rmdsz 1
2024. április 19., péntek Emma napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

A gardánfalvi Blomberg-kastély

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A Máramaros megyei Gardánfalva (Gârdani) első írásos említése 1424-ból származik, Kardanfalwa, Ardanfalva, Hardanfalva, Kardanfalva neveken. A település Szilágycsehtől északkeletre, a Szamos bal partján fekvő település.


A Blomberg-kastély

 

Vesztfáliai ősnemes család sarjaként, 1780-ban Blomberg Lajos báró, adományt kap, III. József császárától, amelya Gardánfalvi birtokot foglaja magába - 500 hektár szántóföldet és 1500 hektár erdőt. Itt hozzá fog a birtok kiépítéséhez, amelynek központjában kastélyt emel, több melléképülettel.

Az építkezés 1821-ig tart. Az épületek több mint 3000 négyzetméteren helyezkednek el, melynek felét a kastély foglalja el, amelynek földszintje és egy emelete van.

A kastélyparkban még vannak épületek, amelyeket 1960-as években építették, mikor iskolai táboroknak adott otthont a helyszín. A birtokon dolgozó emberek megalapozták az új települést, amely a mai helység.

A kastély gyönyörű környezetben épült a Szamos partján, a masik oldalán pedig az erdő határolta. A kastély utolsó tulajdonosa Lajos báró unokája, Blomberg Iulius August Ludovic (Gyula) báró. A Blomberg család távozása után, 1945-től a kastélyt a település iskolának használta, majd 1957-1963 között iskolai táborokat szerveztek itt.

1963-tól az értelmi fogyatékossággal küzdő gyermekek iskolája lett. A rendszerváltás után a báró egyenes leszármazotja (unoka) von Blomberg Hugo Maria Eugen Frederic, ki Hollandiában él, visszaigényelte a biortokot és 2011-ben vissza is kapta a hozzá tartozó 4 hektáros csonkitott parkkal együtt.

2015-ben az örökös eladja az épületegyüttest és a hozzá tartozó parkot egy üzletembernek. Az üzletember elkezdte a birtok helyreállítását és a kastély felújítását. Az egyesület (akinek az üzletember az elnöke), által körvonalazott fő cél a kulturális események, a hagyományok és szokások megóvása, valamint a kézművesség fejlesztése.

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentekReklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Nabídka úvěru Nabídka úvěru Potřebujete naléhavě půjčku? Poskytujeme osobní půjčky? podnikatelské (...)

Megbízható és gyors hitel ajánlat Üdvözlöm! A különféle pénzügyi gondok leküzdése érdekében nem kell többé törődnie (...)

Megbízható és gyors hitel ajánlat Üdvözlöm! A különféle pénzügyi gondok leküzdése érdekében nem kell többé törődnie (...)

adj fel hirdetést
n
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek