rmdsz header
2024. május 22., szerda Júlia, Rita napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Putyin mint Voldemort, Zelenszkij mint Superman

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Az orosz–ukrán háborúról a street art művészek is elmondták a véleményüket.


Az ukrajnai háború kitörése a street art művészeket sem hagyta hidegen: Párizstól Los Angelesig, Lengyelországtól Svájcig, Londontól Kölnig a világ minden táján ellepték a falakat a háborúellenes és az ukrán népet támogató utcai műalkotások.

A képeket egybegyűjtő Franceinfo megjegyzi, mindez talán apróságnak hat, de az ilyen gesztusok bátorításként szolgálhatnak, és részei a globális szolidaritási mozgalomnak. Ukrajna egyébként békeidőben is inspirációt jelent a street art művészeknek, számos nemzetközi művész alkotása virít a kijevi utcák falain.

A Seth néven alkotó francia művész nyolc éve a Majdanon kitört forradalom után készítette el az alábbi művet Oleg Szosznovval, a kijevi francia intézet kulturális ügyekért felelős munkatársával:

Ezt pedig már a most februári ukrajnai invázióra reagálva festette egy párizsi utca falára:

Bust a svájci havasokban, 3000 méter magasan helyezte el munkáját. A művész saját bevallása szerint egészen máshogy készült a magaslati alkotás a megünneplésére, ám ennek nincs helye akkor, amikor „gyerekek sírnak és ártatlan emberek halnak meg”.

A Los Angeles-i Teachr1 egy tilos táblára ragasztott Zelenszkij-portréval fejezte ki az orosz invázióval kapcsolatos ellenérzéseit. A művész Instagram-posztjában az alkotás folyamatát is végigkövethetjük.

Pappasparlornak hasonló ötlet jutott eszébe, amikor egy svéd település, Motala egyik oszlopán helyezte el alkotását, amelyen a tipikusan gyerekeket óvó KRESZ-tábla paródiájaként egy Hitlert kézen fogó Putyin szerepel.

„A háború pokol. Mindig is az volt. Mindig is az lesz” – jegyzi meg velős posztjában Tony Tuang Long, akinek barcelonai alkotása egy sebesült gyereket ábrázol.

Bambi londoni Szuper Zelenszkije valóságos Supermanként ábrázolja az országáért hősiesen kiálló ukrán elnököt, az ehhez kapcsolódó Instagram-posztjában pedig az ukrán himnuszt használja aláfestésként.

Az amúgy fordított graffitijeiről ismert német művész, Seileise megrendítő alkotása egy kölni utcán kapott helyet. A rajta szereplő katonasisakos kisfiú tanácstalanul bámul le a pólóját díszítő békegalambra, miközben a lába előtt nyilaktól leterítve fekszik a szimbolikus madár, amelynek még az olajág is kihullott a csőréből.

Szintén egy gyereket ábrázol a „francia Banksyként” emlegetett C215, azaz Christian Guémy műve, amelyen a következő Zelenszkij-idézet is helyet kapott: „Ne legyen ott a fényképem az irodátokban, mivel nem egy isten vagy ikon vagyok, sokkal inkább a nemzetem szolgája. Helyettem a gyerekeitek képét akasszátok ki, és nézzetek rá minden alkalommal, amikor döntést hoztok.”

„Mint ahogy Sting is megénekelte 1985-ben, remélem, hogy az oroszok is szeretik a gyerekeiket” ­– egészíti ki az ukrán elnök gondolatát a graffitis. (Sting Russians című számáról a háborúellenes dalokból készült összeállításunkban mi is megemlékeztünk.)

A Poznańban alkotó Kawu falfestményén Putyin arca keveredik a Harry Potter-könyvek hírhedt főgonoszáéval, Voldemortéval. A képnek van párja is, amelyen a homlokán villám helyett Z-t viselő Zelenszkij–Potter látható.

(forrás: HVG.hu)

 

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentekReklam


Reklam
Uj Szo
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek