rmdsz
2024. június 20., csütörtök Rafael napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Több mint négyszeresére emeli a magyar kormány az oktatási-nevelési támogatást

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A magyar kormány a jelenleginek több mint a négyszeresére, mintegy 100 ezer forintra emeli a romániai magyar anyanyelvi oktatásban részvevő diákok és egyetemi hallgatók oktatási-nevelési támogatását, jelentette be Panyi Miklós, a magyarországi Miniszterelnökség stratégiai államtitkára, aki Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke és Nagy Zoltán Levente, az Iskola Alapítvány elnöke társaságában az erdélyi szórványközösségeket szolgáló iskolabuszhálózatról tartott sajtótájékoztatót Kolozsváron.


Az államtitkár közölte, Kárpátalján a magyarul tanuló diákok már megkapták a bruttó 100 ezer forint értékű magyar állami támogatást.

A elemi, gimnáziumi, középfokú és egyetemi tanulmányaikat magyar nyelven folytató diákok eddig 22 400 forintnak megfelelő összegű támogatásban részesültek.

„2022 őszén a Magyar Állandó Értekezleten Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes bejelentette, hogy a 2023–24-es tanévbe beiratkozók számára az oktatási-nevelési támogatás összege a többszörösére emelkedik” – emlékeztetett Panyi Miklós. Hozzátette: a Szülőföldön magyarul program keretében a magyar állam azért mond köszönetet a családoknak, hogy anyanyelvi magyar oktatási intézménybe íratták gyermekeiket.

„Az éves támogatás jelenleg 22 400 forintnak felel meg, ami a jövőben a többszörösére fog emelkedni” – jelentette ki. Panyi Miklós a Maszol kérdésére elmondta, a kárpátaljaiak már 2023 januárjában az emelt összeget kapták meg, ami bruttó 100 ezer forintot jelent.

„Ez az emelés megerősítheti azokat a lehetőségeket, és azokra a kihívásokra lehet egy hatékony válasz, ami a magyar oktatási intézményekhez való joghozzáféréshez, illetve a magyar nyelven tanuló diákok számának a növekedéséhez hozzájárulhat” – közölte az államtitkár.

(Forrás: maszol.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentekReklam


Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres vállalkozása felélesztésére, akár pénzre van (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres vállalkozása felélesztésére, akár pénzre van (...)

adj fel hirdetést
n
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek