no
2024. április 19., péntek Emma napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

A hajdani nagybányai Szent Márton-templom

| Vélemények 1 | Nyomtatom | A+ | A-

Nagybányán a a XIV. században épült Szent István-templomon kívül, 1402-ben szentelték fel a város második templomát, a kispiacon lévő Szent Miklós-templomot.


A XV. században még két templom épült Nagybányán: a Szent Márton- és a Szent Katalin-templom a cinteremben. Romjaikat a 2012-2015 közötti ásatások során sikerült feltárni.

A középkori Szent Márton-templomról igen kevés adat maradt fenn, még funkciója is kérdéses, hiszen nem tudni, hogy esetleg egy másik plébániatemplom volt-e, koldulórendi-, vagy esetleg kórházi (ún. ispotályos) templom szerepét töltötte be.

A Szent Márton-templom romjai a Vár (1 Mai) utca felől

A reformáció során a templomokat a protestánsok használták. XVI. század második felében, a lutheránusok és kálvinisták különválása következtében, a templomok birtoklása is megoszlott a városban. A lutheránusoké lett a Szent Márton-templom, a reformátusok a Szent István-templomot vették birtokba. A Szent Miklós-templomot raktárként, istállóként használták.

1687-ben a Szent István- és a Szent Márton-templomokat, a vendégfogadót, a malmokat és a szőlődézsmát a jezsuiták, a Szent Miklós-templomot, Giródtótfalut, az ispotályhoz tartozó malmot, szőlőket és réteket a minorita szerzetesek kapták meg.

Az 1670-es évektől a Rákóczi-szabadságharcot lezáró 1711-es szatmári békekötésig tartó felekezeti harcok azt eredményezték, hogy a meglévő templomok (Szent István, Szent Márton) karbantartásával egyik fél sem törődött. A templomok többször gazdát cseréltek. A Szent István-templom és torony állapota a XVI. századi tűzvész óta állandóan romlott, később többször is villám sújtotta. 

A folytonos - felekezeti - villongások következtében a Szent István-templom romlásnak indult. Többször leégett; díszeitől, oltáraitól, valahányszor protestáns kézbe került, megfosztották. Utóbb a helyrehozás kötelessége fölött hosszan vitatkoztak.  

Ezért a jezsuiták nem a romosodó Szent István-templomot állították helyre, hanem a közelében emelkedő, rossz állapotban lévő régi Szent Márton-templomot bontották le és helyére építették fel a mai Szentháromság-templomot. (Így sajnos Nagybánya két középkori temploma semmisült meg, hiszen a Szent István-templomot 1769-ben újra villámcsapás érte, és a templomtető a lángok martaléka lett. A templom maradványait rövidesen elkezdték széthordani, majd 1847-ben felrobbantották).

(forrás: Balogh Csaba: 300 éves a nagybányai Szentháromság-templom, Nagybánya, 2020)

Idén is megtartják Nagybányán a Szent Márton-napi búcsút, november 11-én, szerdán 18 órától a Szentháromság-templomban. A lampionos felvonulás idén elmarad.

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

székely lászló géza 2020.11.11 00:16:23
példásan szép tett a ,megmaradt romok ilyen szintű,megőrzése és bemutatása.


Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Nabídka úvěru Nabídka úvěru Potřebujete naléhavě půjčku? Poskytujeme osobní půjčky? podnikatelské (...)

Megbízható és gyors hitel ajánlat Üdvözlöm! A különféle pénzügyi gondok leküzdése érdekében nem kell többé törődnie (...)

Megbízható és gyors hitel ajánlat Üdvözlöm! A különféle pénzügyi gondok leküzdése érdekében nem kell többé törődnie (...)

adj fel hirdetést
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek