no
2024. május 02., csütörtök Zsigmond napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Vita a motorokról: Az FIA közbelépne

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Számos előremutató tervről és változtatásról adott hírt a Brit Nagydíj előtt a múlt szerdán ülésező Stratégiai Csoport. Van azonban egy kényes kérdést feszegető vita, amit nem reklámoztak olyan szívesen az érintettek…


Gyorsabb autók, versenyzők a középpontban, leegyszerűsített szabályok, ésszerűbb büntetések – ezekről, és még számos, az idei, a 2016-os és a 2017-es évet érintő szabálymódosítási tervről rántotta le a leplet a múlt héten a Stratégiai Csoport. Londoni ülésüknek azonban az Auto Motor und Sport értesülése szerint volt egy olyan napirendi pontja is, amelyről már nem beszélnek olyan szívesen az érintett nagycsapatok.

Természetesen a pénzről, egész pontosan az erőforrások áráról van szó. Az FIA elnöke, Jean Todt ugyanis továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy az elkövetkező években kordába terelje az új motorformula bevezetésével jelentős mértékben megugrott költségeket. A francia ragaszkodik a hibrid technológiához, de szeretné ésszerűbb keretek között alkalmazni azt, ezért arra kérte a motorgyártókat, hogy 2017-től tartsák magukat ahhoz, hogy maximálisan 12 millió eurót kérnek hajtóegységeikért partnereiktől. Hasonlóra már volt példa a V8-asok esetében is – azok maximális árát 8 millió euróban határozták meg. Az elképzelést a hírek szerint Bernie Ecclestone is támogatja – a nagycsapatok közül többen viszont ellenállnak.

Egy istálló jelenleg évi 11 erőforrást használ el egy szezon során, melyért – gyártótól függően – 17-22 millió eurót kénytelen fizetni. Egyes esetekben, mint például a Force Indiánál és a Saubernél e csomag már a váltó árát is tartalmazza. Azonban az összegek csalókák, tudniillik a V8-as korszakhoz képest nem csupán a motorok ára emelkedett meg, de az új hajtóegységekhez bonyolultabb hűtés, elektronika és egyéb járulékos rendszerek is szükségesek, melyek ugyancsak többe kerülnek, mint korábban.

Noha az erőforrások drágulása miatt nehéz helyzetbe került kiscsapatok határozottan támogatnák a költségkorlátozás ezen módját, a motorgyártók egyelőre ellenállnak. A Mercedes és a Ferrari például azzal érvel, hogy semmiképpen sem adhatják olcsóbban az erőforrásukat annál, mint amennyibe az előállításuk kerül. A Williams korábbi technikai igazgatója, Patrick Head ugyanakkor trükköt szimatol a háttérben: elmondása szerint ugyanis egy F1-es motor legyártása semmiképpen sem kerülhet annyiba, amennyiért azokat ma árulják, azok árát valójában az viszi föl, hogy a gyártóik a fejlesztés költségeinek egy részét is megfizettetik partnereikkel…

A Sauber csapatfőnöke, Monisha Kaltenborn ennek kapcsán kiemelte, mindez igencsak visszás helyzetet eredményez. „Mi sosem akartunk ilyen motorokat, a gyártók kívánságára vezették be őket. Ezért nem szeretnénk, ha felszámolnák nekünk a fejlesztési költségeket, mivel ebből kizárólag a gyártók profitálnak a reklámok terén, mi pedig nem” – utalt arra, hogy a fejlesztések elsősorban a gyári csapat érdekeit szolgálják.

„Todt úr szeretné csökkenteni az erőforrások árát a partnercsapatok számára, mivel az a kisebb istállók költségvetésének jelentős hányadát teszi ki. Éppen ezért komolyan vesszük ezt a kérdést” – nyilatkozta Toto Wolff. „Sajnos az üzleti modellünket ezek köré a motorok köré építettük, melyek bizonyos mértékű ráfordítást igényelnek. Tisztában vagyunk vele, hogy ez egy fontos kérdés, ezért igyekszünk megnyomni a tollunkat, és alaposan megvizsgálni a helyzetet. Megígértük, hogy legközelebb választ adunk a kérdésre, hogy mindez megvalósítható-e vagy sem.”

A költségkorlátozások mellett álló Jean Todt mindeközben kijelentette, nem állna meg itt: a motorok költségeinek csökkentése mellett egy másik problémára, a sportági bevételek igazságosabb elosztására is szeretne megoldást találni – jóllehet, ez nem az ő, hanem a kereskedelmi jogok birtokosa, azaz a FOM hatásköre lenne. „Tudjuk, hogy nagy az egyenlőtlenség. Ez is olyan probléma, amin dolgozunk” – fogalmazott az FIA-elnök a Motorsportnak.

Telesport

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


k rmdsz
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Szükséged van pénzre? ha igen, email: (dakany.endre@gmail.com) Adunk hitelt, hogy segítse az embereket, cégeket, hogy frissítenie kell a pénzügyi állapotát (...)

Legális és megbízható hitelek Pénzügyi segítséget keres ésszeru feltételekkel, és 24 órán belül pénzre van szüksége (...)

Ingyenes hitelek vállalkozás indításához Komoly és gyors magánhitel Hitelt keres tevékenysége felélesztésére, akár egy projekt (...)

adj fel hirdetést
no
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
k rmdsz
banyavidek