Noileg
2024. július 13., szombat Jenő napja
árfolyam:
1 euro = 4.9737 RON
1 dollár = 353.2067 RON
100 forint = 0.0547 RON

Ez okozhatja a Vénusz titokzatos villanásait

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Egy, a közelmúltban megjelent tanulmány megmagyarázhatja, mi okozza a Vénusz savas, vastag fellegeiben időnként látható felvillanásokat – írja a Space.com. A fényeket korábbi missziók során figyelték meg, a szakértők régóta vitatkoznak eredetükről.


Egyes kutatók úgy gondolják, hogy az események valódi villámok lehetnek. Ha ez így van, akkor a jövőben különösen ellenállóra kell majd tervezni az ide küldött űreszközöket, hiszen a villámok károsíthatják az elektronikát.

Villámlások egyébként nem jellemzőek minden bolygóra, eddig csak a Föld, a Jupiter és a Szaturnusz esetében bizonyították létezésüket. Amennyiben a Vénusz légkörében is jelen vannak, az azért egyedülálló, mert a bolygó felhőiben nincs víz.

Claire Blaske, Tempei Arizonai Egyetem munkatársa és kollégái azonban most arra jutottak, hogy a villámlások rendkívül ritkák lehetnek a Vénuszon.

A kutatók úgy gondolják, hogy a dokumentált fényekért valójában az atmoszférában megsemmisülő meteorok felelősek.

A szakértők azt feltételezték, hogy a Vénuszra hasonló számú meteor esik, mint a Földre, ebből pedig kiszámolták, hány villanást kellene előidézniük. A számokat aztán összevetették a ténylegesen rögzített adatokkal, és megállapították, hogy az objektumok magyarázatot adhatnak az észlelésekre.

Az elmúlt években a Szaturnuszt megcélzó Cassini és a Napot vizsgáló Parker Solar Probe is kereste a Vénuszon a villámlások nyomait, amelyeket korábban amerikai és szovjet űreszközök detektáltak. Az újabb megfigyelések nem vezettek eredményre.

A csapat most úgy véli, az égitest villámlásai nem jelentenek majd fenyegetést a jövő űreszközeire. A Vénusz az utóbbi időkben ismét erősen felkeltette a kutatók figyelmét, így nem kizárható, hogy rövidesen küldetés indul a bolygóhoz.

(24.hu)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentekReklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Komoly és megbízható hitelajánlat Komoly és megbízható hitelajánlat 24 órás nem banki hitel. Finanszírozásra van szüksége (...)

JÓ HITELRE VAN SZÜKSÉGE? JÓ HITELRE VAN SZÜKSÉGE? Sziasztok, SZELECZKI GÁBOR vagyok, becsületes, 24 órán belüli (...)

JÓ HITELRE VAN SZÜKSÉGE? JÓ HITELRE VAN SZÜKSÉGE? Sziasztok, SZELECZKI GÁBOR vagyok, becsületes, 24 órán belüli (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek