rmdsz header
2024. május 26.,  Fülöp napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Hizlalja a népet a gazdasági válság

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A hat évvel ezelőtt kezdődött globális recesszió miatt sokan választottak olcsóbb, kevésbé egészséges ételeket.


A gazdasági válság és az elhízottak arányának növekedése a fejlettebb országokban összefüggést mutat - állapította meg a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) új jelentése.

Egyes országokban - Ausztráliában, Franciaországban, Mexikóban és Svájcban - akár évi három százalékkal is nő az elhízottak aránya, míg az Egyesült Államokban, Kanadában, Dél-Koreában és Olaszországban viszonylag állandó a ráta - olvasható a jelentésben.

A rendelkezésre álló adatok elemzése azt mutatta: azokban az országokban, amelyeket leginkább érintett a 2008-ban kezdődött globális recesszió, a családok arra kényszerültek, hogy kevesebbet költsenek élelemre, különösen az egészségesebb, ám gyakran drágább árura, gyümölcsre, zöldségre. Helyettük inkább az olcsóbb ételeket vásárolták - áll a dokumentumban.

Növeli a gazdasági terheket a sok túlsúlyos

Még a válságot könnyebben átvészelő országokban is voltak csoportok - mindenekelőtt a nők, az alacsonyabb iskolai végzettségűek és a szerényebb jövedelműek - akiknél az elhízás kockázata szintén magasabb volt. A tíz OECD-tagállam adatainak elemzésén alapuló új jelentést szerdán mutatják be az elhízással foglalkozó európai kongresszuson Bulgáriában.

Az OECD legtöbb állama a fejlett országok közé tartozik, ám vannak köztük feltörekvő gazdaságok is, például Törökország és Mexikó. Nem tagja a szervezetnek Kína és India.

Az elhízás növekvő aránya a kormányok gazdasági terheit is fokozza, mert szembe kell nézniük a túlsúllyal összefüggő krónikus problémákkal, a cukorbajjal, a szívbetegségekkel, sőt a rákkal is.

A jelentés pozitívumként emeli ki, hogy bár a fejlett országokban minden ötödik gyermek túlsúlyos, több országnak sikerült megállítani az elhízott gyermekek arányának növekedését, sőt kissé csökkenteni is azt - áll a párizsi székhelyű szervezet elemzésében.

(hir24.hu)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentekReklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Komoly hitel ajánlat A leggyorsabb hiteleket kínáljuk. 300 000 ft-tól 500 000 000 ft-ig lehet jelentkezni. A (...)

Komoly hitel ajánlat A leggyorsabb hiteleket kínáljuk. 300 000 ft-tól 500 000 000 ft-ig lehet jelentkezni. A (...)

Komoly hitel ajánlat A leggyorsabb hiteleket kínáljuk. 300 000 ft-tól 500 000 000 ft-ig lehet jelentkezni. A (...)

adj fel hirdetést
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek