„Egy a tábor!” – két hét múlva kezdődik Tusványos

| Vélemények 0 | Nyomtatom | A+ | A-

Tusványos idén lett harminc éves, és kiemelt témája lesz Európa és Erdély jövője, a magyar nemzeti összetartozás és a szintén harminc évvel ezelőtti rendszerváltás – hangzott el a hétfői programismertető sajtótájékoztatón.


Július 23-28. között zajlik idén a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor. A rendezvény idén harminc éves, a szervezők ennek tiszteletére ünnepi sajtótájékoztatót tartottak hétfőn Csíkszeredában. A Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) és a Kisebbségekért – Pro Minoritate alapítvány főszervezésében megvalósuló rendezvény idei mottója „Egy a tábor”. Erről Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezető elnöke, a rendezvény korábbi főszervezője, ma politikai programfelelőse elmondta: Tusványoson azért is egy a tábor, mert már harmincadik éve egy olyan közösség jár a rendezvényre, amelynek tagjai egy tábort alkotnak, és hasonló értékrendet követnek.

„Egy a tábor azért is, mert azt az értéket, amit Tusványos megjelenít Erdélyben, egyre többen képviselik. Politikai síkra terelve azt is mondhatnám, hogy már nemcsak Erdélyben egy a tábor, hanem az egész Kárpát-medencében. Tusványos idei mottója szépen összecseng a nemzeti összetartozás évével, amit jövő évre hirdetett meg a magyar kormány. Ez a mottó nemcsak Tusványosról, hanem a nemzeti összetartozásról is szól”- fejtette ki Sándor Krisztina. Hozzátette, Tusványos az utóbbi években egyre inkább a magyar-magyar párbeszéd helyszíne lett, ahová idén is sok vendég érkezik az egész Kárpát-medencéből, a magyar kormányzat részéről, valamint a szomszédos országokból.   Történelmi évfordulók és Európa jövője A programszervezők elmondták, rövidesen a rendezvény egész programkínálatát elérhetővé teszik a tusvanyos.ro honlapon. Kiemelték, hogy a legfontosabb közéleti problémákról és az erdélyi magyarságot leginkább foglalkoztató kérdésekről fognak beszélni a nyári szabadegyetem meghívottai. Ilyen lesz az európai parlamenti választások eredményeit elemző kerekasztal-beszélgetés, a közép-európai térség jelene és jövője. A meghívott vendégek közt lesznek szlovák, horvát, szerb és román vendégek is. A kerek évforduló mellett a történelemhez kapcsolódó évfordulók is fontos szerepet kapnak, többek közt az első világháború és a trianoni békediktátum századik évfordulója okán tematizálódnak a kerekasztal-beszélgetések. Emellett kiemelt szerepet kapnak a Temesvár 30. jegyében szervezett, a rendszerváltás éveire vonatkozó beszélgetések is, amelyeken történészek, a rendszerváltást meghatározó politikusok és elemzők is kifejtik álláspontjukat. Tusványos idei, másik fő témája Európa jövője, ami az európai parlamenti választások miatt is egyre fontosabb nemzeti, politikai és geostratégiai kérdéssé vált. Ezen belül pedig a keresztény értékrend, identitás és a család szerepe is témája lesz több beszélgetésnek. Az erdélyi témák tekintetében olyan, a közösség számára fontos és eddig megoldatlan ügyekről beszélnek a meghívottak, mint a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem helyzete, Beke István és Szőcs Zoltán ügye, az Úz-völgyi temető ügye, a visszaállamosítás kérdése, a kereskedelmi kétnyelvűség témája. Kiemelt helyen szerepel a Székely Nemzeti Tanács európai polgári kezdeményezése.

Nem marad el a hagyományos Orbán-beszéd

A hagyományokhoz híven Orbán Viktor miniszterelnök szombaton, július 27-én tartja meg előadását a rendezvény nagyszínpadán, Tőkés Lászlóval, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnökével együtt. A két előadás Németh Zsolt, Tusványos alapítója, országgyűlési képviselő és a külügyi bizottság elnökének moderálásával zajlik. Popa Ilona, a rendezvény erdélyi főszervezője elmondta, a 27 programhelyszínen 49 partnerszervezet segítségével zajlanak a rendezvények. Kiemelte, hogy a népzene kedvelői idén a Kriza János népzenei sátorban Pál István Szalonna szakmai vezetése mellett táncolhatnak a talpalávalóra.

Itt zenél a Tokos zenekar, és a Bekecs Néptáncszínház műsora is szórakoztatja a közönséget. Ezen kívül lesz bor- és gasztro udvar, ahol finom enni és innivalókkal, különlegességekkel is várják az érdeklődőket. Az egyetemi sátrak programkínálatát a Babeş-Bolyai Tudományegyetem, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem a Partiumi Keresztény Egyetem, az Eötvöd Loránd Tudományegyetem és az Óbudai Egyetem előadásai és rendezvényei színesítik. Tusványos ideje alatt két konténert fognak berendezni a sajtó részére, ahol megfelelõ körülmények között lehet végezni a tudósítói munkát, miután az eddig használatban levõ faház állapota miatt már nem alkalmas erre a feladatra – mondták el a Maszol kérdésére a szervezők.

Fellép Quimby, Ákos és Nagy Feró is

A koncertkínálat a nagyszínpadon az elmúlt évek legjobbjaiból áll az idén. Így kedden fellép a Magashegyi Underground, a Quimby, szerdán Nagy Feró és a Beatrice és a Magna Cum Laude, csütörtökön Szabó Balázs bandája és a Kiscsillag, pénteken az Anna and the Barbies és a Bagossy Brothers Company, szombaton pedig az Intim Torna Illegál és Ákos zárja a koncertek sorát. Idén a napi jegy 15 lej, a heti jegy 60 lejbe kerül, a sátorhelyek ára a múlt évhez képest nem változott. A tábor és a koncertek területére a belépés 16 óráig ingyenes, utána a belépő ára 20 lej, egyetemistáknak és 65 év felettieknek 10 lej. A részletes program július 9-től elérhető lesz a tusvanyos.ro honlapon.  A szervezők hangsúlyozták, mindenkit szeretettel várnak, arra pedig külön felhívták a figyelmet, hogy a medvékkel szelfizni idén is szigorúan tilos.

(maszol.ro)

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Írja meg véleményét:

 

a hozzászólások felülvizsgálatát és törlési jogát fenntartjukidea 2016


árfolyam:
1 euro = 4.7354 RON
1 dollár = 4.2654 RON
100 forint = 142.57 RON
isk
Uj Szo

PIACZ, apróhirdetések

sürgős kölcsönátutalás Szia, Ez az első európai magánhitel-bank, kapcsoltunk az Európai Központi Bankkal, és ez az (...)

Állasajánlat Autóalkatrészeket forgalmazó üzlet kiszállitó munkatarsat keres. Elvárások: - B (...)

hitelt szeretne kihasználni, hogy kiszabaduljon a patthelyzetből, amely a bankok elé állítja a hitelkérelmeket tartalmazó dokumentumok elutasítása útján, és a projektek végrehajtásához hitelt szeretne kihasználni, hogy kiszabaduljon a patthelyzetből, amely a bankok elé állítja a (...)

adj fel hirdetést
hunor

SZAVAZÁS

Milyen gyakran olvas Ön könyvet?

szavazok

a szavazás állása
korábbi szavazatok

VÉLEMÉNYEK, cikk kommentek

Földházi István FF2019: Sárospatak Nagybányán - (...)

A 8KOR mért nem?

Hajnalka Vida Gábor: Erdélyben minden tabu

Nagyon megérintett, sok mindent (...)

Hajnalka Félmaraton a Főtér Fesztivál 2019-en

Nem kellett volna vajon hamarabb (...)

Sándorné Szekeres Hunyadi János szobrot avatnak (...)

Én nagyon örülök neki. Akkor is a (...)

Debreczeni Mihály Részleges holdfogyatkozás Nagybányán

Napfogyatkozás, mint a címben vagy (...)

Várady László Filmvetítés Máramarosszigeten

Helyesebb lenne a Zeneiskola előadói (...)

Penkov Dániel 45 éve hunyt el „a színek és a (...)

Kedvenc festőművészem Mikola (...)

Hajnalka A Koltói Kamarakórus is fellép a (...)

Gratulálok a koltóiaknak. Sikeres (...)

Csiki Árpád Winkler Gyula: május 26-án arról (...)

Winkler Iuliu 'úr' mindenről beszél, (...)

Dr. Csomai Miklós Egy napra Erdélybe költözik az EU (...)

Ahol Junker van, ott nem születhet (...)

seresterezia@yahoo.com Meghalt Elekes Emma, Szatmár (...)

Nyugodjon bekeben szatmari kozonseg (...)

vgá A szatmári színház második (...)

Kéz- és lábtörést!

rmdsz és szervezők Ünnepeljük EGYÜTT március 15-ét!

Kedves Zita! A fellépők megvoltak (...)

cotos 15 éves a Nagybánya.ro

Gratulálok. Kitartást, mert szükség (...)

Rist Zita Hajnalka Ünnepeljük EGYÜTT március 15-ét!

Velemenyem szerint, a musor utanra az (...)

Ambrus István mkl 25. születésnapját ünnepelte a (...)

A cikkbeni nyugdíjas klubok (...)

Erika Miért lassú a gyorsposta?

Az semmi,de egy levél Kolozsvárra 6 (...)

Margit Kovácsné Kerek évfordulók 2019-ben – Ady (...)

Fantasztikus gyűjtemény.Lenne mit (...)

Andrew emmanuel úr Kelemen: az RMDSZ tagja lenne egy (...)

Itt van az én nagy mesterem, aki ma az (...)

Var Gabi Elhunyt Makara György

Nekem is kedvenc tanaraim kozze (...)

varga gábor Szilveszteri kabaré

Egy nagy kalappal!

Szürte.ung. megye Megszavazta az EP a romániai (...)

EU. Mostanra rendszerszerüen (...)

vgá "S mi vagyok én, kérded " - (...)

egy nagy kalappal!

vgá Novemberi kvíz-est

egy nagy kalappal!

Luxné Dr. Vincze Judit Megvásárolható: GENIUS LOCI

Nagyon szeretném a kiadványt (...)

Luxné Dr. Vincze Judit Megvásárolható: GENIUS LOCI

Nagyon szeretném a kiadványt (...)

Láng-Kovács Éva Hollósy Simon, a muzsikus

Kedves Marian Úr! Köszönjük az (...)

Laszlo Grof ILONDAI HÁLAOBELISZK

Koszonjuk Várady Enikőnek ezt az (...)

vgá Elfogadta a kormány az új (...)

Nem hoz-e inflációt maga után ez a (...)

Hippie Szabad vagy (ma este)? - (...)

Csak egy fészbúkkal kapcsolatos (...)

véleményt, a cikkek végén az erre kijelölt helyen, lehet írni

tmh