rmdsz 1
2024. március 29., péntek Gedeon napja
árfolyam:
1 euro = RON
1 dollár = RON
100 forint = 0 RON

Bukással kacérkodva vezetné be a kormány a kétfordulós polgármester-választást

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Mandátumát kockára téve, úgynevezett kormányzati felelősségvállalással akarja bevezetni a román jobbközép kormány a kétfordulós polgármester-választást – jelentette be a csütörtöki kormányülés első perceiben Ludovic Orban miniszterelnök.


A kormányfő kifejtette: az általa vezetett Nemzeti Liberális Párt (PNL) már két éve kezdeményezte a parlamentben, hogy a települések vezetőit – legitimitásuk növelése érdekében – az érvényes voksok több mint 50 százalékával válasszák meg Romániában, de a (szociáldemokraták körül szerveződő) parlamenti többség „szabálytalanul elfektette” a törvénytervezetet egy régóta nem működő választójogi különbizottságnál, hogy meggátolja a törvénymódosítás megszavazását a nyári önkormányzati választások előtt. Mivel a rendes parlamenti eljárást az immár ellenzékben lévő szociáldemokraták megakasztották, a kormány úgy döntött: felelősségvállalást jelent be a parlament előtt a kétfordulós polgármester-választás bevezetése érdekében – jelentette be a miniszterelnök.

Az ilyen módon előterjesztett törvénytervezeteket a parlament nem vitatja meg: hatályba lépésüket csak úgy akadályozhatja meg, ha megbuktatja a kormányt. A parlamenti mandátumok több mint 40 százalékával rendelkező Szociáldemokrata Párt (PSD) már jelezte: le fogja váltani az Orban-kabinetet a kétfordulós polgármester-választást szintén ellenző RMDSZ-szel összefogva, ha – a magyar érdekképviselettel kötött októberi megállapodását megsértve – a kormány a parlamentet megkerülve próbálja módosítani a választási törvényt.

Az RMDSZ szerint 20 százalékkal csökkenhet a magyar polgármesterek száma, ha kétfordulós lesz a választás. Egy második forduló ugyanis lehetővé teszi, hogy a román pártok összefogjanak az első körben élre került magyar jelöltekkel szemben. A kormányfő csütörtöki bejelentésére az RMDSZ közleményben erősítette meg: a magyar érdekképviselet támogatni fogja a szociáldemokraták kormánybuktató indítványát. „Elmondtam a kormányfőnek, hogy a szabályokat nem szabad módosítani játék közben, és azon leszünk, hogy ez ne történjen meg, beleértve a bizalmatlansági indítvány megszavazását.

Azt mondta: ismeri álláspontunkat. Nincs harag, megnyitjuk az utat a parlamenti választások előrehozása felé” – idézte Kelemen Hunor RMDSZ-elnököt a Hotnews.ro hírportál. A PNL és a párt jelöltjeként novemberben újraválasztott Klaus Johannis jobboldali államfő nem titkolta, hogy az év végén esedékes parlamenti választásokat is előre akarják hozni, hogy mielőbb „megszabadítsa” a parlamentet is a PSD-től.

A kormányzati felelősségvállalással valójában a kormány megbuktatását akarják kiprovokálni, hogy megnyissák az utat a parlament feloszlatása előtt. Mivel a kormány bukása azt jelentené, hogy a felelősségvállalással előterjesztett törvénytervezet nem léphet hatályba, nem kizárt, hogy az ellenzéki bizalmatlansági indítvány előterjesztése után, de még annak megszavazása előtt az Orban-kormány azonnal hatályba lépő sürgősségi rendeletet is elfogad a kétfordulós polgármester-választás bevezetéséről. Román médiaértesülések szerint az Orban-kabinet a választási törvény módosításáról szóló sürgősségi kormányrendelet tervezetét is kidolgozta, és láttamozásra küldte az érintett szaktárcáknak.

A PNL mindkét politikai manővere – a kétfordulós polgármester-választás bevezetése és a parlamenti választások előrehozása is – a jelenleg népszerűségi hullámvölgyben lévő PSD meggyengítését célozza. Az egyfordulós polgármester-választás ugyanis a tisztségben lévő elöljárók újraválasztásának kedvez, márpedig Romániában a szociáldemokratáknak van a legtöbb polgármesterük. Az önkormányzati vezetők száma és mozgósító ereje a parlamenti választásoknál is döntő lehet.

(kronikaonline.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek



Reklam


Reklam
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. Ö Magánszemélyek közötti hitelajánlat pénzügyi nehézségekkel küzdő személyek számára. (...)

Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei miatt. Hiteleket és befektetéseket vállalok mindenféle ügylethez. Kérjük, a hiteligénylésben pontosan adja meg a kért összeget és dátumot, hogy cserébe be tudjam mutatni Üdvözölni! Ha bármilyen helyzetre pénzre van szüksége, írjon nekem személyes igényei (...)

adj fel hirdetést
n
tmh
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
banyavidek