k rmdsz
2024. április 16., kedd Csongor napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

A kápolnokmonostori zsidóság rövid története

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Az első zsidók a 19. század elején kezdtek megérkezni Kápolnokmonostorra. A zsidók többsége Galíciából (a mai Ukrajna) érkezett.


Az első zsinagógát csak 1867-ben építették fel. A zsidó közösség az 1930-as népszámlálás során meghaladta a 350 főt, a község 1200 lakosa közül. Többségüknek a jiddis nyelv volt az anyanyelve.

A faluban a zsidók túlnyomó többsége a mezőgazdasággal kapcsolatos tevékenységeket folytatott. Idővel elkezdtek kisvállalkozásokat nyitni számos területen. Abraham Roth a falu postás és rendőrtisztje volt, Farkas Slomo birtokos volt Kováskápolnokon, míg Lax Jakov Monostori állattenyésztő volt.

A falu első rabbija Jekutiel Schawrz volt; 1896-ban bekövetkezett halála után fia, Benjamin Zeev Schwarz követte és a falu rabbija lett. A kis közösség utolsó rabbija Hajim Fisch volt.

Az 1944-es év hirtelen véget vetett a gyönyörű közösségnek. Kápolnokmonostor zsidó lakosságát deportálták, és túlnyomó többségük nem élte túl a Holokausztot.

 

(forrás: Asociația Maramureș Heritage)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentekReklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

G7global1@proton.me A refinery in Kazakhstan,Qatar and Russia have product allocation for D2, D6, ESPO, JET A1, JP54 (...)

My company offer loans at low interest rates of 2% My company offer loans at low interest rates of 2%. The company is registered with the ministry of (...)

Hitel- és pénzügyi segítség online Jó nap, Jelentkezzen itt mindenféle hitelre, pénzügyi helyzetétől függetlenül, hitelünk (...)

adj fel hirdetést
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek