no
2024. május 02., csütörtök Zsigmond napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Elhunyt Jules Bianchi

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Szomorú hír rázta meg a Forma–1 világát szombat hajnalban: elhunyt Jules Bianchi, aki a múlt októberi Japán Nagydíjon szenvedett súlyos balesetet.


A 285 napja kómában fekvő francia versenyzőt a nizzai kórházban érte a halál, ahol novemberi hazaszállítása óta kezelték. Családja közleményben tudatta a rossz hírt.
„A szülők, Philippe és Christine, valamint a fivér, Tom és a nővér Mélanie mély szomorúsággal tudatják, hogy Jules a múlt éjszaka távozott közülünk a nizzai egetemi kórházban, ahová a 2014. október 5-i Japán Nagydíjon történt balesetét követően szállították. Jules a legvégsőkig harcolt, ahogy mindig tette, azonban ma a küzdelme véget ért” – írta a megrendült család.
„A fájdalom mérhetetlen. Szeretnénk köszönetet mondani a nizzai orvosi csapatnak, amely szeretettel és odaadással kezelte őt. És köszönetet mondunk a Mie Egyetemi Kórháznak is, akik közvetlenül a balesetet követően látták el, valamint az orvosoknak, akik részt vettek a kezelésében az elmúlt hónapok során. Ezenkívül Jules kollégáinak, barátainak, a rajongóknak és mindenkinek, akik együttérzésüket fejezték ki az elmúlt időszakban – ez óriási erőt adott nekünk, és segített a nehéz időszakban. A sok üzenetet olvasva fogjuk csak fel, mennyire megérintette Jules az emberek szívét a világ minden táján. Szeretnénk a magánszféra tiszteletben tartására kérni mindenkit ezekben a nehéz időkben, melyekben próbáljuk feldolgozni Jules elvesztését” – zárult a család közleménye.
A hír természetesen Bianchi volt csapatát a Marussiát is megrázta. „Feldúltak vagyunk, hogy elveszítettük Jules-t egy ennyire kemény harc után. Kiváltság volt, hogy nálunk versenyzett” – írták közösségi oldalukon, jelezve, hogy a délelőtt folyamán még hosszabb közleményt is kiadnak. A hír kapcsán Bianchi volt csapattársa, Max Chilton is nyilatkozott.„Nincsenek szavak arra, hogy leírjam, mekkora veszteség érte a családot és a sportágat. Csak annyit mondhatok, öröm volt számomra, hogy ismertem őt és versenyezhettem vele”– írta közösségi oldalán a brit.
Jules Bianchi a múlt évi Japán Nagydíj hajrájában veszítette el uralmát Marussiája fölött az eső áztatta pályán egy vízátfolyásra hajtva, s miután a kavicságyba csúszott, nekiütközött egy darus kocsinak, amely éppen az egy körrel korábban ugyanott kicsúszó Adrian Sutil Sauberjét mentette. A francia a darus kocsi alá csúszott, beütötte a fejét, óriási erőhatás érte, s azonnal eszméletét vesztette. Utóbb kiderült, diffúz axonális sérülést szenvedett – az agyi sérülések egyik legsúlyosabbikát. Egy hónapig Japánban kezelték, aztán november elején hazaszállították Nizzába. Noha jelentős változást nem tapasztaltak állapotában, családja eleinte még bizakodó volt. Édesapja a hét elején azonban már szomorúan nyilatkozott arról, hogy kezdi elveszíteni a reményt.
Bianchi 1989. augusztus 3-án született Nizzában. Ötévesen kezdett el gokartozni, családjában volt hagyománya a versenyzésnek, hiszen nagyapja, Mauro, valamint déd-nagybátja, Lucien is versenyző volt – utóbbi meg is nyerte a Le Mans-i 24 órást. 2007-ben került a formaautók világába, első idényében bajnok lett a Forma–Renault 2.0-s sorozatban, majd jött a 2009-es Forma–3-as bajnoki cím. 2010-ben a GP2 versenyzője lett, első évében a legjobb újonc volt, 2011-ben pedig bajnoki bronzérmes. Ekkor karolta fel őt a Ferrari, amely versenyzői akadémiájának tagjává választotta. Később a Force India tesztversenyzőjeként szerzett tapasztalatokat, miközben a Forma–Renault 3.5-ben versenyzett.
2013-ban mutatkozott be a Forma–1-ben a Marussia csapatával, 2014-ben szintén náluk versenyzett, s a Monacói Nagydíjon emlékezetes körülmények között szerezte meg az istálló fennállásának első pontjait. Az ottani kilencedik hely királykategóriás pályafutása csúcsát jelentette. Sokak szerint nagy jövő állt előtte, többször hírbe hozták a Ferrarival, s ha nem történik meg a baleset, idén valószínűleg egy jobb csapatnál (Sauber) láthattuk volna versenyezni őt.
Bianchi Ayrton Senna 1994-es imolai tragédiája óta az első versenyző, aki a pályán, versenyzés közben szerzett sérülései miatt veszítette életét. Mindössze 25 esztendős volt.

Telesport

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Szükséged van pénzre? ha igen, email: (dakany.endre@gmail.com) Adunk hitelt, hogy segítse az embereket, cégeket, hogy frissítenie kell a pénzügyi állapotát (...)

Legális és megbízható hitelek Pénzügyi segítséget keres ésszeru feltételekkel, és 24 órán belül pénzre van szüksége (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

adj fel hirdetést
n
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek