rmdsz header
2024. május 26.,  Fülöp napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

TIFF 2014

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Két gálával, filmraktár-megmentéssel kezdődött el az idei TIFF. Derűvel és nyitottsággal masírozzunk végig a fesztiválon, kívánta Chirilov, Tudor Giurgiu meg a leendő filmmúzeumra is elkezdett kalapozni.


A közönségnek nem, legfeljebb Tudor Giurgiunak jött "rosszul", hogy a pénteki TIFF-nyitógálát kétszer tartották meg, szétosztva a főtéri vetítés potenciális nézőit a Diákművelődési Házba és a Florin Piersic moziba. De neki is legfeljebb azért, mert kétszer kellett elmondania a bevezetőt, ha nem is pont ugyanazt, mert a köszöntendők (Emil Boc polgármester, Nicolas Philibert francia rendező, Cristina Flutur, Michael Kutza, Giora Bejach zsűritagok) csak a studházban voltak ott. 

Giurgiu kicsit viccelt még a babonás 13-as számmal, amitől nem fél, pláne, hogy a jegyeladások máris magasabbak, mint tavaly ilyenkor voltak. Mesélt kicsit még az új helyszínekről, külön megdicsérve a katonai központot a Victoria mozi mellett, ami egykor a Royal mozi volt.

A gála gyorsan átment visszatekintő-ajánlóba: szpotot kapott a Colours of Cluj fesztivál (a tavalyiról itt írtunk) és a berethalmi horrorfilmfesztivál is, az idei porgramok közül meg a bonchidai hétvége (kiderül, az eső mennyire lesz kegyes, bár Giurgiu és Boc is megígérték, hogy nem fog esni, de a szombat reggeli kinézés az ablakon nem őket igazolja). A tavalyi bonchidai hétvégéből külön kiemelték a pataréti gyerekeket foglalkoztató programot, amelynek eredményeképpen a gyerekek elkezdtek moziba járni, gyakran látogatták a Marasti mozit. 

Mihai Chirilov szerencsére nem akart mind a 200 filmről beszélni, csak a nyitó Philomenáról azt kívánva, hogy az egész fesztivál olyan kaland legyen, mint Philomenáé, mármint ugyanolyan derűvel és nyitottsággal nézzük a filmeket, mint az elveszett gyereke keresésére induló nő. A Philomenát különben nem fogják Romániában forgalmazni, a TIFF-en még június 6-án 14 órától a studházban lehet megnézni.

Emil Boc megint megígérte, hogy támogatnak minden TIFF-es és filmes projektet, és az ifjúsági főváros, a reménybeli kulturális főváros és az épülő kreatív ipari központemlegetése mellett egy újdonságot is bejelentett: helyi fejlesztési alapot hoznak létre az erdélyi filmes produkciók támogatására. 

A TVR tudósítója ezután élőben jelentkezett be a Maiakovski (Nádasmenti) utcából, az elhagyatott filmraktártól, amelyből a TIFF tíz éven belül filmmúzeumot szeretne csinálni. Ehhez kalapoznak is a we-are-here crowdfunding oldalon, és a nagyobb léptékű, Románia mozijainak megmentését célzóSalvați Marele Ecran projekt oldalán.

A filmraktárnál vetítések is lesznek, szombat este Alexandru Belc készülő Cinema, mon amour című dokumentumfilmjéből lesznek részletek, később mozikról szóló játékfilmeket vetítenek. Giurgiu pedig reméli, sikerül abból a helyből, "ahova a filmek meghalni mentek", családbarát, kellemes helyet létrehozni Kolozsvár egy olyan területén, ahol nem sok más kikapcsolódásra alkalmas hely van.

(transindex.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentekReklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Komoly hitel ajánlat A leggyorsabb hiteleket kínáljuk. 300 000 ft-tól 500 000 000 ft-ig lehet jelentkezni. A (...)

Komoly hitel ajánlat A leggyorsabb hiteleket kínáljuk. 300 000 ft-tól 500 000 000 ft-ig lehet jelentkezni. A (...)

Komoly hitel ajánlat A leggyorsabb hiteleket kínáljuk. 300 000 ft-tól 500 000 000 ft-ig lehet jelentkezni. A (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek