no
2024. április 29., hétfő Péter napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Hamilton hatodszor világbajnok, Bottasé az Amerikai Nagydíj

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Valtteri Bottas nagy csatában, Lewis Hamiltont négy körrel a vége előtt visszaelőzve nyert az Amerikai Nagydíjon, de Hamilton így is megszerezte hatodik vb-címét, amivel második helyen áll Michael Schumacher mögött. Max Verstappen a harmadik dobogós, Sebastian Vettel törött felfüggesztéssel már az elején kiesett.


Rajtbaleset nélkül is kisebb káosszal indult a 2019-es Amerikai Nagydíj, a második helyről Sebastian Vettel ugyanis úgy vesztett gyorsan öt helyet a rajt után, hogy nem koccant senkivel. A visszaesésre sem ő, sem a Ferrari nem tudott magyarázattal szolgálni, és mire újra felvette a tempót a Ferrari, már csak a hetedik helyen volt a korábbi négyszeres világbajnok pilóta.

Az élen Valtteri Bottas, Max Verstappen és Lewis Hamilton is jól kapták el a rajtot, és miután Hamilton Vettel után a másik Ferrarit, Charles Leclerc-t is megelőzte, ők hárman álltak az élre. A rajt vesztese a hatodik helyről kezdő Alexander Albon volt, aki Carlos Sainzcal ért össze, és az első kör végén mehetett is kerékcserére, ráadásul mivel egy furcsa baleset miatt nem maradt kemény gumija a futamra, közepesen folytatta, vagyis két kiállás elé nézett a mezőny végéről.

Vettel kálváriája nem sokkal később véget is ért, a kilencedik körben egész egyszerűen elpattant a Ferrari hátsó felfüggesztése, a német még a garázsig sem ért vissza, félre kellett állnia, idő előtt befejezve a futamot.

Hogy ne legyen monoton körözés, arról a Red Bull gondoskodott, és viszonylag korán, a 14. körben kihívták kerékcserére a második helyen autózó Max Verstappent. Emiatt lépéskényszerbe került a Mercedes, nem is haboztak, és kihozták az élről Valtteri Bottast, nehogy egy elhibázott taktikai húzással bukják el az első helyet.

Hamilton tíz kört várt Bottas után a kerékcserével, úgy számolva, hogy a frissebb, kemény gumikkal támadási helyzetbe kerülhet a futam végére, a dolog viszont újabb csavarral bonyolódott, amikor 23 körrel a vége előtt Verstappen – és rá reagálva Bottas – újabb kerékcserét vállalt be, hogy a rájuk egyre közeledő Lewis Hamiltont közepes, vagyis gyorsabb gumikkal szorongassák meg.

A futam utolsó fele kerékcsere-őrületbe fordult, a mezőny hátsó felében szinte mindenki lágyra váltott, de így tett 14 körrel a vége előtt a negyedik helyen autózó Leclerc is. Hamilton viszont kitartott a kemény gumik mellett, amik végül éppen csak, de kevésnek bizonyultak.

Bottas 6 körrel a vége előtt érte utol Hamiltont, aki elsőre még visszaverte a finn támadását, négy körrel a vége előtt viszont már Bottas volt a gyorsabb, és a DRS, azaz a nyitható hátsó szárny segítségével nagyon tisztán előzte meg csapattársát. Bottas gyorsan meg is lépett az élen, Hamilton pedig újabb ellenfelet, Verstappent kapta meg a nyakába, de a holland csak megközelíteni tudta, megelőzni nem.

Az élről induló, de nem rajt-cél győzelmet arató Valtteri Bottas hetedik futamgyőzelmét szerezte a Forma–1-ben, ám a sikerét elhomályosította, hogy

A MÁSODIK HELYEN CÉLBA ÉRŐ LEWIS HAMILTON HATODIK VILÁGBAJNOKI CÍMÉT SZEREZTE AZ F1-BEN.

Hamilton ezzel megelőzte az ötszörös bajnok Juan Manuel Fangiót, és egyetlen vb-címre van attól a Michael Schumachertől, akit a Mercedesnél váltott 2013-ban. Mindketten 34 évesen, mindketten a 13. szezonjukban szerezték a hatodik vb-címüket, szimbolikus a párhuzam a sportág két legendás alakja között.

A kocsiból kiszállva Hamilton a Mercedes szerelői, majd családtagjai nyakába vetette magát, amikor az érzéseiről kérdezték, még láthatóan nem fogta fel teljesen a hatodik világbajnoki cím súlyát. Kezdésnek a Mercedes kettős győzelmét méltatta, ami a nehéz szombati nap után különösen nagy eredmény volt szerinte, majd elmondta, hogy nagy megtiszteltetés a sportág legnagyobbjai között lenni.

Apám azt mondta, amikor 6-7 éves lehettem, hogy soha ne adjam fel. Ez a családi mottónk. Keményen küzdöttem ma a győzelemért, de nem volt elég tartalék a gumijaiban. A bajnoki címekről nem nyilatkoznék, de mint sportoló, olyan frissnek érzem magam, mint bármikor. A szezon többi futamán sem engedek ki

– mondta Hamilton, akinek a futamgyőztes Valtteri Bottas, és a harmadik Max Verstappen is, sőt, még a korán kieső Sebastian Vettel is gratulált.

(index.hu)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Szükséged van pénzre? ha igen, email: (dakany.endre@gmail.com) Adunk hitelt, hogy segítse az embereket, cégeket, hogy frissítenie kell a pénzügyi állapotát (...)

Legális és megbízható hitelek Pénzügyi segítséget keres ésszeru feltételekkel, és 24 órán belül pénzre van szüksége (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

adj fel hirdetést
n
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek