Bíróság elé állítják Ion Iliescut az 1989-es forradalom perében

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Elkészült a vádirat, amely alapján bíróság elé állítják Ion Iliescu volt államfőt és két bűntársát az 1989-es rendszerváltás perében – jelentette be hétfő délelőtt Augustin Lazăr legfőbb ügyész.


 

Az egyik vádlott, Gelu Voican Voiculescu szerint az áldozatok azelőtt meghaltak, hogy a Nemzeti Megmentési Front magához ragadta volna az irányítást. Iliescut és két bűntársát emberiesség elleni bűncselekménnyel vádolja a katonai ügyészség. Lazăr szerint a kommunista diktatúra megdöntésének idei 30. évfordulóján ez „elégtétel” az ártatlanul elhunyt forradalmároknak, illetve hozzátartozóiknak.

Mint korábban megírtuk, a katonai ügyészség 2016-ban „porolta le” az 1989-es forradalom aktáit, miután az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) elmarasztalta Romániát, amiért nem szolgáltatott igazságot a forradalom sebesültjeinek, illetve a halálos áldozatok hozzátartozóinak. Nem hivatalos adatok szerint a Temesvárról, a rezsimmel szembeforduló Tőkés László akkori református segédlelkész melletti szimpátiatüntetésből induló, a Nicolae Ceaușescu kommunista diktátor bukásához vezető 1989-es forradalom napjaiban 1142-en vesztették életüket, és 3138-an sebesültek meg.

Túlnyomó többségük a diktátor elűzése után, amikor a lakossággal elhitették, hogy „terrorista” mesterlövészek lövöldöznek az utcákon. 2018 decemberében a katonai ügyészség vádlottá minősítette Ion Iliescut, és bűnvádi eljárást kezdeményezett a volt államfő és három feltételezett bűntársa ellen. Az ügyészek szerint szándékos katonai diverzió, tudatos rémhírkeltés miatt vesztette életét sok ember Romániában, ugyanis megállapították, hogy a kommunista diktátor elűzése után az állam politikai és katonai vezetését magához ragadó, a Ion Iliescu vezette Nemzeti Megmentési Front Tanácsa (CFSN) hatalmának megőrzése és legitimálása érdekében 862 ember halálával, illetve 2150 ember sérülésével járó fegyveres diverziót szervezett, amely – emberiesség elleni bűntettként – elévülhetetlen.

Lazăr: „Bocsánat, amiért ilyen sokáig tartott”

Hétfői sajtónyilatkozatában a legfőbb ügyész elmondta, hogy emberiesség ellen elkövetett bűncselekmények miatt kell felelniük az ügyben Gelu Voican Voiculescu volt kormányfőhelyettesnek és Iosif Rus tábornoknak, a légierő egykori parancsnokának is. Augustin Lazăr bocsánatot kért a közvéleménytől az ügyben folyó nyomozás elhúzódása miatt, de hozzátette, hogy a katonai ügyészek által összeállított nyomozati anyag 12 kötetet, összesen 3280 oldalt tesz ki. Az iratcsomó összesen 3300 kötetes, ebből 2030 kötetet 2016. június 13. után állítottak össze. A forradalom perében időközben bekövetkezet halála miatt nem lehet bíróság elé állítani Nicolae Ceaușescu volt kommunista diktátort, Iulian Vlad tábornokot, a hírhedt Securitate (a kommunista titkosszolgálat) utolsó parancsnokát, Vasile Milea, Nicolae Militaru és Victor Atanasie Stănculescu tábornokokat, akik az 1989-es sortüzek idején, illetve a forradalom napjaiban töltötték be a nemzetvédelmi miniszteri tisztséget - közölte a vádhatóság. Petre Roman, a forradalom utáni első ideiglenes kormány 1989. december 26-án kinevezett volt miniszterelnöke ellen, aki tavaly még a gyanúsítottak listáján szerepelt, a katonai ügyészség ejtette az emberiesség elleni bűncselekmények vádját, mivel nem talált bűnösségét igazoló egyértelmű bizonyítékokat. Voiculescu: „Már december 25. előtt meghaltak 862-en” Az egyik vádlott, Gelu Voican Voiculescu, a front tagja és akkori kormányfőhelyettes a bejelentésre reagálva a Digi24 hírtelevíziónak kijelentette: „Abszolút hazugság azt állítani, hogy most fog fény derülni a forradalom idején történtekre”. Voiculescu a legfőbb ügyész személyét támadta, utalva arra a sajtóban nemrég megjelent hírre, miszerint ő lehetett az az ügyész, aki az 1980-as évek közepén kétszer is visszautasította egy a nagyenyedi börtönben fogvatartott kommunistaellenes aktivista feltételes szabadlábra helyezését, attól tartva, hogy folytatja „a rendszerellenes felforgató tevékenységét”, amit persze Lazăr tagad.

„Ez a kompromittált ember, a kommunista kínvallatók cinkosa veszi a bátorságot, hogy kiálljon, és a forradalomról beszéljen” – háborgott Voiculescu, azt állítva továbbá, hogy 1989. december 25-ig, a Nemzeti Megmentési Front megalakulásáig 862 személy már meghalt a forradalmi eseményekben. „Az ügyészek már eddig is 2894 bűnvádi eljárást indítottak és 245 vádlottat állítottak bíróság elé, tehát hazugság azt állítani, hogy most fognak igazságot teremteni” – vélekedett. Ion Iliescu szívműtétje után lábadozik, ezért nem valószínű, hogy reagálni fog a történtekre.

Az ügyészség szerint a civil és katonai áldozatokért egyaránt felelősek Az Agerpres idézi az ügyészségi közleményt, ami szerint: „A vizsgálat megállapította, hogy a teljes katonai és politikai hatalmat közvetlenül a Ion Iliescuból, Silviu Brucanból, Victor Atanasie Stănculescu és Nicolae Militaru tábornokokból és Gelu Voican Voiculescuból álló Nemzeti Megmentési Front Tanácsa gyakorolta.” Az ügyészség állítja: a bizonyítékok azt mutatják, hogy a védelmi és belügyi egységeket 1989. december 22-én 16 órától a CFSN-nek rendelték alá. A CFSN fontos politikai és katonai döntéseket hozott, amely egy előre megszervezett csoport politikai hatalomátvételét és legitimálását készítette elő. „E cél elérésének érdekében december 22-ének estéjétől, a CFSN-nek alárendelt Legfelsőbb Katonai Tanács koordinálásával, diverzióval és rémhírkeltéssel, széleskörű megtévesztési akciót indítottak. (…) A négy vádlott közvetlenül is részt vett a diverzió- és rémhírkeltésben – állítja a vádhatóság. – A vizsgálatok fényt derítettek arra, hogy a kialakított terrorista veszély általános pszichózisában egymásnak ellentmondó katonai parancsokat adtak ki, az egységek kaotikusan, egymás ellen tüzeltek, 1989. december 22. és 30. között összesen mintegy 12 600 000 golyót lőttek ki.” A szándékosan előidézett káoszban december 22. után, 862 személy meghalt és 2150 személy megsebesült, ami „sokkal tragikusabb következményekkel járt, mint a december 17. és 22. közötti megtorlás” – mutattak rá az ügyészek.

A diverziók és álhírek olyan állapotokat alakítottak ki, amelyben egy színleges bűnügyi per nyomán kivégezték a diktátorházaspárt. „Ion Iliescu és Gelu Voican Voiculescu vádlottak közvetlenül, a televízió adásában és közleményeiken keresztül hozzájárultak a terrorista pszichózis kialakításához, és a Ceauşescu-házaspár kivégzéséhez vezető diverzió megszervezéséhez” – fogalmaznak a közleményben. Iosif Rus, a légierő volt parancsnoka a december 22-éről 23-ára virradó éjszaka az otopeni-i repülőtéren egymás ellen vezényelte a katonai egységeket, az ütközet 48 ember halálát okozta, köztük nyolc civil személyét, további 15 személy pedig súlyosan megsebesült. December 23-án levétette a boteni-i ezred helikoptereinek piros-sárga-kék felségjelzését, és emiatt tüzet nyitottak rájuk, több személy megsebesült – állítják az ügyészek.

(maszol.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Írja meg véleményét:

 

a hozzászólások felülvizsgálatát és törlési jogát fenntartjukszh300 news


árfolyam:
1 euro = 4.8419 RON
1 dollár = 4.3293 RON
100 forint = 140.29 RON
isk
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

50 éves évforduló Szretettel emlékezem volt osztálytársaimra, akikkel 50 évvel ezelőtt érettségiztem a (...)

sdx sc

Elektromos bicikli Eladó Új elektromos bicikli Garanciával . ára 4300 Ron , Alkudható . tel : 0742981286

adj fel hirdetést
noileg majus oldalt

SZAVAZÁS

Milyen gyakran olvas Ön könyvet?

szavazok

a szavazás állása
korábbi szavazatok

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Erzsike Máramarosban kötelező a védőmaszk (...)

úgy gondolják, hogy hülyeség ellen (...)

Gálfi Árpád Katalin

Szuper! Ezt kell beleverni afiatalok (...)

Kemenes Hajnalka Máramarosban kötelező a védőmaszk (...)

Miféle túlbuzgó rendelet ez? (...)

Zempléni P. Összegyűlt az egymillió aláírás a (...)

Nem a járványon múlt. Volt előtte (...)

Baratosi Csaba Guten Tag, Herr Präsident!

Szuper cikk, sajnos mind igaz es sajnos (...)

Csabi - Kivandorló Guten Tag, Herr Präsident!

Szuper cikk. Gratula! Teljes (...)

Rist Zita Újabb két koronavírusos beteget (...)

Nem alkalmazzak a testelest azert nem (...)

Kovacs Sandor Az RMDSZ álláspontja a kijárási (...)

Ez a roman nemzet mindig is arulo es (...)

Csik Tímea Magyar Költészet Napja - a (...)

Nagyon szépek a versek . Sajnálatos (...)

Monika Szinérváralja

Öröm olvasni

Juluanna és János Nagyheti és ünnepi szertartások (...)

Köszönjük szépen.

Mária Ingyen letölthető az összes Szabó (...)

Nagyon jó ötlet. Ebben a vírusos (...)

Fux Maria Vasárnapi szentmise élőben a (...)

Koszonom a felemelo es batorito (...)

Gyöngyi Kesztyűt, maszkot, (...)

Szükséges jo ötlet. Várjuk minél (...)

Maria Magdolna Kesztyűt, maszkot, (...)

Biztos sokan elfogadják ebben a (...)

Rist Zita Vasárnapi szentmise élőben a (...)

Nagyon orvendek ennek a lehetosegnek

Dencsák Éva Vasárnapi szentmise élőben a (...)

Örvendek,ott leszek

LASZLO TIVADAR A nagybányai önkormányzat (...)

ASADAR NU SE INTELEGE DE CE APAR (...)

LASZLO TIVADAR A nagybányai önkormányzat (...)

MIERT ERKESZTEK SZAMLAK A GAZTUL AZ (...)

Erika Kesztyűt, maszkot, (...)

Szupper ez nagyon jo otlet

Mária Kesztyűt, maszkot, (...)

Mulțumim. Este o idee extraordinara.

Mária Kesztyűt, maszkot, (...)

Mulțumim. Este o idee extraordinara.

r0 Hívjuk ki párbajra mr. coronavírust

talan inkabb feljunk a paniktol ,es ne (...)

András László Betiltotta a bukaresti polgármesteri (...)

Nem értem mi a székelyföldi románok (...)

Béres Éva Értékek vonzásában – (...)

Szuper jó ötlet büszke vagyok (...)

Szálka Róbert Értékek vonzásában – (...)

Megtőrni látsztik a jég ! (...)

Rist Zita Egy éves önkormányzati beszámoló - (...)

Gratulalok Pikulas, sok sikert tovabbra (...)

Marianna Neményi Székelyföldért megmozgatjuk (...)

Javaslattal élnék a Székely Nemzeti (...)

véleményt, a cikkek végén az erre kijelölt helyen, lehet írni

tmh
tajkepfesto300-200
FFE
Reklam