rmdsz header
2024. május 26.,  Fülöp napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Mitől lesz különleges ez a focivébé?

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A brazíliai focivébé ugyanannyiba kerül, mint a legutóbbi három világbajnokság összesen, itt utaznak majd a helyszínek között a legtöbbet, drónok és robotok védik majd a szurkolókat, lesz ivószünet és eltűnő gyepspray. A csapatok többek között játékkonzolokat, ecuadori banánfajtákat és egyszínűre festett falat kértek, Algéria pedig minden szobába igényelt egy-egy példányt a Koránból. Ilyen vb még nem volt. Gólbíró


Kassai Viktor a 2012-es Európa-bajnokságon az ukrán-angol meccsen nem adta meg Devic gólját, pedig a labda áthaladt a gólvonalon. A brazíliai vébén ilyen elvileg nem fordulhat elő, és nemcsak azért, mert a magyar játékvezető nem lesz ott Brazíliában, hanem azért sem, mert a világbajnokságok történetében most először használni fogják a gólvonalfigyelő technológiát. Minden stadionban 14 kamerát szereltek fel, 7-7 kamera fogja venni mindkét kaput. Ha a labda áthaladt a gólvonalon, akkor ezt az információt a rendszer továbbítja a játékvezetőnek, akinek az órája többek között rezgéssel jelez.

Eltűnik a vonal

Dél-Amerikában már régóta használják, most a világbajnokságon is bevezetik azt a víz alapú festéksprayt, amely egy percen belül eltűnik a fűről. A szabadrúgásoknál a játékvezető ezzel jelzi majd a szabadrúgás pontos helyét, és az onnan kilenc méterre kimért helyet a sorfalnak, így megakadályozható lesz, hogy a sorfal közelebb araszoljon. A FIFA tavaly a klubvébén, valamint az U17-es és U23-as világbajnokságon is tesztelte a sprayt, az újítás bevált, most pedig a felnőttvébén is debütál.

Dél-Amerikában már évek óta használják az eltűnő sprayt:

Ivószünet

A FIFA most először engedélyezte hivatalosan, hogy akár három alkalommal is megállíthatja a játékvezető a játékot, ha úgy ítéli meg, hogy a nagy hőség miatt frissítőre van szükségük a játékosoknak. Főleg az északi helyszíneken (Manaus, Natal, Fortaleza, Salvador, Recife) várható elviselhetetlen forróság. Délen, például Porto Alegrében és Curitibában a június és a július az év leghűvösebb hónapja, de napközben még így is 20 fok körül van a hőmérséklet.

Utazás utazás hátán

Itt utaznak majd a legtöbbet a csapatok a városok között a csoportmeccsek alatt, közülük is az Egyesült Államok, Olaszország és Mexikó válogatottja teszi majd meg a legtöbb kilométert, több mint 14 ezret. A legkevesebbet Belgiumnak kell utaznia a meccshelyszínek és a főhadiszállásuk között, összesen 1984 kilométert, míg a 32 csapat átlagban 7525 kilométert utazik majd.

Ez lesz a legdrágább

A vébék történetében most költötte messze a legtöbbet a rendező ország: az előzetes becslések szerint annyiba fáj a vb a brazil államnak, mint a legutóbbi három világbajnokság megrendezése összesen. Itt kellett a leginkább fejleszteni az infrastruktúrát, a közbiztonságot, valamint itt építették és újították fel a legtöbb stadiont. Eközben az oktatás és az egészségügy pocsék állapotban van, a brazil lakosság többsége nem is támogatja a vébé megrendezését, ezért sok a tüntetés.

Ennyibe kerültek a vb-k az utóbbi húsz évben

1994 - Egyesült Államok: 30 millió dollár (mostani árfolyamon kb. 6,66 milliárd forint)
1998 - Franciaország: 340 millió dollár (kb. 75 milliárd forint)
2002 - Japán/Dél-Korea: 5 milliárd dollár (kb. 1110 milliárd forint)
2006 - Németország: 6 milliárd dollár (kb. 1332 milliárd forint)
2010 - Dél-Afrika: 4 milliárd dollár (kb. 888 milliárd forint)
2014 - Brazília: 14-16 milliárd dollár (kb. 3100-3550 milliárd forint)

A díjazása is ennek a világbajnokságnak a legnagyobb. Míg a spanyolok 2010-ben 31 millió dollárt (kb. 6,8 milliárd forint) kaptak az aranyéremért, addig a mostani győztes 35 milliót (kb. 7,77 milliárd forint) kasszírozhat. Az ezüstérmes 25 millió dollárral (5,55 milliárd forint), a bronzérmes 22 millió dollárral (4,88 milliárd forint) gazdagodik, de a csoportból való továbbjutás is ér 8 millió dollárt (1,77 milliárd forint).

A legtöbb önkéntes

A fentiek ellenére ennyi önkéntes még sohasem dolgozott egy világbajnokságon, mint amennyi Brazíliában fog: összesen több mint 152 ezer ember jelentkezett, hogy szívesen segítene a gördülékeny lebonyolításban. Ez több mint a duplája a legutóbbi, dél-afrikai vébé önkénteseinek (70 ezer), míg 2006-ban, Németországban csupán 45 ezer önkéntes vett részt. Külföldről is rengetegen jelentkeztek, a legtöbben Kolumbiából, összesen 6500-an.

Drónok óvnak

Már a 2010-es dél-afrikai világbajnokság előtt is komolyan tartottak attól, hogy a rossz közbiztonság és a terrorfenyegetettség miatt veszélyben lesznek a szurkolók és a csapatok, Brazíliában pedig minden eddiginél nagyobb biztonsági erőket vetnek be. Drónok (pilóta nélküli repülő szerkezetek) fogják pásztázni a tömeget, valamint amerikai fejlesztésű robotokat is bevetnek a brazil hatóságok. A PackBot 510 névre keresztelt távirányítós robotokat küldik előre felderíteni az olyan veszélyes helyeket, ahol bombaveszély vagy bármilyen terrorfenyegetettség áll fenn. A drónokon és a robotokon túl egy speciális, arcfelismerő kamerarendszert is kiépítettek, továbbá hő- és éjjellátó kamerákból is bevásárolt a brazil hadsereg.

(origo.hu)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentekReklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Komoly hitel ajánlat A leggyorsabb hiteleket kínáljuk. 300 000 ft-tól 500 000 000 ft-ig lehet jelentkezni. A (...)

Komoly hitel ajánlat A leggyorsabb hiteleket kínáljuk. 300 000 ft-tól 500 000 000 ft-ig lehet jelentkezni. A (...)

Komoly hitel ajánlat A leggyorsabb hiteleket kínáljuk. 300 000 ft-tól 500 000 000 ft-ig lehet jelentkezni. A (...)

adj fel hirdetést
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek