rmdsz 1
2024. április 16., kedd Csongor napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

„Politikai agresszió”: elutasította a román jobboldali szövetség létrehozását a választási iroda

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Elutasította a Központi Választási Iroda (BEC) vasárnap három román ellenzéki párt választási szövetségének létrehozásáról szóló kezdeményezést; az alakulatok a balliberális hatalmat bírálják, és bírósághoz fordulnak.


A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), a Népi Mozgalom Pártja (PMP) és a Jobboldal Ereje (FD) vezetői szombaton nyújtották be a választási irodához a június 9-i választásokon való részvételre létrehozott Egyesült Jobboldal Szövetség megalakításáról szóló megállapodást. Cătălin Drulă USR-elnök vasárnap közölte, hogy a BEC elutasította a szövetség létrehozását, mégpedig a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) képviselőjének javaslatára.

Az ellenzéki politikus „politikai agressziónak” nevezte a döntést, amely mögött szerint Klaus Iohannis államfő, valamint a PSD és PNL alkotta koalíció társelnökei, Marcel Ciolacu és Nicolae Ciucă áll. 

Drulă előrebocsátotta, hogy megtámadják a határozatot a bukaresti legfelsőbb bíróságon. „Ez csak egy szánalmas és kétségbeesett kísérlet annak megakadályozására, hogy az Egységes Jobboldal Szövetség égisze alatt vegyünk részt a választásokon. Iohannis bábjai mindent elkövetnek, hogy akadályokat gördítsenek szereplésünk elé, hiszen tudják, hogy közeledik számukra a politikai vég. Mindez hatalmas gyávaság részükről, ugyanakkor románok százezrei akaratának, a demokráciának a lábbal tiprása” – vélekedett az USR elnöke. Drulă hangsúlyozta, hogy a BEC kifogásaival ellentétben Eugen Tomac a PMP törvényes elnöke, és a párt 2022-es kongresszusának döntését a bukaresti törvényszék is érvényesítette. Az USR egyébként előző nap azzal vádolta a román kormánypártok képviselőit, hogy „első visszaélésükkel” jogalap nélkül elutasították a PMP képviseletét a Központi Választási Irodában. „Az Egységes Jobboldal Szövetség határozottan követeli a romániai demokrácia és a politikai pluralizmus védelmét a választói érdekek jó képviselete érdekében” – szögezte le állásfoglalásában az USR. A Ludovic Orban volt kormányfő vezette Jobboldal Ereje is közleményben tiltakozott amiatt, hogy a PMP-nek nem lehet képviselője a Központi Választási Irodában. Az Egyesült Jobboldal Szövetség kampányszlogenje a június 9-i választásokra a következő: „Ne hagyd, hogy ellopják a jövődet. Válaszd a modern Romániát!”. A legutóbbi közvélemény-kutatások 13-15 százalékon mérték az ellenzéki pártszövetség támogatottságát. 

(kronikaonline.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentekReklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

G7global1@proton.me A refinery in Kazakhstan,Qatar and Russia have product allocation for D2, D6, ESPO, JET A1, JP54 (...)

My company offer loans at low interest rates of 2% My company offer loans at low interest rates of 2%. The company is registered with the ministry of (...)

Hitel- és pénzügyi segítség online Jó nap, Jelentkezzen itt mindenféle hitelre, pénzügyi helyzetétől függetlenül, hitelünk (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek