rmdsz header
2024. május 22., szerda Júlia, Rita napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Árvizeket okozhat a Hold kilengése

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A közeljövő egyik előre látható időjárási szélsősége lesz a klímaváltozás hatását erősítő árapály.


A következő évtized során nemcsak a globális klímaváltozás miatt emelkedő tengerszint fog problémát okozni a tengerparti településeknek, hanem a fokozódó árapályjelenség is.

A NASA által kiadott figyelmeztetés szerint a 2030-as évek során a korábbiaknál is gyakoribbak lesznek a tengerparti utcákat érintő villámáradások. Ezeket a Hold mozgása okozza, amelynek hatására a megszokottnál

AKÁR 60 CENTIVEL MAGASABBAN ÁLLHAT A VÍZ.

Az ok a Hold fizikai librációja, amelynek során az égitest egyfajta himbálózó mozgást végez a tengelye körül. Ez a mozgás egy 18,6 éves ciklust követ, amelynek egyik felében gyengül, a másik felében erősödik az árapály.

Extrém hőség után extrém áradások

Az amerikai oceanográfiai hivatal, a NOAA adatai szerint 1880 óta 24 centiméterrel nőtt a globális tengerszint, ennek harmada az utóbbi negyedszázadban következett be. Becsléseik szerint 2000 és 2100 között 30 és 250 centiméter között várható a vízszint emelkedése.

A tenger okozta árvizek nemcsak a közlekedést és az üzletek életét zavaró kellemetlenségek, de a csatornarendszer működésének felborításával komoly közegészségügyi problémákat is okoznak. 

A NASA tanulmánya szerint a villámáradások is hamarosan beállnak az egyre gyakrabban előforduló extrém időjárási jelenségek sorába, de legalább több esély lesz ezekre felkészülni, különösen ha előre látható több, áradást okozó tényező találkozása.

(index.hu)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentekReklam


Reklam
Uj Szo
Noileg
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek