboldal Szövetség határozottan követeli a romániai demokrácia és a politikai pluralizmus védelmét a választói érdekek jó képviselete érdekében” – szögezte le állásfoglalásában az USR. A Ludovic Orban volt kormányfő vezette Jobboldal Ereje is közleményben tiltakozott amiatt, hogy a PMP-nek nem lehet képviselője a Központi Választási Irodában. Az Egyesült Jobboldal Szövetség kampányszlogenje a június 9-i választásokra a következő: „Ne hagyd, hogy ellopják a jövődet. Válaszd a modern Romániát!”. A legutóbbi közvélemény-kutatások 13-15 százalékon mérték az ellenzéki pártszövetség támogatottságát. 

(kronikaonline.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentekReklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

speciális hitel ajánlat 3%-os kamattal nyújtok kölcsönt és 300 000 ft-tól 50 000 000,00 ft-ig kínálok kölcsönt. (...)

Komoly és megbízható hitelajánlat Komoly és megbízható hitelajánlat 24 órás nem banki hitel. Finanszírozásra van szüksége (...)

JÓ HITELRE VAN SZÜKSÉGE? JÓ HITELRE VAN SZÜKSÉGE? Sziasztok, SZELECZKI GÁBOR vagyok, becsületes, 24 órán belüli (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
noileg
GaGa
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek