rmdsz
2024. június 20., csütörtök Rafael napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Első ízben díjaznak Máramaros megyei magyar személyiségeket a magyar kultúra napján

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Első ízben adnak át elismeréseket a magyar közösségért fáradozó Máramaros megyei személyiségeknek a magyar kultúra napján: a Hollósy Simon festőművészről elnevezett díjakat Nagybányán nyújtják át szombaton. Pintér Zsolt képzőművész, az RMDSZ Máramaros megyei szervezetének elnöke a Krónikának elmondta, nagy jelentőségűnek ígérkezik a helyi magyar közösség életében a január 21-i rendezvény.


„Először szervezzük meg Máramaros megyében a magyar kultúra napját és ezt összekötöttük egy tavalyi tervünkkel, ami a Hollósy-díj megalapítása volt. Az elismerést azért hoztuk létre, mert rájöttünk: ahhoz, hogy az itteni magyar közösség fejlesztése érdekében előre tudjunk lépni, föltétlenül méltányolnunk kell azokat a személyiségeket, akik az elmúlt években-évtizedekben egyénileg vagy csoportosan érdemben – csendben – sokat tettek a közösség érdekében” – fejtette ki a Krónikának a közelgő ünnepség és díjátadás kapcsán Pintér Zsolt.

Hozzátette, azért is hozták létre az elismerést, hogy ezáltal az RMDSZ Máramaros megyei szervezete, valamint az egyes települések helyi szervezetei térképezzék fel a kultúra, közélet, oktatás területén tevékenykedő magyar személyiségeket, akiknek munkáját eddig nem méltányolták közösségi szinten.

Mint Pintér Zsolt rámutatott, a díjat azért nevezték el Hollósy Simonról, mert a festőművész munkássága összeköti a régió két nagyobb városát, Máramarosszigetet és Nagybányát.

„Hollósy Simon Máramarosszigeten született 1857-ben, Nagybányán alapította meg a világhírű festőiskolát. Az elismerés elnevezésével azt is jelezzük, hogy a Máramaros közepén húzódó hegy nem olyan magas, és a két történelmi régió tulajdonképpen összetartozik, valamint hogy együtt tudunk dolgozni” – emelte ki a megyei RMDSZ-elnök.

Pintér Zsolt kifejtette, lényeges, hogy öt kategóriában osztják ki a Hollósy Simonról elnevezett elismeréseket: oktatás, társadalomszervezés, közművelődés, alkotás, valamint ifjúsági kategóriában.

„Mondanom sem kell, nagyon fontos, hogy az ifjúság tevékenységére ebben a régióban is kiemelten odafigyeljünk” – hangsúlyozta a nagybányai tanácsosként is tevékenykedő Pintér Zsolt. Arról is beszélt, hogy több Máramaros megyei település RMDSZ-szervezete jelölt személyiségeket a díjra, és ezeket az elismeréseket minden évben a magyar kultúra napján tervezik majd átadni.

A díjátadó rendezvényt összekötik egy rangos zenei eseménnyel, idén Nagybányán koncertezik a magyar kultúra napján a 100 Tagú Cigányzenekar. „A belépőjegyek két nap alatt elkeltek, tehát örülünk, hogy nagy az érdeklődés az esemény iránt. Két koncert lesz, a környékbeli településekről érkezőknek könnyebb lesz eljutniuk a délutáni előadásra” – mondta Pintér Zsolt, aki arra is kitért, hogy a megyében 22 helyi RMDSZ-szervezetük van, ezekből 7 szervezet jelölt személyeket díjazásra.

„A következő településekről érkeztek jelölések: Nagybánya, Máramarossziget, Monó, Felsőbánya, Szinérváralja, Felsővisó, Hosszúmező.

Összesen 17 jelölés érkezett, mert minden szervezet mind az 5 kategóriába jelölhetett. A díjazottak erre az alkalomra készített, szép bronz emlékplakettet kapnak, amelyen Hollósy Simon arcképe látható, az alkotó Péter Ágnes magyarországi szobrászművész” – mondta el a képzőművész-politikus.

Pintér Zsolt a tavalyi év végén számolt be arról, hogy kezdeményezésüket megszavazta a nagybányai tanács, miszerint kikerülhet a régi főtérre a Nagybányai Művésztelep alapítóinak szentelt szoborcsoport. Pintér Zsolt Nagybánya alpolgármesterével, Pap Zsolt Istvánnal közösen álmodta meg az alkotást, mellyel az egykori művésztelep, a nagybányai festőiskola öt alapítójának kívánnak emléket állítani. A Hollósy Simon, Réti István, Iványi-Grünwald Béla, Thorma János és Ferenczy Károly egész alakos másait ábrázoló szoborcsoport kihelyezése idén várható.

(Forrás: kronikaonline.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentekReklam


Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres vállalkozása felélesztésére, akár pénzre van (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres vállalkozása felélesztésére, akár pénzre van (...)

adj fel hirdetést
n
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek