Bravúros eredményeket értek el az erdélyi magyar középiskolák a nemzetközi versenyeken

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Három nagy múltú erdélyi magyar középiskola is bekerült a romániai tanintézményeket a nemzetközi tantárgyversenyeken elért eredmények szerint rangsoroló top 10-es listára: a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium, a kolozsvári Báthory István Elméleti Líceum és a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceum. Mindhárom középiskola igazgatójától megkérdeztük: mi a magyarázata szerintük a rendkívüli teljesítménynek?


A wallstreet.ro portál által közzétett toplista szerint tavaly 163 romániai diák ért el eredményeket a nemzetközi tantárgyversenyeken.  Az élen a bukaresti Nemzetközi Informatikai Líceum áll, amelynek 46 diákja kapott elismerést nemzetközi olimpián. Ők egy legmagasabb fokozatú díjat is elnyertek, az úgynevezett abszolút aranyérmet. A dobogó második fokán ugyancsak egy bukaresti líceum áll: a Tudor Vianu Informatikai Főgimnázium 14 diákja részesült kitüntetésben az elmúlt év nemzetközi versenyein.

A lista harmadik helyezettje már egy magyar iskola, a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium, amelynek nyolc diákja jeleskedett a nemzetközi mezőnyben: egy első, egy második, négy harmadik helyet és két dicséretet is szereztek. Hetedik helyre került a toplistán a kolozsvári Báthory István Elméleti Líceum négy díjazottal, őket szorosan követi a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti líceum ugyancsak négy díjazottal. A két iskola között tehát csak az elért helyezésekben van különbség.

„A tanulás az érték” Érdeklődésünkre Kondor Ágota, a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium igazgatója elmondta, a sikereket annak tulajdonítják, hogy az iskola nagy hangsúlyt fektet a tehetséggondozásra, a sikerélmény pedig nagyon erős motiváció a diákok számára. „Benne van a levegőben az iskola, a szülők és a családok értékrendje, így a kollégiumban a tanulás az érték” – magyarázta.

Az intézményvzető emlékeztetett: a Székely Mikó Kollégium regisztrált és akkreditált tehetségpont az európai és magyarországi hálózatban egyaránt. Mindemellett az épületben működik – külön intézményként ugyan – a Kovászna Megyei Kiválóságközpont, amit a sepsiszentgyörgyi önkormányzat támogat. Ez azt jelenti, hogy a tehetséggondozásban diákjaik nagy támogatást élveznek az önkormányzat részéről is – világosított fel az igazgató. Mindezeket egybevetve az eredményeknek egyre inkább látszata van, hangsúlyozta.

Tehetséges diákok és tehetséges tanárok dolgoznak össze, a közös munka eredménye pedig egészen a nemzetközi mezőnyre juttatja a fiatalokat – vélekedett Kondor Ágota, aki a szülői hátteret is kiemelte, mint mozgató erőt. Kiderült, leginkább matematikából és magyar nyelv és irodalomból jeleskedtek a tanulók, de informatika nemzetközi díjas tanulót is magukénak tudhatnak. Kondor Ágota felhívta a figyelmünket arra, hogy a top tízet felvonultató lista csupán a romániai oktatási minisztérium által elismert versenyeket említi, de ezeken kívül az országos versenyeken is kitűnnek a mikósok: nyelvekből, földrajzból, biológiából is szereztek már első díjakat Magyarországon, nem beszélve arról, hogy a társadalomtudományokból is kiemelt teljesítményt értek el.

„Megláttatni a művészetet a matematikában”

Timár Ágnes, a Báthory István Elméleti Líceum igazgatója a munkát, a tehetséges diákokat és a tanárok áldozatait emelte ki. „A verseny sok plusz munkát feltételez a tanárok és a diákok részéről” – fogalmazott a pedagógus. A megmérettetések délutáni, hétvégi órákat, plusz tanórákat követelnek, így mindkét fél áldozathozatalával jár az, hogy líceumuk a nemzetközi mezőnyben is jeleskedhet. A motiváció lényegét a tanárok egyéniségében látja. Szavai szerint főleg matematikánál érvényesül az, hogy ha a tanár meg tudja szerettetni velük az anyagot, képes megláttatni a művészetet a matematikában, akkor a diákok dolgoznak, szeretik azt a plusz munkát, ami a versenyzéssel együtt jár. Hozzátette, az irodalomban is sok függ a pedagógusoktól, de ott már az is közrejátszik, hogy a legtöbb tanuló szereti az irodalmat, szívesen olvas, lelkesen ír, így ennél a tantárgynál könnyebb dolguk van. „Büszkeséget vált ki belőlük az, amire képesek” Mátéfi István, a Bolyai Farkas Elméleti Líceum igazgatója a komoly munkának és a tehetségnek tulajdonítja, hogy a tízes toplistában felülreprezentáltak a magyar iskolák.

„Nagy jelentőséggel bír, hogy a diákok lelkesednek és érdeklődnek a tantárgyak iránt” – vélekedett. Ha pedig megmutathatják, hogy mire képesek, akkor büszkeséget vált ki belőlük az elért eredmény, és ez motiválja őket a tanulásra és az újabb versenyekre – tette hozzá. Az igazgató szerint a magyar diákoknak két lehetőségük van a bizonyításra: matematikából és magyar nyelv és irodalomból jeleskedhetnek.

A Bolyai esetében három első díj és egy harmadik díj született – ebből a négyből a két első helyet matematikából szerezték, világosított fel az igazgató. Szerinte az érdeklődés mellett a diákokat – különösképpen matematikából – motiválja, hogy előnyökben részesülhetnek, hiszen anyagi és felvételi előnyök is megilletik őket. Azokat a tanulókat, akik a nemzetközi versenyeken díjakat érnek el, a romániai és külföldi egyetemek felvételi nélkül is felveszik – adta tudomásunkra. Az anyagi jutalmak és a felvételi előnyök mellett a kamaszokat az a tény is tanulásra és versenyzésre készteti, hogy egy osztályközösség tagjai másként tekintenek a megmérettetéseken jeleskedő társaikra. „Ez büszkeség a diáknak, mert képes volt egy nemzetközi mezőnyben is helytállni” – világított rá az igazgató.

(maszol.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Írja meg véleményét:

 

a hozzászólások felülvizsgálatát és törlési jogát fenntartjukszh300 news


árfolyam:
1 euro = 4.7792 RON
1 dollár = 4.2976 RON
100 forint = 142.51 RON
isk
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

kiado lakas Kiado ketszobas tomhazlakas, 1vagy2 evre, kozel a regi foterhez.Deli fekvesu csendes es zold (...)

Megemlekezes Fajo szivvel emlekezunk Fazekas Gyorgyre halalanak 25-ik evfordulojara. Szivunkben el szep (...)

Hej wszystkim chcę szybko korzystać z tego medium do dzielenia się świadectwem o tym, jak byłem skie Hej wszystkim chcę szybko korzystać z tego medium, aby podzielić się świadectwem o tym, jak (...)

adj fel hirdetést
tmh

SZAVAZÁS

Milyen gyakran olvas Ön könyvet?

szavazok

a szavazás állása
korábbi szavazatok

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Zoltan Thurman Papi cölibátus: XVI. Benedek megtöri (...)

A Le Figaró a világ legbefolyásosabb (...)

Zoltan Thurman Nagybánya a Hunyadiak korában

Ezt minden nagybányai iskolában (...)

Máriás József 60 milliárd forintból 34 kastély és (...)

Üdvös lenne felkarolni a pribékfalvi (...)

András László Klaus Iohannis elütötte Orbán Viktor (...)

Ez az ember fordítva van bekötve. Az (...)

Molnár György Női kávéház

Borbás Marcsi műsorában is (...)

Nagy Annamária Máramarosi diákok tantárgy versenyen

A Kriza János Balladamondó, (...)

Kov A Átment a román parlament (...)

Clemancoval lefekudot a kiralyno,es (...)

Kovacs Alexandru Átment a román parlament (...)

Miert kellet azRMDSZ.-nek leszavaznia a (...)

Péter Károly A bukaresti központi egyetemi (...)

Az említett választási vitán (...)

rettegi olga Újraavatták a Nemzeti Vértanúk (...)

a tortenelem sajnos ,megismetlodik (...)

Lemak Rudolf Máramarossziget magyar irodalmi élete

Hiányolom a Szigeti Turmix heti (...)

Péter Károly Az Orban-kabinet tizenkét pontja: (...)

Már nehogy higgyünk nekik!

András László A szenátuson átment a Trianon napról (...)

Az egész román elitről lesújtó a (...)

vigili Szatmárnémetiből is közvetlen (...)

Nagyon örülök neki, így (...)

jkgabor A Colonello is csatkozik a Nagy (...)

Mi az ,hogy Mateszlka, jottek volna (...)

Földházi István FF2019: Sárospatak Nagybányán - (...)

A 8KOR mért nem?

Hajnalka Vida Gábor: Erdélyben minden tabu

Nagyon megérintett, sok mindent (...)

Hajnalka Félmaraton a Főtér Fesztivál 2019-en

Nem kellett volna vajon hamarabb (...)

Sándorné Szekeres Hunyadi János szobrot avatnak (...)

Én nagyon örülök neki. Akkor is a (...)

Debreczeni Mihály Részleges holdfogyatkozás Nagybányán

Napfogyatkozás, mint a címben vagy (...)

Várady László Filmvetítés Máramarosszigeten

Helyesebb lenne a Zeneiskola előadói (...)

Penkov Dániel 45 éve hunyt el „a színek és a (...)

Kedvenc festőművészem Mikola (...)

Hajnalka A Koltói Kamarakórus is fellép a (...)

Gratulálok a koltóiaknak. Sikeres (...)

Csiki Árpád Winkler Gyula: május 26-án arról (...)

Winkler Iuliu 'úr' mindenről beszél, (...)

Dr. Csomai Miklós Egy napra Erdélybe költözik az EU (...)

Ahol Junker van, ott nem születhet (...)

seresterezia@yahoo.com Meghalt Elekes Emma, Szatmár (...)

Nyugodjon bekeben szatmari kozonseg (...)

vgá A szatmári színház második (...)

Kéz- és lábtörést!

rmdsz és szervezők Ünnepeljük EGYÜTT március 15-ét!

Kedves Zita! A fellépők megvoltak (...)

cotos 15 éves a Nagybánya.ro

Gratulálok. Kitartást, mert szükség (...)

Rist Zita Hajnalka Ünnepeljük EGYÜTT március 15-ét!

Velemenyem szerint, a musor utanra az (...)

véleményt, a cikkek végén az erre kijelölt helyen, lehet írni

Reklam