Noileg
2024. július 13., szombat Jenő napja
árfolyam:
1 euro = 4.9737 RON
1 dollár = 353.2067 RON
100 forint = 0.0547 RON

Az év robotjai

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

A trend nem lankadt, sőt a sajnálatos események titokban rá is erősítettek: 2020 a robotok éve volt.


A Bossa Nova polcellenőrző robotjai

Az Egyesült Államok legnagyobb áruházlánca, a Walmart 2017 óta a Bossa Nova által gyártott robotokat alkalmazott közel ezer boltjában polcellenőrzési feladatokra. Az év egyik híre az lett, hogy végül mégis inkább egy régebbi biorobottípussal, a Homo Sapiensszel helyettesítik őket. Robotok–emberek 0–1, kettes.

Stretch RE1

Stretch-RE1-Reach.gif

A Hello Robot házi robotikai cég egy igazi szikár cucc. Úgy néz ki, mintha a T1000 egy zártszelvénnyel leszúrt volna egy szemtelenkedő robotporszívót, de még így is hasznosabbnak tűnik, mint humanizált társai. 18 ezer dolláros ára viszonylag borsos, viszont mozgássérült szakemberek közreműködésével fejlesztették és tesztelték, úgyhogy ezért a pénzért szenzorokkal, szoftverrel és mindennel felszerelt komoly segítőt kap, aki ilyet szeretne. Menő.

Vyommitra

Az indiai űrkutatási szervezet humanid robotja, Vyommitra a szakemberek szerint többféle feladat megoldására alkalmas, ezért várhatóan 2021-ben fellövik az indiai emberes űrrepülési program, a Gaganyaan keretében. Vyommitra kicsi ijesztő, de jó hír, hogy az általa indított robotlázadás mindössze az elé pakolt íróasztal területét képes leigázni, mivel lábat nem készítettek neki.

000 1O79YH

 

Spot

A Boston Dynamics robotkutyája már velünk van pár éve, de 2020-ban végre ellátogatott egy hozzá nagyon illő helyszínre: a csernobili atomerőműbe. A gépet a Bristoli Egyetem munkatársai egészítették ki kamerával és doziméterrel. Küldetése, saját működésének tesztelésén kívül, az volt, hogy az 1986-os balesetben megsérült reaktorblokk körül és a leárt zónában feltérképezze a radioaktív sugárzást.

  

Rollbot

A Procter & Gamble-hez tartozó Charmin vécépapírgyárnak nagyon pörgős éve volt a koronavírus-járvány miatti többszörös felvásárlási roham miatt, ennek ellenére rá tudtak tenni a vécépapírműfajra még egy lapáttal, és bemutatták a Rollbotot. A Rollbot egy két kerekű robot, amely Bluetooth hívásra a papír nélkül maradt ember segítségére siet. A működéséhez egyébként a robot tetejére kell pattintani egy tekercset, szóval nem egy Star Trek-szintű tudományos-fantasztikum, de nagyra fogja értékelni, akinek megmenti az emberi méltóságát.

6-3-1-950x534.png

Kínai Covid-robotok

Bevalljuk, ez így egy kissé széles merítés, de az év elejétől kezdődő koronavírus-járvány miatt Vuhanban és a többi kínai nagyvárosban beköszöntő robotforradalomból nem tudnánk kiemelni egyet sem. Az kórházat fertőtlenítő robotot? A maszkot otthon felejtő idős néniket kergető rendőr robotokat? A konyhás robotot? Vagy egy egész robotizált kórházi osztályt?

Titkos kedvencünk a boltba járást feleslegessé tevő, önvezető kisautóhoz hasonló, házhoz szállító robotok serege. Utóbbiban nagyon rövid időn belül olyan használati és kutatás-fejlesztési tapasztalatok képződtek Kínában, hogy borítékolhatóan velünk maradnak, és globálisan megjelenésükkel is számolhatunk.

technode.com-auto-draft-640-2

(index.hu)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentekReklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Komoly és megbízható hitelajánlat Komoly és megbízható hitelajánlat 24 órás nem banki hitel. Finanszírozásra van szüksége (...)

JÓ HITELRE VAN SZÜKSÉGE? JÓ HITELRE VAN SZÜKSÉGE? Sziasztok, SZELECZKI GÁBOR vagyok, becsületes, 24 órán belüli (...)

JÓ HITELRE VAN SZÜKSÉGE? JÓ HITELRE VAN SZÜKSÉGE? Sziasztok, SZELECZKI GÁBOR vagyok, becsületes, 24 órán belüli (...)

adj fel hirdetést
Rmdsz
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek