Bíróság elé állítják Ion Iliescut az 1989-es forradalom perében

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Elkészült a vádirat, amely alapján bíróság elé állítják Ion Iliescu volt államfőt és két bűntársát az 1989-es rendszerváltás perében – jelentette be hétfő délelőtt Augustin Lazăr legfőbb ügyész.


 

Az egyik vádlott, Gelu Voican Voiculescu szerint az áldozatok azelőtt meghaltak, hogy a Nemzeti Megmentési Front magához ragadta volna az irányítást. Iliescut és két bűntársát emberiesség elleni bűncselekménnyel vádolja a katonai ügyészség. Lazăr szerint a kommunista diktatúra megdöntésének idei 30. évfordulóján ez „elégtétel” az ártatlanul elhunyt forradalmároknak, illetve hozzátartozóiknak.

Mint korábban megírtuk, a katonai ügyészség 2016-ban „porolta le” az 1989-es forradalom aktáit, miután az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) elmarasztalta Romániát, amiért nem szolgáltatott igazságot a forradalom sebesültjeinek, illetve a halálos áldozatok hozzátartozóinak. Nem hivatalos adatok szerint a Temesvárról, a rezsimmel szembeforduló Tőkés László akkori református segédlelkész melletti szimpátiatüntetésből induló, a Nicolae Ceaușescu kommunista diktátor bukásához vezető 1989-es forradalom napjaiban 1142-en vesztették életüket, és 3138-an sebesültek meg.

Túlnyomó többségük a diktátor elűzése után, amikor a lakossággal elhitették, hogy „terrorista” mesterlövészek lövöldöznek az utcákon. 2018 decemberében a katonai ügyészség vádlottá minősítette Ion Iliescut, és bűnvádi eljárást kezdeményezett a volt államfő és három feltételezett bűntársa ellen. Az ügyészek szerint szándékos katonai diverzió, tudatos rémhírkeltés miatt vesztette életét sok ember Romániában, ugyanis megállapították, hogy a kommunista diktátor elűzése után az állam politikai és katonai vezetését magához ragadó, a Ion Iliescu vezette Nemzeti Megmentési Front Tanácsa (CFSN) hatalmának megőrzése és legitimálása érdekében 862 ember halálával, illetve 2150 ember sérülésével járó fegyveres diverziót szervezett, amely – emberiesség elleni bűntettként – elévülhetetlen.

Lazăr: „Bocsánat, amiért ilyen sokáig tartott”

Hétfői sajtónyilatkozatában a legfőbb ügyész elmondta, hogy emberiesség ellen elkövetett bűncselekmények miatt kell felelniük az ügyben Gelu Voican Voiculescu volt korm&a