rmdsz header
2024. május 26.,  Fülöp napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Vincze Loránt: egyetlen olyan érv sem hangzott el, ami indokolttá tette volna Ausztria vétóját

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Románia schengeni csatlakozásának elutasításáról Vincze Loránt európai parlamenti képviselővel, az Európai Kisebbségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnökével beszélgettünk a Maszol Fórumon csütörtök este. Mint ismert, Ausztria és Hollandia is Románia és Bulgária schengeni csatlakozása ellen szavazott az Európai Unió Bel- és Igazságügyi Tanácsának ülésén - számol be a Maszol.ro.


Vincze Loránt sem fogadott volna „nagy tételben” a schengeni csatlakozásra, de élt benne a remény, hogy mégis sikerül. „Nem számítottam rá, hogy ennyire cinikus lesz a végkifejlet, hiszen Ausztriával senki nem számolt még néhány nappal ezelőtt” – magyarázta.

Az európai parlamenti képviselő úgy véli, komolyan meg kell vizsgálni, hogy mit kezd az Európai Unió ezzel a helyzettel. A tagjelölteknek teljesíteni kellett a feltételeket ahhoz, hogy bejussanak az övezetbe. „Meghatározták a feltételeket, ezek teljesítése után mégis kívül maradt két ország, ez hatalmas bizalomvesztést jelent” – fejtette ki.

Hozzáfűzte: a csütörtöki események során nagyon cinikusan viselkedett Karl Nehammer osztrák kancellár. „Nem tudott egyetlen egy olyan érvet sem elmondani, ami indokolttá tette volna a vétót”. Elismerte ugyanis, hogy az Ausztriába érkező migránsokért nem lehet Romániát hibáztatni, hiszen alig egy százalékuk érkezhetett Románián keresztül. Az európai parlamenti képviselő kiemelte, a migránsok is folyamatosan érkeztek az elmúlt években, nem egyik napról a másikra jelentek meg az országban.

Vincze Loránt hangsúlyozta, az osztrákok döntésének belpolitikai okai vannak. „Ausztriában tartományi választásokra kerül sor, az Osztrák Néppárt abszolút többséget szerzett volna, azonban az utóbbi időszakban nagyot esett a népszerűségük”, ezért most ki kellett találni valamit, amivel visszaszerezhetik azt. Ugyanakkor korrupció tépázta meg sz Osztrák Néppártot az elmúlt években, a saját házuk tájáról igyekeztek elterelni a figyelmet, ezért éppen jól jött, hogy van két ország, ezekkel pedig ki lehetett tolni.

„Németország belügyminisztere a csütörtöki nap folyamán leült tárgyalni az osztrákokkal, hogy megbeszéljék, mégis hogyan lehetne kompromisszumot kötni, de úgy döntöttek, hogy marad a vétó” – fűzte hozzá.

A politikusok egymás után jelentették meg nyilatkozataikat az elutasítás után. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke úgy fogalmazott: „Ausztria vétója helytelen, erkölcstelen, észérvektől mentes, szégyentelen politikai játszmára vall. Igen, gyalázatos ez a döntés, amely valamennyi romániai állampolgár, az ország területén élő valamennyi közösség ellen irányul. A jóérzés ellen, az Unión belüli szabad mozgást lehetővé tévő törvénykezések ellen. Románia 11 éve teljesítette a csatlakozáshoz szükséges technikai kritériumokat, a schengeni övezet tagországainak támogatását élvezi, amelybe belerondított Ausztria. Álszent döntésével azt bizonyította be, miként tiporhatók lábbal ezek a közös értékek és szabályok”.

„Mélységes csalódását” fejezte ki csütörtökön Nicolae Ciucă kormányfő amiatt, hogy nem született konszenzus Románia schengeni csatlakozásáról. A Victoria-palotában nyilatkozó miniszterelnök megalapozatlanak nevezte Ausztria vétóját. Emlékeztetett arra, hogy valamennyi tagállam készen állt „megnyitni Schengen kapuját” Románia előtt, elismerve az ország felkészültségét és az EU külső határainak védelmére tett erőfeszítéseit, egy ország kivételével.

Klaus Iohannis államfő szerint mélységesen igazságtalan Romániával és az állampolgáraival szemben, hogy Ausztria ellenkezése miatt nem született konszenzus csütörtökön az ország felvételéről a schengeni térségbe. Sajtónyilatkozata szerint Románia kedvező döntést érdemelt volna, és ezt támasztják alá a schengeni kritériumok teljesítését megvizsgáló szakértői csoportok legutóbbi értékelései is.

(maszol.ro)

 

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentekReklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Komoly hitel ajánlat A leggyorsabb hiteleket kínáljuk. 300 000 ft-tól 500 000 000 ft-ig lehet jelentkezni. A (...)

Komoly hitel ajánlat A leggyorsabb hiteleket kínáljuk. 300 000 ft-tól 500 000 000 ft-ig lehet jelentkezni. A (...)

Komoly hitel ajánlat A leggyorsabb hiteleket kínáljuk. 300 000 ft-tól 500 000 000 ft-ig lehet jelentkezni. A (...)

adj fel hirdetést
no
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek