É, mint Johanna, N, mint Páll - új formációban lépett fel Bertóti Johanna Kolozsváron

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Bertóti Johanna és Páll András, vagyis az Én első alkalommal lépett közönség elé az EMKE Szabédi Emlékházban, az Azt álmodtam, hogy két macska voltam, és játszottam egymással című koncertnek pedig a 10. születésnapját ünneplő Kolozsvári Magyar Napok – alig észrevehetően – ünnepi jelleget kölcsönzött. Mivel a címadás sem nevezhető szokványosnak, ahogyan az előadók sem, biztosak voltunk benne, hogy a közös beszélgetés is tartalmaz majd érdekességeket, és így is lett: Johanna és András megnevettettek, „elszállt művészként” válaszoltak bizonyos kérdéseinkre, így mondhatni, az egyik legkötetlenebb és legviccesebb interjúnkon vagyunk túl. Életvidám, különleges emberekkel találkoztunk, akik néhány hangszerrel és a puszta hangjukkal, na meg azzal a könnyedséggel, amellyel egy-egy verset megérintenek és átformálnak, nagy hatást gyakoroltak a hallgatóságra.


Az Én fejlődésének korai szakaszában levő, verseket megzenésítő és előadó formáció. Műsorán saját szövegű dalok is szerepelnek. Tagjai, Bertóti Johanna és Páll András, Kolozsváron élnek, mindketten szabadúszóként tevékenykednek. Bertóti Johanna szakmáját tekintve dramaturg, Kolozsváron végzett teatrológia szakon a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Színház és Televízió Karán, majd a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem drámaírás mesterképzésén. Páll András a kolozsvári Konzervatóriumon szerzett diplomát gitár szakon.

Néhány rövidebb közös fellépés után (többek között az Énekelt Versek Zentai Fesztiválján, a Versünnepen) augusztus 19-én először léptek közönség elé egy teljes koncerttel, amelynek címe: Azt álmodtam, hogy két macska voltam, és játszottam egymással.

András, te már korábban is léptél fel Johannával meghívott előadóként, legutóbb például a Versünnep döntőjén a Nemzeti Színházban, Budapesten. Miről szól ehhez képest az Azt álmodtam, hogy két macska voltam, és játszottam egymással koncert? Különbözik a budapesti fellépéstől?

András: Bár a budapesti versünnepen közösen léptünk fel, ez az első igazi koncertünk Johannával. De a mostani előadásunk egyáltalán nem különbözött a budapestitől.

Johanna: A versünnep voltaképpen egy verseny jellegű fesztivál volt. Csíkszeredában tartották az elődöntőjét, és ott három dalt adtunk elő, azaz három megzenésített verset. Akkor egy dalt juttatott tovább a zsűri a budapesti döntőbe, úgyhogy ott igazából csak egy megzenésített verset énekeltünk el, méghozzá a Valaki jár a fák hegyén címet viselő, közismert költeményt. És mivel az is része volt a mai műsornak, így tényleg azt mondhatjuk, hogy a két fellépés között nem volt sok különbség. Emellett voltak még közös fellépéseink, de nem egy egész koncertnyi, hanem például nekem volt egy koncertem, és Andrást meghívott művészként belefoglaltuk a műsorba, de alapvetően ez az első igazi közös koncertünk.

Mindketten részt vettetek egykor a Transindex és az RMDSZ szervezte Médiabefutó tehetségkutatón, ennek köze volt a mostani közös projekthez?

Johanna: Igazából ott találkoztunk először, de akkor nem ismerkedtünk meg.

András: Nem, nem találkoztunk.

Johanna: De láttuk egymást. És aztán volt Zentán egy fesztivál, ahol 2010-ben még mindketten külön vettünk részt: én egyéni fellépőként, András pedig az együttesével, akkor ismerkedtünk meg, és oda aztán visszajártunk többször. Szóval mondhatni, erről a verséneklő fesztiválról származik az ismeretségünk.

András: Ez igaz, amit mond. De aztán egyszer csak Johanna azt kérdezte, hogy „nem akarsz zenélni velem?”

Johanna: Ez nem így volt, már bocsánat! Pont fordítva történt, méghozzá úgy, hogy András megkérdezte, nem akarom helyettesíteni az egyik tagot az együttesükből, amiből aztán nem lett semmi. Így váratott magára a közös, közönség előtti zenélés. Közönség előtt először az én egyik koncertemen léptünk fel, amelyen meghívott vendég voltál, András.

András: Ez valóban így volt, az én együttesem egyik tagja ugyanis úgy döntött, hogy pap lesz, és emiatt nem engedték el koncertezni, úgyhogy megkértük Johannát, és ebből nem lett semmi. Ez egy ilyen érdekes történet volt. No de aztán csak összesodort benneteket az élet.

Miért éppen Én lett a megnevezése az első közös műsorotoknak?

András: Hát ez úgy van, hogy az Én egy rövidítés: É, mint Johanna, N, mint Páll.

Johanna: Én ezt most hallom először, de abszolút megnyerő magyarázat! Annyival egészíteném ki, hogy tényleg András találta ki ezt a címet, és én utólag kitaláltam hozzá egy magyarázatot, miszerint a versekben megszólaló lírai énnek adunk hangot a dalainkban, hiszen megzenésített verseket énekelünk többnyire. Tehát a lírai énen van a hangsúly.

Mindketten írtok is (Johanna gyermekverseket, Páll András novellájával nyert Tabéry-díjat). Más-e a dalszövegírás? Vagy írás közben eleve ott van a zene?

András: Nekem a mindennapom része a zene, mert hangszerkesztéssel is foglalkozom. De eléggé szabadúszó vagyok, úgyhogy a mindennapjaim része attól is függ, hogy milyen munkát kapok. A novellaírásról viszont azt gondolom, hogy teljesen különbözik minden egyébtől, és számomra egy teljesen más típusú alkotást jelent.

Johanna: Ami a munkámat illeti, több dologgal is foglalkozom. Alapvetően dramaturg vagyok, de amellett zenélek, fordítok, meg verseket írok. Többnyire gyerekverseket írok, de az általam kreált dalszövegek elsősorban nem gyerekeknek szólnak, így a korosztály teszi a különbséget a kettő között. A zene pedig teljes mértékben része a mindennapjaimnak.

(maszol.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Írja meg véleményét:

 

a hozzászólások felülvizsgálatát és törlési jogát fenntartjukidea 2016


árfolyam:
1 euro = 4.7352 RON
1 dollár = 4.2979 RON
100 forint = 141.83 RON
isk
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

sürgős kölcsönátutalás Szia, Ez az első európai magánhitel-bank, kapcsoltunk az Európai Központi Bankkal, és ez az (...)

Állasajánlat Autóalkatrészeket forgalmazó üzlet kiszállitó munkatarsat keres. Elvárások: - B (...)

hitelt szeretne kihasználni, hogy kiszabaduljon a patthelyzetből, amely a bankok elé állítja a hitelkérelmeket tartalmazó dokumentumok elutasítása útján, és a projektek végrehajtásához hitelt szeretne kihasználni, hogy kiszabaduljon a patthelyzetből, amely a bankok elé állítja a (...)

adj fel hirdetést
hunor

SZAVAZÁS

Milyen gyakran olvas Ön könyvet?

szavazok

a szavazás állása
korábbi szavazatok

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Stevwarl A francia szélsőjobb vezet az első (...)

Cialis 10 Mg Opinioni zoloft (...)

Földházi István FF2019: Sárospatak Nagybányán - (...)

A 8KOR mért nem?

Hajnalka Vida Gábor: Erdélyben minden tabu

Nagyon megérintett, sok mindent (...)

Hajnalka Félmaraton a Főtér Fesztivál 2019-en

Nem kellett volna vajon hamarabb (...)

Sándorné Szekeres Hunyadi János szobrot avatnak (...)

Én nagyon örülök neki. Akkor is a (...)

Debreczeni Mihály Részleges holdfogyatkozás Nagybányán

Napfogyatkozás, mint a címben vagy (...)

Várady László Filmvetítés Máramarosszigeten

Helyesebb lenne a Zeneiskola előadói (...)

Penkov Dániel 45 éve hunyt el „a színek és a (...)

Kedvenc festőművészem Mikola (...)

Hajnalka A Koltói Kamarakórus is fellép a (...)

Gratulálok a koltóiaknak. Sikeres (...)

Csiki Árpád Winkler Gyula: május 26-án arról (...)

Winkler Iuliu 'úr' mindenről beszél, (...)

Dr. Csomai Miklós Egy napra Erdélybe költözik az EU (...)

Ahol Junker van, ott nem születhet (...)

seresterezia@yahoo.com Meghalt Elekes Emma, Szatmár (...)

Nyugodjon bekeben szatmari kozonseg (...)

vgá A szatmári színház második (...)

Kéz- és lábtörést!

rmdsz és szervezők Ünnepeljük EGYÜTT március 15-ét!

Kedves Zita! A fellépők megvoltak (...)

cotos 15 éves a Nagybánya.ro

Gratulálok. Kitartást, mert szükség (...)

Rist Zita Hajnalka Ünnepeljük EGYÜTT március 15-ét!

Velemenyem szerint, a musor utanra az (...)

Ambrus István mkl 25. születésnapját ünnepelte a (...)

A cikkbeni nyugdíjas klubok (...)

Erika Miért lassú a gyorsposta?

Az semmi,de egy levél Kolozsvárra 6 (...)

Margit Kovácsné Kerek évfordulók 2019-ben – Ady (...)

Fantasztikus gyűjtemény.Lenne mit (...)

Andrew emmanuel úr Kelemen: az RMDSZ tagja lenne egy (...)

Itt van az én nagy mesterem, aki ma az (...)

Var Gabi Elhunyt Makara György

Nekem is kedvenc tanaraim kozze (...)

varga gábor Szilveszteri kabaré

Egy nagy kalappal!

Szürte.ung. megye Megszavazta az EP a romániai (...)

EU. Mostanra rendszerszerüen (...)

vgá "S mi vagyok én, kérded " - (...)

egy nagy kalappal!

vgá Novemberi kvíz-est

egy nagy kalappal!

Luxné Dr. Vincze Judit Megvásárolható: GENIUS LOCI

Nagyon szeretném a kiadványt (...)

Luxné Dr. Vincze Judit Megvásárolható: GENIUS LOCI

Nagyon szeretném a kiadványt (...)

Láng-Kovács Éva Hollósy Simon, a muzsikus

Kedves Marian Úr! Köszönjük az (...)

Laszlo Grof ILONDAI HÁLAOBELISZK

Koszonjuk Várady Enikőnek ezt az (...)

vgá Elfogadta a kormány az új (...)

Nem hoz-e inflációt maga után ez a (...)

véleményt, a cikkek végén az erre kijelölt helyen, lehet írni

tmh