Bravúros eredményeket értek el az erdélyi magyar középiskolák a nemzetközi versenyeken

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Három nagy múltú erdélyi magyar középiskola is bekerült a romániai tanintézményeket a nemzetközi tantárgyversenyeken elért eredmények szerint rangsoroló top 10-es listára: a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium, a kolozsvári Báthory István Elméleti Líceum és a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceum. Mindhárom középiskola igazgatójától megkérdeztük: mi a magyarázata szerintük a rendkívüli teljesítménynek?


A wallstreet.ro portál által közzétett toplista szerint tavaly 163 romániai diák ért el eredményeket a nemzetközi tantárgyversenyeken.  Az élen a bukaresti Nemzetközi Informatikai Líceum áll, amelynek 46 diákja kapott elismerést nemzetközi olimpián. Ők egy legmagasabb fokozatú díjat is elnyertek, az úgynevezett abszolút aranyérmet. A dobogó második fokán ugyancsak egy bukaresti líceum áll: a Tudor Vianu Informatikai Főgimnázium 14 diákja részesült kitüntetésben az elmúlt év nemzetközi versenyein.

A lista harmadik helyezettje már egy magyar iskola, a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium, amelynek nyolc diákja jeleskedett a nemzetközi mezőnyben: egy első, egy második, négy harmadik helyet és két dicséretet is szereztek. Hetedik helyre került a toplistán a kolozsvári Báthory István Elméleti Líceum négy díjazottal, őket szorosan követi a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti líceum ugyancsak négy díjazottal. A két iskola között tehát csak az elért helyezésekben van különbség.

„A tanulás az érték” Érdeklődésünkre Kondor Ágota, a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium igazgatója elmondta, a sikereket annak tulajdonítják, hogy az iskola nagy hangsúlyt fektet a tehetséggondozásra, a sikerélmény pedig nagyon erős motiváció a diákok számára. „Benne van a levegőben az iskola, a szülők és a családok értékrendje, így a kollégiumban a tanulás az érték” – magyarázta.

Az intézményvzető emlékeztetett: a Székely Mikó Kollégium regisztrált és akkreditált tehetségpont az európai és magyarországi hálózatban egyaránt. Mindemellett az épületben működik – külön intézményként ugyan – a Kovászna Megyei Kiválóságközpont, amit a sepsiszentgyörgyi önkormányzat támogat. Ez azt jelenti, hogy a tehetséggondozásban diákjaik nagy támogatást élveznek az önkormányzat részéről is – világosított fel az igazgató. Mindezeket egybevetve az eredményeknek egyre inkább látszata van, hangsúlyozta.

Tehetséges diákok és tehetséges tanárok dolgoznak össze, a közös munka eredménye pedig egészen a nemzetközi mezőnyre juttatja a fiatalokat – vélekedett Kondor Ágota, aki a szülői hátteret is kiemelte, mint mozgató erőt. Kiderült, leginkább matematikából és magyar nyelv és irodalomból jeleskedtek a tanulók, de informatika nemzetközi díjas tanulót is magukénak tudhatnak. Kondor Ágota felhívta a figyelmünket arra, hogy a top tízet felvonultató lista csupán a romániai oktatási minisztérium által elismert versenyeket említi, de ezeken kívül az országos versenyeken is kitűnnek a mikósok: nyelvekből, földrajzból, biológiából is szereztek már első díjakat Magyarországon, nem beszélve arról, hogy a társadalomtudományokból is kiemelt teljesítményt értek el.

„Megláttatni a művészetet a matematikában”

Timár Ágnes, a Báthory István Elméleti Líceum igazgatója a munkát, a tehetséges diákokat és a tanárok áldozatait emelte ki. „A verseny sok plusz munkát feltételez a tanárok és a diákok részéről” – fogalmazott a pedagógus. A megmérettetések délutáni, hétvégi órákat, plusz tanórákat követelnek, így mindkét fél áldozathozatalával jár az, hogy líceumuk a nemzetközi mezőnyben is jeleskedhet. A motiváció lényegét a tanárok egyéniségében látja. Szavai szerint főleg matematikánál érvényesül az, hogy ha a tanár meg tudja szerettetni velük az anyagot, képes megláttatni a művészetet a matematikában, akkor a diákok dolgoznak, szeretik azt a plusz munkát, ami a versenyzéssel együtt jár. Hozzátette, az irodalomban is sok függ a pedagógusoktól, de ott már az is közrejátszik, hogy a legtöbb tanuló szereti az irodalmat, szívesen olvas, lelkesen ír, így ennél a tantárgynál könnyebb dolguk van. „Büszkeséget vált ki belőlük az, amire képesek” Mátéfi István, a Bolyai Farkas Elméleti Líceum igazgatója a komoly munkának és a tehetségnek tulajdonítja, hogy a tízes toplistában felülreprezentáltak a magyar iskolák.

„Nagy jelentőséggel bír, hogy a diákok lelkesednek és érdeklődnek a tantárgyak iránt” – vélekedett. Ha pedig megmutathatják, hogy mire képesek, akkor büszkeséget vált ki belőlük az elért eredmény, és ez motiválja őket a tanulásra és az újabb versenyekre – tette hozzá. Az igazgató szerint a magyar diákoknak két lehetőségük van a bizonyításra: matematikából és magyar nyelv és irodalomból jeleskedhetnek.

A Bolyai esetében három első díj és egy harmadik díj született – ebből a négyből a két első helyet matematikából szerezték, világosított fel az igazgató. Szerinte az érdeklődés mellett a diákokat – különösképpen matematikából – motiválja, hogy előnyökben részesülhetnek, hiszen anyagi és felvételi előnyök is megilletik őket. Azokat a tanulókat, akik a nemzetközi versenyeken díjakat érnek el, a romániai és külföldi egyetemek felvételi nélkül is felveszik – adta tudomásunkra. Az anyagi jutalmak és a felvételi előnyök mellett a kamaszokat az a tény is tanulásra és versenyzésre készteti, hogy egy osztályközösség tagjai másként tekintenek a megmérettetéseken jeleskedő társaikra. „Ez büszkeség a diáknak, mert képes volt egy nemzetközi mezőnyben is helytállni” – világított rá az igazgató.

(maszol.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Írja meg véleményét:

 

a hozzászólások felülvizsgálatát és törlési jogát fenntartjukszh300 news


árfolyam:
1 euro = 4.8418 RON
1 dollár = 4.2893 RON
100 forint = 136.99 RON
isk
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Belgium:földmunkás, tereprendező Belgium: földmunkás, tereprendező Belgiumi partnerünk megbízásából keresünk: (...)

Belgium:kertész, kertépítő Belgium: kertész, kertépítő, tetőkert építő/gondozó Belgiumi partnerünk (...)

Betteggondozót keresek Fernezeire keresek egy idős holgy melle gondozására alkalmas, megbízható, magyar nyelvet is (...)

adj fel hirdetést
korona maszk jobb

SZAVAZÁS

Milyen gyakran olvas Ön könyvet?

szavazok

a szavazás állása
korábbi szavazatok

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Bálint Júlia Vállalkozókedv járvány idején

A Jóisten segítsen !!!

Thomas Giesswein Úrnapi mise a Szentháromság-templom (...)

Sajnos nem irják meg,hogy hol lehet (...)

Zoltán Thurman Sepsiszentgyörgyön ünneplik Trianon (...)

A Trianonban meghuzott határok a (...)

Zoltán Thurman Sepsiszentgyörgyön ünneplik Trianon (...)

A Trianonban meghuzott határok a (...)

Erzsike Máramarosban kötelező a védőmaszk (...)

úgy gondolják, hogy hülyeség ellen (...)

Gálfi Árpád Katalin

Szuper! Ezt kell beleverni afiatalok (...)

Kemenes Hajnalka Máramarosban kötelező a védőmaszk (...)

Miféle túlbuzgó rendelet ez? (...)

Zempléni P. Összegyűlt az egymillió aláírás a (...)

Nem a járványon múlt. Volt előtte (...)

Baratosi Csaba Guten Tag, Herr Präsident!

Szuper cikk, sajnos mind igaz es sajnos (...)

Csabi - Kivandorló Guten Tag, Herr Präsident!

Szuper cikk. Gratula! Teljes (...)

Rist Zita Újabb két koronavírusos beteget (...)

Nem alkalmazzak a testelest azert nem (...)

Kovacs Sandor Az RMDSZ álláspontja a kijárási (...)

Ez a roman nemzet mindig is arulo es (...)

Csik Tímea Magyar Költészet Napja - a (...)

Nagyon szépek a versek . Sajnálatos (...)

Monika Szinérváralja

Öröm olvasni

Juluanna és János Nagyheti és ünnepi szertartások (...)

Köszönjük szépen.

Mária Ingyen letölthető az összes Szabó (...)

Nagyon jó ötlet. Ebben a vírusos (...)

Fux Maria Vasárnapi szentmise élőben a (...)

Koszonom a felemelo es batorito (...)

Gyöngyi Kesztyűt, maszkot, (...)

Szükséges jo ötlet. Várjuk minél (...)

Maria Magdolna Kesztyűt, maszkot, (...)

Biztos sokan elfogadják ebben a (...)

Rist Zita Vasárnapi szentmise élőben a (...)

Nagyon orvendek ennek a lehetosegnek

Dencsák Éva Vasárnapi szentmise élőben a (...)

Örvendek,ott leszek

LASZLO TIVADAR A nagybányai önkormányzat (...)

ASADAR NU SE INTELEGE DE CE APAR (...)

LASZLO TIVADAR A nagybányai önkormányzat (...)

MIERT ERKESZTEK SZAMLAK A GAZTUL AZ (...)

Erika Kesztyűt, maszkot, (...)

Szupper ez nagyon jo otlet

Mária Kesztyűt, maszkot, (...)

Mulțumim. Este o idee extraordinara.

Mária Kesztyűt, maszkot, (...)

Mulțumim. Este o idee extraordinara.

véleményt, a cikkek végén az erre kijelölt helyen, lehet írni

tmh
tajkepfesto300-200
FFE
Reklam