rmdsz header
2024. május 26.,  Fülöp napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Egy frappáns mondattal mindent elmondott Ferenc pápa

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A palesztinokkal megkötendő béke fontosságát hangsúlyozta az őt fogadó izraeli vezetőknek Ferenc pápa, aki vasárnap délután érkezett a tel-avivi Ben Gurion repülőtérre a palesztin területeken tett látogatását követően.


„A palesztinok megérdemlik az önálló hazát, az izraeliek a békét” – mondta a reptéri fogadtatásnál a római katolikus egyház feje.

Elsőként Simon Peresz államfő járult a pápai helikopterhez, majd a hozzá csatlakozott Benjámin Netanjahu kormányfővel együtt végigkísérte a vörös szőnyegen Ferenc pápát, aki sorra kezet fogott az izraeli miniszterekkel és vallási vezetőkkel.

Peresz héberül mondott beszédében az Izraelben létező vallások és nemzetiségek békés egymás mellett élését és a béke szándékát hangsúlyozta. Az eredetileg bejelentett beszédtől eltérve kétszer is elítélte a brüsszeli zsidó múzeumnál előző nap elkövetett gyilkosságokat, és megbélyegezett minden rasszista bűncselekményt. Megköszönte a pápának az antiszemitizmus és a rasszizmus elleni kiállását, Izraelhez való baráti hozzáállását, s testvérének nevezte a pápát.

Javul a viszony

Netanjahu beszédében üdvözölte a Szentszék és a zsidó nép közötti kapcsolatok javulását. Az izraeli kormányfő kijelentette, hogy célja a status quo fenntartása a muszlim, a keresztény és a zsidó szent helyeken. „Kinyújtjuk a kezünket bárki felé, aki elfogadja” – mondta.

„Mindannyiunknak építenünk kell a békét” – emelte ki az üdvözletekre válaszolva Ferenc pápa. Hangsúlyozta, hogy szentföldi zarándoklatra jött, és támogatásáról biztosította a két állami megoldást a palesztinok és Izrael számára. „Nincs más út, csak a békéé” – mondta a pápa, s reményét fejezte ki, hogy az „valósággá válik és nem marad álom”.

Ferenc, a meglepő pápa

Ferenc pápa előzőleg, délelőtt a Palesztin Hatóság területén kétszer is meglepte környezetét. Először, amikor a programtól eltérve az Izraelt Ciszjordániától elválasztó falnál imádkozni kezdett, majd amikor vatikáni közös imára invitálta Peresz izraeli és Mahmúd Abbász palesztin elnököt, amit mindketten elfogadtak.

A pápa a repülőtéri hivatalos izraeli fogadtatás után helikopteren Jeruzsálembe utazott, ahol zarándoklatának vallási szempontból legfontosabb része várja: találkozója I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárkával, akivel várhatóan egy közös nyilatkozatot is aláír.

Ezt követően Jeruzsálemben a Szent Sír-bazilikában felelevenítik VI. Pál pápa és I. Athénagorasz ortodox pátriárka ötven évvel ezelőtti jeruzsálemi találkozóját, amely a majd ezeréves egyházszakadás utáni első lépés volt a megbékélés felé: Ferenc pápa és I. Bartolomaiosz pátriárka együtt imádkozik a helyi keresztény közösségek képviselőivel.

Vasárnap este a pátriárkák és a püspökök közös vacsorája zárja a pápai zarándoklat második napját a jeruzsálemi latin pátriárka palotájának pápai szárnyában.

(mno.hu)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentekReklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Komoly hitel ajánlat A leggyorsabb hiteleket kínáljuk. 300 000 ft-tól 500 000 000 ft-ig lehet jelentkezni. A (...)

Komoly hitel ajánlat A leggyorsabb hiteleket kínáljuk. 300 000 ft-tól 500 000 000 ft-ig lehet jelentkezni. A (...)

Komoly hitel ajánlat A leggyorsabb hiteleket kínáljuk. 300 000 ft-tól 500 000 000 ft-ig lehet jelentkezni. A (...)

adj fel hirdetést
no
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek